Google heeft een briefje gekregen van de EU. In dat briefje staat dat Google stout is want ze laat Foundem en Ciao, twee prijsvergelijkingen-sites niet hoog genoeg eindigen in de zoekresultaten. De beide bedrijven klagen dat Google hun sites op concurrentiegronden expres laat dalen in de Google rangorde.

gesubsidieerde concurrentie

De EU neemt dat soort anti-concurrentie heel hoog op in de agenda en dus moest er een briefje de deur uit. Wat denkt Google wel! Dat de EU zelf alle vormen van eerlijke concurrentie uit de markt heeft gesubsidieerd in bijvoorbeeld de landbouw vergeten ze natuurlijk even. Of zou daar ooit een intern briefje voor gestuurd zijn?

koel

Google reageert koel. Ze bevestigt dat er een briefje is ontvangen maar ontkent iedere vorm van steggelen. En verder mogen de advocaten het uitzoeken. Het schijnt dat Google er wel een paar kan optrommelen.

gedachte-experiment

Ongetwijfeld gaan de dikke deuren van de onderhandelkamer dicht en horen we hier nooit meer wat van. Er zal wellicht wat geschoven worden met bedragen waar jij en ik alleen maar van kunnen dromen maar waar Google, de EU en Microsoft (eigenaar van Ciao) niet van wakker liggen en na de lunch vliegt eenieder vrolijk in de privéjet naar huis voor de aardappelen en spruiten. Maar wat nou als dit nou eens niet met een sisser afloopt? Een gedachte-experiment.

Google doet een China

Stel google zegt dat de EU niet moet zeuren en nee ze betalen geen boetes aan een instantie die bergen boter op het hoofd heeft. Stel ze zijn het gebemoei van de EU zat en stel ze doen een China? Met andere woorden: Google vertrekt uit de EU. Wat dan?

zoekt en gij zult vinden

Gij zult vinden dat een Internet zonder Google plotseling een stuk minder waard is. Want achter dat simpele witte schermpje met dat zoekveld gaat een enorme hoeveelheid R&D schuil. Google is niet zomaar een zoekmachine. Iedere zoekopdracht zet een radarwerk aan algoritmen in werking die zijn weerga niet kent. Het simpele “Bedoelde u …” regeltje boven de zoekresultaten verbergt een enorme hoeveelheid data-analyse en statistische kansberekening. Of je Google nu wel of niet evil vindt, het blijft de beste zoekmachine die er is. Om dit te staven: probeer maar eens een hele week door te komen op Internet zonder één enkele keer Google te gebruiken. Ik zou het niet kunnen.

failliete bank

En wat Google vooral zo fijn maakt voor arme sloebers zoals ik, het is allemaal gratis. Een beetje bedrijf of overheidsinstelling zou al gauw kosten berekenen voor alles wat Google biedt. Gratis zoeken, gratis tekstverwerker (waar dit stukje in getikt wordt), gratis email, gratis spreadsheet, gratis presentatiesoftware, gratis webmaster tools zodat mijn site beter gevonden kan worden, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Weet de EU wel hoe fijn dit is voor beginnende ondernemers? In een economie waar iedere euro tweemaal omgedraaid moet worden voor die wordt uitgegeven, heb je in ieder geval geen zorgen over de kosten van je office pakket en emailserver. Dit geeft iemand de kans om na ontslag om bedrijfseconomische redenen voor zichzelf te beginnen met minimale initiële investering. Want geld lenen bij de failliete bank die je vorige werkgever heeft uitgekleed is misschien niet echt verstandig nu.

marktaandelen

Google heeft in Nederland een marktaandeel van bijna 100%. Er zijn andere zoekmachines maar die komen nauwelijks aan bod. Ook wereldwijd heeft Google zo’n 85% van de zoekmarkt in handen en ze groeien nog steeds. Microsoft lanceerde Bing. Microsoft heeft een aardig vrij te besteden bedragje op de bank staan en kan hier dus best wat geld in stoppen. Dat is het ook waard want de zoekmarkt is een multi-miljarden markt. Maar Bing heeft nog niet eens een krasje in Google’s chroomglans gemaakt, laat staan een deuk. Bing heeft nog geen 4% van de wereld zoekmachinemarkt.

kont op het strand

En stiekem moet Microsoft Google bedanken voor het feit dat Google de zoekmarkt überhaupt een markt heeft gemaakt. Ik kan mij de tijden van Altavista nog herinneren en dat waren leuke tijden. Maar het Internet is explosief gegroeid sinds die pioniersdagen. Om iets te kunnen vinden op het Internet heb je een kwalitatief goede zoekmachine nodig. En dat kost geld. Het toeval wil dat Google de intelligentie in de boardroom had om de gebruiker iets gratis aan te bieden waar via de achterdeur verschrikkelijk veel geld mee kan worden verdient zodat de zoekmachine steeds beter kan worden – en ja, die privé jet wordt er ook van betaald maar daar heb ik geen problemen mee. Door die investering van Google is er een Internet-landschap ontstaan waarin zoekmachines hun werk kunnen doen én geld kunnen verdienen. Hier maakt iedere andere zoekmachine-aanbieder gretig gebruik van want geloof me, van het bedrag wat die luttele 4% marktaandeel oplevert zou ik al lang op mijn kont aan het strand liggen met een tequila binnen handbereik en de zorgen van morgen een vage herinnering.

100 gram

Het gedachte-experiment is mislukt. Ik ben op een zijspoor geraakt en heb het stukje hopeloos laten verzanden in cijfers, privé jets en konten op stranden. Dit komt omdat ik mij het Internet gewoon niet voor kan stellen zonder Google. For better or for worse, good or evil, Google is gewoon het Internet voor mij. En te oordelen naar het marktaandeel, geldt dit voor meer mensen. De EU kan briefjes schrijven tot ze een ons wegen – sorry, 100 gram – maar Google verbiedt niemand te concurreren en als je het dus niet eens bent met je rangschikking in Google dan ga je toch gewoon naar de concurrentie? Eigenlijk is zo’n briefje gewoon een verscholen complimentje van de EU aan het adres van Google. En da’s dan toch wel weer vertederend. Wel jammer voor de concurrentie dat ze nog een beetje vast zitten op de zandpaden van het zoeklandschap terwijl Google de verharde weg heeft ontdekt. En dat rijdt nou eenmaal comfortabeler op je reis over het Internet.


Geschreven door