BoekenJoho, de kerstvakantie komt er weer aan. Tijd voor koude voeten in warme sloffen. Tijd voor een goed boek bij de openhaard. Maar bij de cv mag natuurlijk ook. Hier wat boekentips voor als je meer wilt lezen over usability:

Don’t make me think – Steve Krug
Inmiddels een klassieker, maar nog steeds erg bruikbaar. Dit is het leukste boek over usability dat ik ken. Geeft veel inzicht in hoe bezoekers een site gebruiken. ‘Don’t make me think’ is volgens de auteur het belangrijkste advies voor gebruiksvriendelijkheid. Bezoekers nemen niet de tijd om te lezen of om uit te vinden hoe iets werkt. Als de bezoeker direct kan doen wat hij wil doen zonder daarbij na te denken, dan is je site geslaagd.

Designing Web Usability
– Jakob Nielsen

Usabilityguru Nielsen mag niet ontbreken in deze rij. Nielsen heeft duidelijke statements als het over dit onderwerp gaat. Wat betreft hem wijkt álles voor de gebruiksvriendelijkheid van sites en is het design is ondergeschikt. Op zijn überlelijke site www.useit.com meer visie van Nielsen. Bovendien legt hij ook uit waarom zijn site er niet uitziet! Hij is zeer scherp over wat ‘real people’ vinden de gang van zaken op een website.

Website Usability – Ward van der Put
Dit is een flink boek over usability. Dat red je niet in een avondje openhaard. Ik vind het wel een geschikt boek om af en toe eens iets in op te zoeken. Het boek heeft een goede index. Er zijn een aantal handige checklists opgenomen voor navigatie en informatiearchitectuur, paginaontwerp en webdesign, tekst en webschrijven, techniek en webdevelopment, multimedia, e-mail en nieuwsbrieven. Sommige dingen spreken wel heel erg voor zich (e-mailadresssen van klanten niet openbaar maken. Duh.). Toch zijn de lijsten zeer bruikbaar en kun je ze natuurlijk voor je eigen site aanpassen.

Het nadeel van een boek over internet is dat het vaak zo snel verouderd. Meestal is een site al een paar keer geredesignd voordat het boek zijn tweede druk heeft bereikt. Dan ziet alles er nogal gedateerd uit. Een goed boek herken je doordat de inhoud na een aantal jaren nog steeds bruikbaar is en niet alleen afhankelijk is van mooie plaatjes.

Jullie hebben vast nog een aantal favorieten of leestips. Laat maar horen!

0 Shares:
1 comment

Comments are closed.

Dit artikel is 2.940 keer gelezen