Alhoewel (nog?) maar een kleine groep mensen het communicatie-instrument Twitter gebruikt, zie ik het met enige regelmaat terug in diverse nieuwsberichten. Heeft Twitter dan enig invloed op ons leven? Een aantal opmerkelijke Twitterfeiten, verzameld in de afgelopen maanden, passeert de revue, geclusterd in thema’s: misdaad, jongeren, ‘oude’ media en gevaren. Lees ze en oordeel zelf over de invloed van Twitter!

Twitter bird logo icon illustrationTwitter is…

De feiten. In juni 2009 bezochten wereldwijd 44,5 miljoen mensen de website van Twitter. Ter vergelijking: Facebook passeerde in april de 200 miljoen gebruikers. Geschat wordt dat het bereik van Twitter niet groter dan 10% zal worden van het wereldwijd totale aantal mensen dat online is. In Nederland maakt nu zo’n 3% gebruik van Twitter. 63% van de Nederlanders kent de toepassing. Een groot deel van de content op Twitter wordt door een klein deel van de twitteraars gemaakt; het blijkt dat 10% van de twitteraars 90% van de berichten schrijft!

Twitter is… een zegen voor criminelen!

inbrekerBeroepsgedeformeerd als ik alweer ben geworden in mijn baan bij de politie, kan misdaad niet ontbreken in dit artikel. Twitter blijkt de misdaad namelijk een handje te kunnen helpen. Over inbrekers zijn de nodige artikelen langs gekomen de afgelopen tijd. Wie op Twitter zet dat hij met vakantie is, stuurt daarmee een uitnodiging naar criminelen om het huis even te komen leeghalen. Maar ja, daarin is Twitter niet uniek. Het is natuurlijk erg verleidelijk om je vrienden via Hyves even lekker te maken met jouw zonvakantie op Kreta! Het blijkt zelfs zo te zijn dat een Nederlandse inbreker Twitter bewoont en regelmatig vriendelijk bedankt voor dit soort vakantieboodschappen van andere twitteraars. Of is het misschien een PR-stunt van een politiekorps of beveiligingsbedrijf? Verzekeraar FBTO doet leuk mee door tips te geven voor veiliger gebruik van sociale media zoals Twitter en de persoonlijke gegevens die we daar met z’n allen opzetten (boodschap: kijk uit wat je erop zet!).

Twitter is… een zegen voor terroristen!

Twitter kan voor opruiende effecten zorgen tijdens demonstraties, ook tijdens de verkiezingen in Iran. Of in elk geval om elkaar te informeren over waar wat gebeurt. Ernstiger: Twitter-terroristen! Volgens Amerikaanse legerbronnen kan Twitter gemakkelijk worden gebruikt door militante organisaties om hun acties te coördineren. Leden van de Taliban zouden 80% van de inlichtingen van sociale media zoals Twitter en Facebook afhalen, aldus Britse militaire bronnen! Wie had dat gedacht…

Twitter is… een zegen voor de politie?

Twitter kan tenslotte helpen de misdaad te bestrijden. Een Amerikaanse mevrouw maakte onlangs mee dat zij in haar huis werd overvallen. Zij beschikte niet over een telefoon(lijn), wel over Twitter en dus stuurde zij het bericht naar haar volgers of iemand even 911 wilde bellen. Opmerkelijk!

Twitter Politie Rotterdam-RijnmondDe Nederlandse politie heeft het middel ook ontdekt. Een aantal politieorganisaties heeft een Twitter-account en denkt gezamenlijk na over de inzet ervan. De één gebruikt het om persberichten door te sluizen, de ander waarschuwt voor laptops in het zicht en weer een ander probeert zaken op te lossen door middel van opsporingsberichten. De inzet is dus vooral het gebruikmaken van een extra middel om te zenden.

Twitter is… niets voor jongeren, of wel?

