usbDeze week werd ik getroffen door een video. Ik had ook kunnen schrijven ‘geraakt’ of ‘omver gekegeld’. Het was geen video van een poes die piano speelt of van een motorrijder die na een overenthousiaste wheelie besluit zijn helm eens aan een grondige test te onderwerpen. Nee, het was een video van een vrij tengere Indiase man die in soms onverstaanbaar Engels een presentatie gaf voor TED India. Het zal mij niet verbazen als zelfs bij Steve Jobs na het zien van deze video de koude rillingen over de rug lopen. En dat terwijl deze ‘CEO of the decade‘ toch niet vies is van een beetje innovatie op zijn tijd.

TED

TED staat voor Technology, Entertainment and Design en is een conferentie die inmiddels in vele landen wordt gehouden. Tijdens de TED dagen vertellen sprekers over hun ideeën. De tag-line van TED is dan ook ‘Ideas worth spreading’. De man die mij omver kegelde heet Pranav Mistry en hij werkt bij het vermaarde MIT (Massachusetts Institute of technology).

tabletje?

We hebben allemaal zo onze ideeën over de toekomst van de computer. Smachtend wordt er gewacht op de Tablet van Apple. Een computer die onze manier van computer gebruik moet veranderen, zo zeggen de specialisten. Een soort iPhone op steroïden. Er wordt zoveel van verwacht dat de concurrentie niet afwacht en alvast producten op de markt gooit die eigenlijk niks toevoegen of veranderen aan de manier waarop we computers gebruiken maar alla, dan hebben we d’r vast maar een paar op de markt. Zo groot is de vrees voor de innovatie kracht van Apple: een gerucht is al genoeg om de concurrentie te bewegen hun R&D afdeling het zweepje te laten zien. Apple zelf heeft het woord tablet nog nooit in de mond genomen en alle geruchten die over dit spook-device gaan zijn slechts gebaseerd op wat gebruikers denken te weten.

revolutie in interactie

Na het zien van het filmpje van Pranav Mistry heb ik plotseling geen enkele interesse meer in de tablet computer van Apple of wie dan ook. Dit filmpje laat zien dan een tablet computer al ‘old hat’ is op het moment dat hij uitkomt. Wat doet Pranav Mistry namelijk? Hij bevrijdt de computer. Als wat hij laat zien werkelijk kan dan is zijn uitvinding een revolutie in interactie. Interactie tussen de computer en de mens, tussen de computer en de omgeving en tussen de mens en de omgeving. Niets minder dan dat.

kijken

Ik kan in een lang verhaal uitleggen wat ik in de video heb gezien maar dat is het onzinnige voorbij. Je MOET deze video bekijken en je fantasie op hol laten slaan. Wat er met deze technologie mogelijk is maakt de interactie met de Wii en Microsoft Natal tot een stumperige aangelegenheid. Dus voor ik verder ga: eerst kijken. Nu!

mega USB-stick

O.K. Gezien? Goed. Bedenk dan even dat dit allemaal prototype werk is en dat tegen het einde van het filmpje er wellicht wat edit werk in de video zat om het idee over te brengen. Met andere woorden, wellicht is het nog niet allemaal zo mogelijk als hij doet geloven. Maar het idee! Daar gaat het om. Stel je voor ik pak een stukje tekst op van een blaadje papier of van een beschrijvingsbordje in de dierentuin of uit een tijdschrift bij de tandarts en ik plak het in mijn eigen document. Het enige wat ik nodig heb is een klein apparaatje en een blaadje papier. Geen iPhone, geen laptop, geen netbook. Alles in mijn omgeving kan dienen als scherm en alles in mijn omgeving wordt onderdeel van de informatie stroom naar mijn computer. Die computer kan mij dan weer informatie geven over mijn omgeving of zelfs onderdelen in mijn omgeving manipuleren aan de hand van wat de computer ‘ziet’. Mijn omgeving WORDT mijn computer. De bibliotheek met oude geschriften wordt een soort mega USB-stick met data. Het rijksmuseum wordt een soort kunsthistorische Flickr die ik na een rondwandeling door de zalen kan koppelen aan de informatie op Wikipedia of kan be-zoeken met Google. Snijdt die bestelbus van koerier ‘Snelle Pietje’ je onbeschoft af? Je plukt in één handbeweging zijn telefoon nummer van de achterkant van zijn busje en belt zijn baas om hem even duidelijk te maken dat je volgende blog-post een vlammende verontwaardiging zal bevatten met naam en toenaam. De reclame op zijn busje wordt zijn web site met relevante informatie.

de appel is rond

Deze technologie heeft zulke bevrijdende mogelijkheden dat het haast eng is. Letterlijk. Want als dit doorzet is het toch al hevig op de tocht staande auteursrecht voorgoed verleden tijd. Als dit doorzet wordt privacy een nog moeilijker beschermbaar goed – immers: je omgeving wordt je computer, dus ook de mensen in je omgeving en met gezichtsherkenning zoals dat in iPhoto al heel goed werkt, wordt het koppelen van een gezicht aan data een makkie. Als dit doorzet verandert de manier waarop wij met elkaar en onze omgeving omgaan enorm. Na de revolutie in communicatie en data verspreiding die het Internet teweeg heeft gebracht is dit wellicht de revolutie in interactie met onze analoge en digitale wereld. De PC zoals we die kende is zo dood als een pier in een platte appel. De computer verteld ons straks tussen neus en lippen door dat de appel rond is. Who knew!

0 Shares:
5 comments
  1. Getver brrrr, the Matrix is coming! "Do you choose the blue pill or the red one?"

    Voor mij heeft dit niets (meer) met vrijheid te maken, integendeel …

    Groeten, Renée Daniëls

    1. Hoi Renée,

      Die meer donkere kant van de medaille belicht ik in het eerste deel van een tweedelig artikel op mijn eigen blog. Mocht je interesse hebben (wel in het Engels): http://www.noisepollution.nl/scratch_pad/?p=977.

      Ik denk ook dat deze technologie enge consequenties kan hebben maar dat kon de telefoon ook, en wat denk je van alle security camera's die overal hangen. Al onze technologie heeft goede en slechte kanten. Vooralsnog is deze technologie in de kinderschoenen en verdient het naar mijn idee in ieder geval de kans te ontwikkelen. Want er zitten ook zeker goede kanten aan deze technologie!

Comments are closed.

Dit artikel is 3.436 keer gelezen