Een vulkaan barst uit in IJsland. Prompt blijft al het luchtverkeer in noord Europa aan de grond. Geen luchtverkeer, geen snelle internationale postbezorging. Als dit een dag duurt zijn de gevolgen nog minimaal. Maar een vulkaanuitbarsting kan veel langer duren. En de ene vulkaanuitbarsting kan de andere met zich meebrengen.

Met een wereldeconomie die afhankelijk is van luchtverkeer kan dit ernstige repercussies hebben. Denk aan alle toeristen die thuis moeten blijven. Een land als Griekenland verwelkt aan de druivenstok zonder de jaarlijkse toestroom van toeristen. Denk aan al het online winkelen wat afhankelijk is van snel transport door de lucht.

onvermijdelijke rijkdom

Een moment van egoïstische bezorgdheid deed me denken aan mijn eigen bedrijf. Een bedrijf wat zich richt op het verkopen van boeken. Het zal niet erg lijden onder een paar weken of zelfs een paar maanden van langzame of zelfs geen bezorging. Maar dat komt omdat ik nog werk aan beroemdheid en de onvermijdelijke rijkdom. Maar wat als ik nu al een enorme schare fans had die mijn boeken online kochten en verwachtten dat deze de volgende dag bezorgd zouden worden? Dan zou mijn bedrijf er enorm onder lijden. Of toch niet?

fantasie op hol

In ware “fantasie slaat op hol” stijl begon ik te denken aan een wereld die voor transport van goederen weer was aangewezen op zeilschepen en paard en wagen. Zou ik dan van carrière veranderen? Zou ik dan geen schrijver meer zijn? Natuurlijk niet. Schrijver zijn heeft niets te maken met boeken verkopen. Je bent schrijver omdat je verhalen te vertellen hebt, ideeën wilt ontwikkelen en woorden op papier wilt zetten.

een idee beving

Het Internet heeft me geleerd om te werken aan schrijven. Dankzij het Internet had ik een direct publicatiekanaal dus kon ik mijn droom vervullen en schrijver worden. Toen begon ik pas te denken over het zelf publiceren van gedrukte boeken en begon POD diensten te gebruiken (printing on demand). Dat idee beving me. Maar nu dwingt een aswolk mij deze strategie opnieuw te overdenken. Afhankelijk zijn van boeken van papier is misschien toch niet zo’n goed idee. E-books worden steeds populairder en deze wolk van as zou wel eens de laatste duw kunnen zijn die ze nodig hebben. Als onafhankelijk schrijver ben ik flexibel. E-books en het Internet moeten de focus worden van mijn schrijfbedrijf.

Kunst met een hoofdletter

Totdat een andere ramp het Internet plat legt en ook dat concept de nek om wordt gedraaid. Maar ook dan geef ik het niet op. Ik ga dan naar het bos vlakbij mijn huis, zoek een scherpe stok en begin in het zand te schrijven. Ik zal dan handgeschreven foldertjes uitdelen op marktdagen waarin ik mensen uitnodig om mijn schrijfsels in het zand te komen bekijken. Kunst met een hoofdletter K. En de entree zal maar 25 cent zijn.

0 Shares:
Dit artikel is 1.874 keer gelezen