oxfam-novibAfgelopen week keek ik naar de stapel naast onze lectuurbak: verzonden papier van de ideële instellingen die ik steun of ooit gesteund heb. Licht chagrijnig bladerde ik de stapel door, die vervolgens in zijn geheel in de oudpapierdoos is verdwenen. “Lieve goede doelen”, praat ik in mezelf, ál dat papier waar niemand wat mee doet, moet dat nou? Het is toch onvoorstelbaar dat met zoveel kritiek op de salarissen van de hoogste laag bij ideële instellingen nog zo veel papier verspild wordt?

Mijn persoonlijke stapel goede-doelen-papier

Iedereen heeft wel zo’n stapel denk ik. Of misschien gooi je het wel direct bij het oud papier. In mijn meest recente verwerkte stapel zaten een paar ongelezen Panda’s van het Wereld Natuur Fonds, enkele enveloppen met Tibetaanse gebedsvlaggetjes plus acceptgirokaart, tig donatievragende brieven van Oxfam Novib en een handjevol magazines van de politieke partij waar ik lid van ben (strikt genomen geen goed doel, ik weet het, maar ook zij sturen papier).

Bedelbrieven versus magazines

Nu zit er natuurlijk verschil in de soorten post die je krijgt. Die bladen van mijn politieke partij en het Wereld Natuur Fonds zou ik gewoon moeten lezen. Ze zijn nog vrij leuk ook. Maar ja, het is wel weer papier. De Tibetaanse vlaggetjes hebben ook een plekje gevonden in m’n interieur. Maar die bedelbrieven van Oxfam Novib, daar heb ik meer moeite mee.

Oxfam Novib pakt helemaal uit: zeeën aan papier

Het idee achter Oxfam Novib Pakt Uit vind ik persoonlijk vrij geniaal. Daarom kocht ik ooit voor mijn schoonfamilie 10 kippen en voor mijn moeders vijftigste verjaardag symbolisch 50 bomen. Helaas word ik voor deze enorme donatie van in totaal 35 euro sindsdien regelmatig bedankt met papieren mailings. In tweevoud, want eentje op naam van mijn schoonfamilie en eentje voor mijn moeder. Toen ik een tijdje geleden vier dikke enveloppen in twee weken tijd uit de brievenbus viste, was de maat vol. Tijd voor een belletje.

“Goedemiddag, Oxfam Novib met [insert meisjesnaam], wat kan ik voor u doen?”
“Goedemiddag, met Cecile Bol. Ik wil graag een opmerking maken over de hoeveelheid post die jullie mij sturen.”

Na een korte uitleg werd direct een van de zogenaamde ontvangers gewist uit het systeem en krijg ik dus tegenwoordig alle Oxfam Novib enveloppen in enkelvoud. Maar dat is me nog te veel.

“Eigenlijk vind ik het een beetje zonde van al dat papier. Mijn hele donatie is nu al volledig opgegaan aan papier volgens mij. Als ik weer een cadeautje wil kopen weet ik jullie heus wel te vinden. Maar helemaal geen post krijgen kan zeker niet?”
“Nee helaas, ik vind het zelf ook stom hoor, maar ja…”

“De temperatuur stijgt snel. Vul daarom vandaag nog de acceptgiro in!”

Wellicht ligt het gewoon aan mij. Misschien kan het wel ontzettend uit om al die brieven en magazines te versturen en halen ze er zakken vol geld mee binnen. Misschien ben ik te internet-minded? Hoe anders is het te legitimeren dat het Wereld Natuur Fonds mij recentelijk per post vroeg om “snel de acceptgiro in te vullen!” Acceptgiro? Ik zou niet eens weten waar ik zo’n ding vervolgens naartoe moet brengen! Op de fiets naar de bank zeker, stelletje grapjassen! Tegenwoordig hebben we toch internetbankieren? Het zal dus allemaal wel aan mij en mijn integratie van internet in mijn dagelijks leven liggen. Alle bejaarden doneren zich vast nog steeds suf. Maar ja, goede doelen, bedenk goed: die bejaarden sterven uit en zijn er straks niet meer.

