Wanneer je bezig bent met het ontwerp van een nieuwe website gebruik je daarvoor natuurlijk de meest fantastische tools. Dure ontwerpprogramma’s, de beste tekentablets en allerlei andere spiffy zaken. Het voordeel van al die kekheid is dat het resultaat er ook gewoon naar is. Het nadeel is vaak dat het nogal omslachtig is en heel wat vraagt van je bakkie.

Soms is het dus handig om een quick en dirty oplossing te vinden voor de zaken die wat minder tellen. Bijvoorbeeld als je een mock up aan het maken bent. En soms is het fijn om een mooie tool te hebben die je bankrekening niet deprimeert. In beide heb ik – met behulp van Twitter – weten te voorzien.

Hieronder 5 handige en snelle ontwerptools van ons

Random Image Generator
Heb je een opvulplaatje nodig van een specifieke afmeting, dan kun je die heel gemakkelijk laten genereren door de Random Image Generator. Kies de afmetingen, het aantal én de kleur en hopsa, je hebt je opvulplaatjes.

Lorem Ipsum Generator
Heb je lappen dummytekst nodig? Dan is de Lorem Ipsum generator handig. Je geeft aan hoeveel tekst je nodig hebt (in alinea’s of in het aantal woorden) en de generator genereert ze voor je zodat je ze gemakkelijk in je ontwerp kunt plakken. Met deze generator kun je ook kiezen voor andere charsets zoals Cyrillisch en zelfs morse code.

FontHit
Handige tool waarmee je fonts kunt bekijken, de-installeren, installeren en nog veel meer. Zit je vaak net fonts te klooien – zoals ik – dan is dit een tool voor jou.

Screen capture
Handig gratis screen capture programmaatje. Stelt je in staat snel en gemakkelijk én op verschillende manieren een screenshot te maken.

AdesClrPicker
Wil je de code van een kleur op je scherm weten? Gebruik dan deze gratis colorpicker.

Handige tools van jullie

Welke tools anderen gebruiken hebben we ook via Twitter gevraagd aan de @Contentgirl-volgers. Hieronder vind je de verzamelde tips. Niet allemaal gratis, maar wel van de crowd (jahaaa, de crowd! :) ) En aan jullie die bij hebben gedragen: bedankt!

Firebug (via @ruudkok)
Firebug is een plugin voor Firefox waarmee je HTML, CSS en Javascript kunt monitoren, debuggen en aanpassen vanuit je browser.

Pixelmator – Mac (via @ruudkok)
Een image editor voor de Mac met uitgebreide functionaliteit. Is Photoshop je te duur, dan is dit misschien een optie. Download eerst de proefversie en beslis dan of je de € 44.93 aan dit programma uit wilt geven.

GIMP (via @nieuwbouw20)
Biedt je een heleboel van dezelfde functionaliteit als Photoshop, maar dan voor heel weinig: gratis dus. Check hier voor een overzicht van de functionaliteit en hier om te downloaden.

EasyCrop – Mac (via @loes)
Wil je even snel een plaatje croppen? Dan is EasyCrop wat voor jou. Moet je wel een Mac hebben, maar dan is het dus ook heel handig. Voor $ 11,95 is het van jou.

CSSEdit – Mac (via @jeroendemiranda )
Volgens de makers ontwerp je met dit programma prachtige en innovatieve sites. Ik ben bang dat het ook aan je eigen talent zal liggen of dat lukt. Maar het is fijn dat er een tool is. Voor € 29,95 van jou.

BBEdit – Mac (via @mcoster en @marceldeleeuwe)
De tagline van BBEdit is: “It doesn’t suck.” De tagline alleen al maakt deze HTML-editor het proberen waard. Voor jou maar $ 125. OKé, dat is wel wat vergeleken met gratis. Maar het schijnt een goed pakket te zijn waarmee je snel kunt werken.

Picturesque – Mac (via @mcoster)
Met dit programma voor de Mac laat je images er snel en gemakkelijk heel profi uitzien. Je kunt ook een hele hoop foto’s in 1 keer bewerken (batch-bewerking). Kosten: $ 29,95. Vooral het spiegeleffect en diepte-opties maken dit volgens @mcoster een mooie tool.

Color Cop (via @HansJonkhof)
Een colorpicker met een heleboel mogelijkheden: een eyedropper, vergrootglas, websafe-stand en nog veel meer. En dat alles dus gratis.

Graphic Convertor – Mac (via @Hermaniak)
Met dit programma sla je afbeeldingen op als verschillende bestandstypes, kun je een aantal functies gebruiken om batches aan te passen en kun je afbeeldingen  zelfs openen in RAW-format.

Picnik (via @AdineV en @marceldeleeuwe)
Picnik is een editing tool die je gebruikt vanuit je browser. Pas je afbeeldingen aan en leuk ze op met Picnik. De site biedt een keur aan leuke, goede en geinige special effects.

Pain.NET (via @gerbendijkgraaf)
Met dit image-editing-programma kun je gebruik maken van layers, special effects, ongelimiteerde herstelopties en nog veel meer. Volgens de testimonials is het helemaal fantastisch. Of dat echt waar is kun je zelf gratis ontdekken.

Deel jouw favorieten in de reacties!

0 Shares:
6 comments
  1. Wat mij betreft kan de gemiddelde ontwikkel-hobbyist met een Mac niet zonder Coda van Panic. OK het kost 100 eurie maar dan heb je ook wat (hang dreamweaver maar aan de wilgen)! Werkelijk fenomenale tool.

    En natuuuuuurlijk ontwikkel je eerst lokaal op je eigen bakkie en gebruik je dus WAMP of XXAMP (als je windows draait) of MAMP (als je Mac OSX draait) om lokaal te hosten en databeesjes te onderhouden.

    Hou je van structuur, denk je in wireframes en werk je graag met online tools, dan is http://gomockingbird.com/ de place to use. Werkt als de spreekwoordelijke tierelier.

    En das wel genoeg voor nu. De rest bewaar ik voor mijn eigen blogpost ;-)

Comments are closed.

Dit artikel is 5.742 keer gelezen