Social media-enthousiastelingen (me, myself and I) hebben het bedrijf waarvoor je werkt een gezicht gegeven op de belangrijkste sites. Nu wordt het tijd dat anderen het stokje deels overnemen. Daarmee groeit de behoefte aan iets formeels, een strategie, policy of procedure, om maar een vies woord te gebruiken. Tijd dus om je inspanningen en ervaringen vast te leggen in een rudimentaire social media guide. Herkenbaar?

Het aloude ‘beter goed gejat dan slecht verzonnnen’ is bij uitstek van toepassing op social media. Daarom hieronder een verzameling met 10 willekeurige bronnen die nuttig kunnen zijn bij het opstellen van je strategie. Tien inspiratiebronnen voor je Social Media Strategie 0.9. Want bedenk wel: alle ontwikkelingen gaan zo snel dat alles wat je vastlegt, op het moment dat het beeldscherm het toont al achterhaald voelt.

 1. Zoek je inspiratie voor je begint? Op socialmediagovernance.com kun je de social media policies van 118 bedrijven en organisaties vinden.
 2. Als 118 te veel is, beperk je dan tot een paar goede. De social media guidelines van Coca-Cola bijvoorbeeld. Zinvolle richtlijnen op slechts drie A4-tjes. Dat het nog korter kan, bewijst Dell.
 3. Mashable is een onmisbare bron, alleen al vanwege de vele how-to’s.
 4. Als je er klaar voor bent om je eigen richtlijnen op papier te zetten, heeft Fresh Networks een handige checklist voor hoe je dat aanpakt.
 5. Wil je controle kunnen houden? Kijk eens hoe Walmart zich heeft ingedekt. Bijvoorbeeld door een lijstje te maken van alle officiele twitteraars van het bedrijf.
 6. Het Nederlandse PR 2.0-bureau Coopr heeft een Nederlandstalig blog over social media. Leuk is dit inkijkje in hun eigen bloggedrag, waarin Jos Govaart uit de doeken doet waarom het voor hem nuttig is een blog bij te houden.
 7. Maarten Korz van de Rabobank presenteerde zijn successtrategie tijdens de Social Media Club Eindhoven.
 8. Managersonline verzamelde 21 tips voor wie munt wil slaan uit Twitter. Niet allemaal even praktisch bruikbaar, maar wie weet zit er iets tussen voor je.
 9. Kodak heeft zijn zaakjes goed op orde en geeft een opsomming van alle manieren waarop ze vertegenwoordigd zijn op social media.
 10. Houd die scherpe blik vast! Voor wat verfrissend tegengif tegen alle social media-hallelujah-verhalen lees je de tips van Twankers.

En ja, dit zijn veelal bronnen uit de VS of UK. Goede tips van eigen bodem zijn er ongetwijfeld ook – misschien voel jij je straks geroepen om je eigen strategie te delen?

0 Shares:
3 comments
 1. We sure can, and English, too. :-) Your site is mentioned as a great way to keep your social media strategy nice and sane.

Comments are closed.

Dit artikel is 4.834 keer gelezen