Bijna iedereen heeft er wel over gehoord. De allereerste Google phone, geproduceerd door HTC. Voor de Android fans onder ons is dit geen nieuws en wilden we er allemaal al één hebben, ver voordat hij officieel geïntroduceerd werd (op 5 januari 2009).

Ik leg aan niet-Android-gebruikers graag uit waarom deze mobiele telefoon een musthave is.

In het kort de bevat de Nexus een 1 GHz Qualcomm Snapdragon-cpu, 3,7-inch 480×800 display, 512 MB rom-geheugen, 512 MB ram-geheugen, 4 GB microsd-kaart, 5-megapixel camera (met led-flitser), lichtsensor, nabijheidssensor en accelerometer. Uiteraard beschikt deze nieuwe Android telg over de allerlaatste versie, namelijk Android 2.1 (ook wel Eclair genoemd).

Naast de specificaties zijn er ook nog een aantal interessante apps aan boord, zoals bijvoorbeeld Google Maps NavigationLive Wallpapers (bewegen als je ze aanraakt), speech-to-text (omzetten van spraak naar tekst voor bijvoorbeeld sms, e-mail, navigatie en Google zoekopdrachten).

Verder heeft de Nexus een speciale microfoon aan de achterkant om omgevingsgeluid te onderdrukken zodat je telefoongesprekken nog duidelijker worden. Onderaan bevindt zich een trackball die van kleur verandert, afhankelijk van het soort bericht dat binnenkomt.

Nadelen? Ondanks het briljant mooie scherm is de Nexus niet voorzien van multitouch besturing. Dit is het zogenaamde Pinch-to-zoom, met twee vingers inzoomen in de browser. Ook is er nog geen mogelijkheid om apps op de micro SD kaart te installeren. Maar dit komt bij toekomstige updates goed.

Vooralsnog is de sim-lock vrije Nexus One alleen verkrijgbaar via het verkoopkanaal van Google zelf (je bent dus niet per direct gebonden aan een wurgcontract). Leuk is ook dat je tijdens het bestelproces kunt aangeven of je op de achterkant een persoonlijk tekst wilt laten graveren.

Maar voordat je naar de site van Google gaat kan ik je vertellen dat je een melding te zien krijgt dat de telefoon niet beschikbaar is in Nederland. Hij wordt namelijk nu alleen nog geleverd aan klanten in de VS, Groot-Brittannië, Singapore en Hong Kong. De verkoopprijs in de VS bedraagt $ 529 zonder abonnement (ongeveer € 370,-) en $ 179 met een T-Mobile abonnement (ongeveer € 125,-). Het is nog niet duidelijk wanneer de Nexus One naar Europa zal komen. Google heeft het over ‘binnenkort’. Vodafone zal de Nexus One gaan verkopen inclusief abonnement.

Misschien heb ik je overgehaald om in de toekomst een Nexus One aan te schaffen maar misschien ook niet (?). Laat in de reacties weten wat je van de Nexus One vindt!

De volledige specs:

Afmetingen en gewicht

 • Height 119 mm
 • Width: 59.8 mm
 • Depth: 11.5 mm
 • Weight w/battery: 130 gram
 • Weight w/o battery: 100 gram

Besturingssysteem                                                                                                                                                                                          

 • Android Mobile Technology Platform 2.1 (Eclair)

Beeldscherm

 • 3.7-inch (diagonal) widescreen WVGA AMOLED touchscreen
 • 800 x 480 pixels
 • 100,000:1 typical contrast ratio
 • 1ms typical response rate

Mobiele en Draadloze verbindingen

 • UMTS Band 1/4/8 (2100/AWS/900)
 • HSDPA 7.2Mbps
 • HSUPA 2Mbps
 • GSM/EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz)
 • Wi-Fi (802.11b/g/n)
 • Bluetooth 2.1 + EDR
 • A2DP stereo Bluetooth

Power & Batterij

 • Removable 1400 mAH battery
 • Charges at 480mA from USB, at 980mA from supplied charger
 • Gesprekstijd
 • Up to 10 hours on 2G
 • Up to 7 hours on 3G
 • Standby tijd
 • Up to 290 hours on 2G Up to 250 hours on 3G
 • Internet use
 • Up to 5 hours on 3G
 • Up to 6.5 hours on Wi-Fi
 • Video playback
 • Up to 7 hours
 • Audio playback
 • Up to 20 hours