Mijn droom: opt-outs, opt-ins en de keus voor digitaal of papier

Zelfs als al die papierversturende marketeers glansrijk hun KPI’s halen: I really don’t give a %$*&. Ik maak graag zelf uit of het wel of geen zin heeft om mij dingen te sturen of niet. Don’t drown me in pointless paper. Waarom kan ik, zodra ik een goed doel steun, niet gewoon zeggen: geen post, wel digitale nieuwsbrief. De perfecte opt-in waar iedere internetmarketeer sinds de nieuwe spamregels kwijlend op zit te wachten. Wat een heerlijk leven zou dat zijn: de Panda en het politieke magazine als PDF in m’n mailbox en gewoon af en toe een nieuwsbrief van Oxfam Novib, inclusief optie tot online donatie. Zo moeilijk kan het toch niet zijn, lieve instellingen? Stop in ieder geval met het versturen van zinloos papier!

0 Shares:
10 comments
 1. Toevallig had ik gister iemand aan de deur van een of ander goed doel. Ondanks zijn slechte verhaal wilde ik hem best een paar euro geven, maar dat mocht niet. Ik moest lid worden. Maar ik mocht wel direct mijn lidmaatschap opzeggen zodat ik effectief alsnog een eenmalige donatie deed.

  Naast dat het me aan de wurgcontracten van DSB deed denken en aan een vuil trucje om iemand erin te luizen doe ik daar natuurlijk niet aan mee. Als ze je gegevens hebben krijg je automatisch jarenlang ladingen post. Een kleine donatie is daarmee simpelweg zinloos. Die paar euro maken ze gewoon op aan post.

  Hiermee zorgen de goede doelen ervoor dat alleen grote donaties welkom zijn.

  En ik heb altijd geleerd "Wie het kleine niet eert… ".

  En het is ook zo zinloos. Laat mensen gewoon kiezen of ze post of e-mail willen. De digitale communicatie heeft, zeker bij goede doelen, enorme voordelen. De Panda kan ik niet doorsturen naar een paar vrienden. Een digitale nieuwsbrief van WNF wel.

  Het is niet voor niets dat bij de award voor Best Social Company 2 van de 3 finalisten goede doelen waren. (3FM met Rode kruis en Oxfam Novib)

  Goede doelen lenen zich enorm voor Social media. Mensen willen zich graag associëren met goede doelen en zijn erg bereidwillig om informatie/acties/berichten van goede doelen te verspreiden via mail, blogs, twitter enz.

  En dat is veel goedkoper dan al die post.

 2. Oog twitcht… hyena lachje ontsnapt…

  Kom net thuis en haal de post uit de bus. Alsof ze bloed ruiken…

  Niet 1

  Niet 2

  Maar zelfs 3 (drie!!!) identieke enveloppen van Oxfam Novib!!!

  Niet alleen voor mijn moeder en schoonfamilie, maar zelfs een voor manlief. Als jullie zo graag post sturen, mag ik dan in ieder geval ook een keer een envelop speciaal voor mij alleen?! Ik kan ze terugsturen met 'geadresseerde verhuisd' of 'overleden'. Maar dit wordt een principezaak nu.

  Oxfam, ik neem aan dat jullie af en toe jezelf Googelen: ik eis een verklaring. Kom maar op met die comment.

 3. Even zodat ik het ook nog begrijp: zijn we nu boos op Oxfam Novib omdat we géén post van ze krijgen en anderen wel? In dat geval: GRRRRR Oxfam!!! Wel mijn vriend gisteren een brief sturen en MIJ niet!!! Losers!!

 4. Het is ongelooflijk, maar gister kreeg ik deze mail (samengevat):

  Maak kennis met de nieuwe manier van doneren aan Oxfam Novib

  Volgende week ontvangt u een AcceptEmail in uw inbox. AcceptEmail is de nieuwe manier om een donatie aan Oxfam Novib te doen.

  Om een donatie te gaan doen hoeft u slechts te klikken op de AcceptEmail. U vult dan zelf het bedrag in en Рna nog ̩̩n keer klikken Рkomt u automatisch in uw eigen vertrouwde internet bankieren omgeving. U geeft akkoord en uw donatie wordt via iDEAL uitgevoerd.

  Doneren via de AcceptEmail is snel, gemakkelijk en 100% veilig.

  Zo kiest u zelf welke manier van doneren u het prettigst vindt.

  Prachtig Oxfam Novib!

Comments are closed.

Dit artikel is 4.065 keer gelezen