Iedereen denkt er weleens over na om voor zichzelf te beginnen, maar vaak blijft het bij vage plannen en is het iets wat je óóit nog zult gaan doen.

Er kan zich echter een kans voordoen om die droom werkelijkheid te maken. Of je begint uit pure noodzaak voor jezelf. Startkapitaal lijkt heel belangrijk, maar is dat voor alle sectoren zo? En heb je eerst het plan om een eigen bedrijf te beginnen en zoek je dan het soort erbij of begin je vanuit een werksituatie voor jezelf?

Waarom?

Het is niet de meest voor de hand liggende reden, maar veel mensen beginnen voor zichzelf omdat ze (gedeeltelijk) afgekeurd zijn of omdat ze al jaren in de bijstand zitten en geen andere manier zien om daar uit te komen. Dat is een prima reden om voor jezelf te beginnen, net zoals elke andere reden is. Zolang je maar rekening houdt met alle lasten. Ook voor einzelgängers die liever geen collega’s hebben, is een eigen bedrijf een goede oplossing.

Blijf dicht bij jezelf

Blijf vooral dichtbij jezelf als je een bedrijf wilt starten. Kijk naar wat jij kunt, wat jij leuk vindt en waar je goed in bent. Dát is het soort bedrijf dat jij kunt beginnen. Als je een schoenenwinkel wilt beginnen, heb je daar heel wat voor nodig. Niet alleen schoenen om te verkopen, maar ook een ruimte waarin je dat kunt doen. Je hebt de aankleding van die ruimte nodig en je zult waarschijnlijk wel wat personeel in dienst moeten nemen. Als er in die straat al twee schoenenwinkels zitten, is dat misschien niet zo verstandig. Dan zit de concurrentie wel erg dichtbij.

Als je besloten hebt wat voor bedrijf je gaat opstarten, verdiep je daar dan in. Doe cursussen in jouw vakgebied en zorg dat je een expert wordt.

Regel praktische zaken

Ga eerst eens langs de Kamer van Koophandel! Ja precies, schrijf je daar in. Je hebt een nummer van de KvK nodig om als serieus bedrijf aan de slag te gaan. Daarnaast is het wettelijk verplicht om je in te schrijven, voor iedere ondernemer. Voordat je dat doet, moet je wel een naam voor je bedrijf hebben. Verzin iets waarin duidelijk blijkt wat jouw bedrijf doet. De Boer Metselwerken geeft duidelijk aan wat jou kunde is, Viva de Boer een stuk minder. Dat kan lastig zijn.

De KvK organiseert regelmatig startersdagen en andere netwerkmogelijkheden, maak daar gebruik van! Als je je daar inschrijft, kun je ook meteen de Belastingdienst regelen. Je krijgt ook daarvan een nummer, een BTW-nummer heet dat.

Afhankelijk van het soort bedrijf dat je hebt, is een website onontbeerlijk. Metselwerken heeft misschien niet direct een website nodig, maar weet wel dat steeds meer mensen op internet zoeken en dingen regelen. Het kan een gemiste kans zijn als je geen website hebt. Buiten dat wordt er zoveel via e-mail gecommuniceerd, dat je klanten je liever bellen of mailen dan dat ze via de post een bericht naar je moeten sturen. De facturen mag je ook per email verzenden, dat scheelt weer tijd en geld. Regel ook visitekaartjes, laat je logo ook hier weer op terugkomen en houdt dezelfde stijl aan als voor je website.

Verzekeringen

Als ondernemer kun je geen aanspraak doen op algemene werknemersverzekeringen, zoals de WW. Daarvoor zul je zelf verzekeringen moeten afsluiten. Deze zijn niet goedkoop, maar je kunt de premie wel van de belasting aftrekken. Kijk goed naar wat in jouw geval nodig is. Teveel verzekeringen is niet nodig, maar helemaal niet is ook niet goed. Teveel zelfstandige ondernemers hebben geen vangnet voor als er iets gebeurt, als ze onverwacht niet meer kunnen werken.

Internet

Als ondernemer kun je er niet zonder: internet. Een beetje bedrijf heeft een eigen website en vaak ook een online winkel. Maar op internet kun je ook veel informatie vinden voor, door en over ondernemers. Door lid te worden van clubs die bij jouw onderneming passen, kom je meer te weten. Er is meestal al een keer het wiel uitgevonden en dan hoef je dat niet opnieuw te doen. Als ondernemer kan het een eenzaam bestaan zijn, zeker als eenmanszaak. Zoek aansluiting bij een bijpassende club en deel je ervaringen. Leer van de fouten van een ander, dan hoef je ze zelf niet meer te maken.

Tot slot

Zelf een bedrijf beginnen is vrij eenvoudig, maar het bedrijf draaiende houden, dat vraagt heel wat inzet en uithoudingsvermogen. Het zit niet altijd mee en beginnersfouten maakt iedereen. Leer ervan en houdt je hoofd omhoog. Want een onderneming willen beginnen is al het halve werk. Bereid je goed voor, lees je in en haal vooral heel diep adem. Waar een wil is, is een weg.

0 Shares:
1 comment
  1. Leuk stukje Joke, maar hier en daar wel wat kort door de bocht. Alsof alleen einzelgangers en mensen vanuit een uitkering een eigen bedrijf starten. Dat is geen reeel beeld van ondernemend Nederland! Misschien zegt dat meer over de auteur….En in de laatste alinea staat een fout, het moet zijn, houd je hoofd omhoog!

Comments are closed.

Dit artikel is 9.784 keer gelezen