Bijna iedereen heeft er wel over gehoord. De allereerste Google phone, geproduceerd door HTC. Voor de Android fans onder ons is dit geen nieuws en wilden we er allemaal al één hebben, ver voordat hij officieel geïntroduceerd werd (op 5 januari 2009).

Ik leg aan niet-Android-gebruikers graag uit waarom deze mobiele telefoon een musthave is.

In het kort de bevat de Nexus een 1 GHz Qualcomm Snapdragon-cpu, 3,7-inch 480×800 display, 512 MB rom-geheugen, 512 MB ram-geheugen, 4 GB microsd-kaart, 5-megapixel camera (met led-flitser), lichtsensor, nabijheidssensor en accelerometer. Uiteraard beschikt deze nieuwe Android telg over de allerlaatste versie, namelijk Android 2.1 (ook wel Eclair genoemd).

Naast de specificaties zijn er ook nog een aantal interessante apps aan boord, zoals bijvoorbeeld Google Maps NavigationLive Wallpapers (bewegen als je ze aanraakt), speech-to-text (omzetten van spraak naar tekst voor bijvoorbeeld sms, e-mail, navigatie en Google zoekopdrachten).

Verder heeft de Nexus een speciale microfoon aan de achterkant om omgevingsgeluid te onderdrukken zodat je telefoongesprekken nog duidelijker worden. Onderaan bevindt zich een trackball die van kleur verandert, afhankelijk van het soort bericht dat binnenkomt.

Nadelen? Ondanks het briljant mooie scherm is de Nexus niet voorzien van multitouch besturing. Dit is het zogenaamde Pinch-to-zoom, met twee vingers inzoomen in de browser. Ook is er nog geen mogelijkheid om apps op de micro SD kaart te installeren. Maar dit komt bij toekomstige updates goed.

Vooralsnog is de sim-lock vrije Nexus One alleen verkrijgbaar via het verkoopkanaal van Google zelf (je bent dus niet per direct gebonden aan een wurgcontract). Leuk is ook dat je tijdens het bestelproces kunt aangeven of je op de achterkant een persoonlijk tekst wilt laten graveren.

Maar voordat je naar de site van Google gaat kan ik je vertellen dat je een melding te zien krijgt dat de telefoon niet beschikbaar is in Nederland. Hij wordt namelijk nu alleen nog geleverd aan klanten in de VS, Groot-Brittannië, Singapore en Hong Kong. De verkoopprijs in de VS bedraagt $ 529 zonder abonnement (ongeveer € 370,-) en $ 179 met een T-Mobile abonnement (ongeveer € 125,-). Het is nog niet duidelijk wanneer de Nexus One naar Europa zal komen. Google heeft het over ‘binnenkort’. Vodafone zal de Nexus One gaan verkopen inclusief abonnement.

Misschien heb ik je overgehaald om in de toekomst een Nexus One aan te schaffen maar misschien ook niet (?). Laat in de reacties weten wat je van de Nexus One vindt!

De volledige specs:

Afmetingen en gewicht

 • Height 119 mm
 • Width: 59.8 mm
 • Depth: 11.5 mm
 • Weight w/battery: 130 gram
 • Weight w/o battery: 100 gram

Besturingssysteem                                                                                                                                                                                          

 • Android Mobile Technology Platform 2.1 (Eclair)

Beeldscherm

 • 3.7-inch (diagonal) widescreen WVGA AMOLED touchscreen
 • 800 x 480 pixels
 • 100,000:1 typical contrast ratio
 • 1ms typical response rate

Mobiele en Draadloze verbindingen

 • UMTS Band 1/4/8 (2100/AWS/900)
 • HSDPA 7.2Mbps
 • HSUPA 2Mbps
 • GSM/EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz)
 • Wi-Fi (802.11b/g/n)
 • Bluetooth 2.1 + EDR
 • A2DP stereo Bluetooth

Power & Batterij

 • Removable 1400 mAH battery
 • Charges at 480mA from USB, at 980mA from supplied charger
 • Gesprekstijd
 • Up to 10 hours on 2G
 • Up to 7 hours on 3G
 • Standby tijd
 • Up to 290 hours on 2G Up to 250 hours on 3G
 • Internet use
 • Up to 5 hours on 3G
 • Up to 6.5 hours on Wi-Fi
 • Video playback
 • Up to 7 hours
 • Audio playback
 • Up to 20 hours

Processor

 • Qualcomm QSD 8250 1 GHz

Camera & Flash

 • 5 megapixels
 • Autofocus from 6cm to infinity
 • 2X digital zoom
 • LED flash
 • User can include location of photos from phone’s AGPS receiver
 • Video captured at 720×480 pixels at 20 frames per second or higher, depending on lighting conditions

GPS

 • Assisted global positioning system (AGPS) receiver
 • Cell tower and Wi-Fi positioning
 • Digital compass
 • Accelerometer

Geheugen

 • 512MB Flash
 • 512MB RAM
 • 4GB Micro SD Card (Expandable to 32 GB)

Geschreven door