Processor

 • Qualcomm QSD 8250 1 GHz

Camera & Flash

 • 5 megapixels
 • Autofocus from 6cm to infinity
 • 2X digital zoom
 • LED flash
 • User can include location of photos from phone’s AGPS receiver
 • Video captured at 720×480 pixels at 20 frames per second or higher, depending on lighting conditions

GPS

 • Assisted global positioning system (AGPS) receiver
 • Cell tower and Wi-Fi positioning
 • Digital compass
 • Accelerometer

Geheugen

 • 512MB Flash
 • 512MB RAM
 • 4GB Micro SD Card (Expandable to 32 GB)
0 Shares:
15 comments
 1. Dit is meer een opsomming van specs. Waarom zou ik het apparaat wel of niet willen hebben? Als je meer in zou gaan op de voordelen van Android t.o.v. bijvoorbeeld iPhone, zoals openheid en betere integratie van google-diensten zou je overtuigender (kunnen) zijn.

  1. Ik wilde de specs voor zich laten spreken. De vergelijking met de iPhone is al zoveel beschreven. Uiteraard is het open karakter van Google t.o.v. Apple een groot voordeel!

 2. Ik heb niet op de Nexus gewacht en net vorige week de HTC Hero aangeschaft. Toch een soort 'zusje', aangezien de Nexus ook door HTC is gebouwd? :)

  M'n vriend overweegt 'm wel. Ik kan in ieder geval zeggen dat ik nu al enorm blij ben met Android en HTC (zoals de mogelijkheid om Microsoft Exchange te syncen, zodat ik altijd m'n werkafspraken en mailtjes bij me heb). Oh, en de treinapplicatie is ook een aanwinst, voor mijn dagelijkse (onvoorspelbare) NS-reisjes.

 3. Ik wil m ook hebben maar niet de US versie Multitouch zal werken in de UK editie en Navigatie van de US versie werkt hier niet… Kan iemand mij alleen vertellen wat een nabijheidssensor is? of bedoelen ze daar GPS met Search Nearby mee?

  1. Het ontbreken van multitouch op de US versie heeft waarschijnlijk te maken met patenten. Er gaan geruchten dat de Europese versie wel multitouch ondersteund. Inderdaad werkt Google Maps Navigation hier (nog) niet. Je kunt hem wel werkend krijgen via deze instructie van Androidplanet http://www.androidplanet.nl/5788/google-maps-navi…. De proximity sensor (nabijheidssensor) zorgt ervoor dat je touchscreen gedeactiveerd wordt tijdens het bellen zodat je niet met per ongeluk allerlei applicaties opent.

 4. Eerste 2 waren mij zeker bekend ;-) maar dat laatste had ik inderdaad nog niet eerder gezien ;-) uitleg post voor Navigatie had ik zelf inderdaad al op AW geplaatst. Het viel me alleen op dat zoveel mensen nu al proberen te importeren en geen 2 weken wachten tot ook de EU versie zonder Patent restricties beschikbaar is

 5. Ik zit met smart te wachten tot ie in Nederland beschikbaar is!

  Ik heb geen zin meer in Windows en met de iPhone wordt je zo in de hoek gedrukt door verplicht alles via Apple te doen. Dat heeft zo z'n voordelen, maar ik vind het niet fijn.

  Dan blijft Android over en dan ben ik over deze telefoon het meest enthousiast (al lijkt Sony met de X10 ook een goede Android phone op de markt te gaan brengen).

  1. Dat is nou precies de reden waarom ik geen iPhone wil. Uitgekeken op WinMo. En toen was er de vrijheid van Android. De X10 is ook super! Wat je ook kiest. Je krijgt geen spijt van Android.

 6. Lachen we zijn bijna een jaar later en de volgende nieuwe Nexus is uit.

  Ik heb erover op een website gelezen, die vooral HTC Reviews schrijft en dacht dat HTC deze Google telefoon zou gaan produceren. Echter vorige week is bekend geworden dat Samsung de opvolger van de Nexus One, de Nexus S, gaat produceren.

  Ben benieuwd hoe goed en girl-like deze gaat worden, want de eerst volgende echte dames telefoon wordt m.i. de HTC Gratia. Voorlopig blijft het allemaal speculeren zolang we de genoemde telefoons nog niet in de hand kunnen houden. Maar telefoons die op Anroid 2.3 gaan draaien dat kan niet meer mis gaan.

  Cheyenne

Comments are closed.

Dit artikel is 4.721 keer gelezen