begrijp je

Iedere dag lees ik wel een paar online artikelen. En dan het liefst artikelen op weblogs die gaan over online advertising, marketing, nieuwe media en aanverwante onderwerpen. Leuk, want je doet snel nieuwe kennis op. Handig voor op je werk. Of je krijgt andere inzichten, ook altijd zinvol. En soms word je wordt gewoon verblijd met een vermakelijk stukje leesvoer. Prima toch?

Maar er is nog iets anders, dat vaak nog leuker is dan het artikel zelf. Namelijk de reacties op een artikel. Heel interessant, want met inhoudelijke diepgaande of scherpe reacties krijg je vaak verdieping in een onderwerp. Of er volgt een interessante discussie, een klein beetje onenigheid of wat verdere uitleg. Leuk! En volgens mij ben ik niet de enige die dat vindt. Volgens mij zijn er meer mensen die smullen van artikelen met veel reacties, want het valt me op dat artikelen met veel reacties over het algemeen ook het meest worden gelezen.

Wat me wel irriteert de laatste tijd is dat bij de comments op sommige weblogs steeds vaker opmerkingen worden geplaatst als: “Bedrijf X heeft het eindelijk begrepen”. Of: “Blogger Y begrijpt het.” Hoezo? Waarom moet gemeld worden dat iemand anders het begrijpt? Natuurlijk is het leuk om te lezen dat mensen die zulke reacties plaatsen graag een complimentje uitdelen aan deez of geen die het lijkt te snappen. Dat er bij bedrijf X of blogger Y toch nog ergens een helder lichtje schijnt te branden. Maar, nogmaals, waarom zou je zo’n reactie plaatsen?

Ik denk dat die zogenaamde complimentjes stiekem een teken van overschatting van de commentator zelf zijn. Alsof de man of vrouw achter de reactie al lang wist hoe de vork in de steel steekt, maar toch zogenaamd verheugd is dat bedrijf X of blogger Y ook eindelijk het licht gezien heeft. Alsof de commentator al eeuwenlang de kneepjes van het vak kende, maar bedrijf X of blogger Y graag publiekelijk complimenteert met het feit dat ook hij zich tot de categorie van “slimmeriken” mag rekenen.

Waarom moet je in de comments op een weblog noemen dat een ander iets begrijpt? Op mij komt het over als een soort schoolmeester-gedrag: “Wat knap Jantje, dat jij begrijpt hoe je dit sommetje moet oplossen”. Alsof het een uitzonderlijke prestatie is, dat een ander ook snapt hoe het in elkaar steekt. Alsof de commentator zich verheven voelt boven de domme massa.

Ik vind het maar raar. Zeggen dat iemand anders het eindelijk begrijpt, betekent volgens mij eigenlijk dat je aan de wereld wilt laten zien wat je zelf allemaal wel niet begrijpt. Waarom zou je dat doen? Is er iemand die dit begrijpt? Reacties graag in de comments :)

0 Shares:
4 comments
  1. Wat grappig dat je dit zegt. Volgens mij begrijp je het ;)

    Paulien Cornelisse schrijft in haar boekje 'taal is zeg maar echt mijn ding' over het fenomeen van verkapte complimenten ook een grappig stukje (wel heel kort hoor). Wat leuk dat jij iets dergelijks bij blogs en stukjes op het net constateert. Ik ga er eens op letten.

  2. Leuk artikel Marloes! Ik ben het helemaal met je eens..

    Zo'n reacties als die van Sven zijn dan ook erg leuk denk ik zo! :)

Comments are closed.

Dit artikel is 2.347 keer gelezen