Jongeren gebruiken Twitter niet. Aldus een 15-jarige Britse jongen. Vooral omdat het teveel geld kost om via je mobieltje – waar jongeren alles mee doen – te twitteren. Joost Steins Bisschop van Frankwatching vindt het allemaal maar opgeblazen gedoe; typisch gevalletje van een mug een olifant maken, want ze geven smakken geld uit aan kleding en uitgaan. Daar heeft hij een punt. Dan is er een Britse meneer die vindt dat alle basisschoolleerlingen moeten leren twitteren en bloggen en hiertoe een wetsvoorstel heeft ingediend. De leerlingen moeten leren omgaan met sociale media als informatiebronnen en vormen van communicatie. Het is net zo belangrijk als leren schrijven. Het is mij overigens niet bekend of de wet is aangenomen.

Twitter is… niets volgens ‘oude’ media

Eerder dit jaar was in de media veel discussie over Twitter als informatiebron en als nieuwe toepassing in het algemeen. Zo kwam het voor het eerst op het NOS-journaal; de vliegtuigramp op Schiphol werd zogezegd op Twitter als eerste gemeld. In een uitgebreid artikel op Marketingfacts geeft Matthijs van den Broek nogal af op de traditionele media, die blijk geven niets van Twitter en andere sociale media te snappen. ‘Echte’ journalisten wachten te lang af of ontwikkelingen doorzetten en zouden wat meer moeten vertrouwen op degelijke analyses die op internet te vinden zijn.

Twitter is… een uitkomst bij gebrek aan andere kanalen

Twitter in IranIn juni werd een onderhoudsbeurt van Twitter uitgesteld vanwege de heikele situatie in Iran. Twitter bleek zo ongeveer het enige communicatiemiddel onderling en met de buitenwereld voor de demonstranten (vanwege de al dan niet zuiver verlopen herverkiezing van president Ahmadinejad). Tussen 7 en 26 juni bleken ruim twee miljoen berichtjes over de Iraanse verkiezingen te zijn geschreven. Vele twitteraars kleurden hun profielplaatje groen om hun solidariteit aan de demonstranten te uiten. Bij gebrek aan kranten, internet en televisie, bood Twitter uitkomst! Niet in China trouwens, waar ze deze en andere sociale webtoepassingen regelmatig blokkeren als het ze even handig uitkomt.

Twitter is… soms ook gevaarlijk

Overlijden als gevolg van Twitter-gebruik: het is echt gebeurd. Een 17-jarig Roemeens meisje was zo verknocht aan twitteren dat zij haar laptop meenam in bad om daar verder te twitteren. Met haar natte handen probeerde ze de stroomkabel aan haar laptop te koppelen en kreeg daarmee zo’n stroomstoot dat ze werd geëlektrocuteerd. Je kunt dus zomaar verslaafd raken aan Twitter. Misschien stiekem ook wel een reden waarom Tweede Kamerleden voortaan niet meer mogen twitteren tijdens vergaderingen. Voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet zegt dat debatten te vaak zouden uitlekken en de leden houden zich met andere dan Kamerzaken bezig, is de gedachte. Je zou denken dat zij Twitter zelf nog nooit heeft geprobeerd! Of heb ik toch het officiële Twitter-account van Gerdi gevonden met al 13 berichtjes? Ben benieuwd of ze het écht gaat gebruiken en wat ze er dan van vindt!

In geval van brand: DO NOT USE TWITTER. Duh!

Twitter is… aanwezig in de samenleving

De invloed die Twitter heeft gekregen op de samenleving de afgelopen tijd is relatief groot te noemen, ondanks de nog beperkte grootte van het aantal gebruikers. Voor mij ligt de grens van belangrijk of niet bij het meerdere malen genoemd worden in het NOS-journaal door Philip Freriks! Of heel Nederland nu opeens gaat twitteren betwijfel ik. Er zal vast wel weer wat nieuws komen dat kan wat Twitter kan, maar dan beter, leuker en slimmer. Misschien ook iets dat geschikter is voor jongeren. Wat denk jij van de toekomst van Twitter en soortgelijke toepassingen?

Het nieuwste van het nieuwste is in elk geval Flutter, waarbij het om nóg kortere berichten draait:

httpv://www.youtube.com/watch?v=BeLZCy-_m3s

Plaatjes geleend van Matt Hamm, inbreker, Twitter Politie Rotterdam-Rijnmond en John Cole.


0 Shares:
Dit artikel is 3.564 keer gelezen