Als contentgirl hou je van een snelle en betrouwbare internetverbinding, een mooie laptop en de nieuwste gadgets . Aan de andere kant wil je ook rekening houden met het milieu en wil je geen mensenrechten schenden. Gelukkig zijn er wat sites die de wereldbewuste contentgirl in je, ondersteunen.

RankaBrand list

Dit jaar is Rank a Brand gestart, een website waarop je kunt zien welke merken veel (of weinig) rekening houden met mens en milieu. Medewerkers (Rankers) bekijken informatie van bedrijven op thema’s als mensenrechten en klimaatverandering en daaruit volgt een score voor het bedrijf. Op deze manier wil Rank a Brand consumenten aanzetten om bewuste keuzes te maken.  Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe telefoon, kun je de scores van onder andere Nokia, Sony Ericsson en BlackBerry vergelijken. Je kunt ook nagaan welke internetaanbieder, kledingwinkel of computerleverancier hoog scoort op Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Ook de Eerlijke Bankenwijzer bestaat nu ongeveer een jaar en vergelijkt van twaalf banken het sociale  en milieubeleid. Het gaat daarbij onder andere om arbeidsrechten van de eigen werknemers, maar vooral om de investeringen van de banken. Steken de banken geld in bedrijven die gebruik maken van kinderarbeid of in omstreden wapenbedrijven? Door de Eerlijke Bankenwijzer (opgericht door Oxfam Novib, Milieudefensie, Amnesty International en FNV) wordt onderzoek gedaan naar het beleid van de banken en naar de uitvoering ervan. En dat heeft volgens Amnesty soms effect, zo hebben enkele banken inmiddels hun ‘wapenbeleid’ aangescherpt.

Via de site van de Eerlijke Bankwijzer kunnen klanten ook zelf dingen ondernemen, zo zijn er een poll en een petitie die ondertekend kunnen worden en kunnen klanten via de site een ‘gele kaart’ uitdelen aan de bank. Daar hebben volgens Amnesty 9.000 bezoekers van de site gebruik van gemaakt. Waar je vroeger als klant minder goed zicht had op het beleid van een bank en minimale invloed, kun je nu actie ondernemen.

Wil je nog meer doen, kijk dan op de website van Stoere Vrouwen, het motto ‘Verbeter de wereld, ga winkelen!’ spreekt aan. Op de website worden overzichten en tips gegeven om wereldverbeterend te winkelen, door bijvoorbeeld de samsung s3030 eco aan te prijzen en de shirts van Shirtyliccious. Leuk!

0 Shares:
6 comments
  1. En vergeet EcoGoodies.nl niet! Een overzicht van allemaal leuke en hippe duurzame webshops, waarbij je ook reviews van de shops kunt plaatsen!

  2. Bedankt voor het doorlinken van het artikel.

    @Heleen Heezen; Thx voor de aanvulling. Zo ga ik me nog beter voelen bij het shoppen! EcoGoodies heb ik niet opgenomen omdat het minder een vergelijkingssites is van alle merken. Maar wel een idee voor een volgende post; het groenste bedrijf onder de duurzame bedrijven?

  3. Precies wat ik graag wil weten, bedankt voor dit artikel! Ik ga gauw eens bij stoerevrouwen.nl en ecogoodies.nl (@Heleen) kijken!

Comments are closed.

Dit artikel is 2.907 keer gelezen