wp6Als het goed is draait je WordPressinstallatie als een tierelier. Tijd om er wat leuke zaken aan toe te voegen. In WordPress kun je gebruik maken van plugins. Kleine stukjes programmatuur waarmee je allerlei extra’s met je weblog kunt doen. Rechts naast deze post zie je bijvoorbeeld de mogelijkheid om deze post direct via Twitter te delen. Dit krijg je voor elkaar met behulp van zo’n plugin. Het installeren van zo’n plugin is in principe heel simpel. In de meeste gevallen kun je ze uploaden en activeren en ben je klaar. In sommige gevallen is het iets ingewikkelder en zal je code moeten plakken in de bronbestanden om de plugin op te roepen. De instructies van hoe je dat moet doen vind je dan terug op de homepage van de plugin.

Een andere term die belangrijk is, is de Widget. Wil je een plugin oproepen in je sidebar, dan kun je dat doen met behulp van een widget. In het hoofdmenu van je WordPress installatie, vind je de widgets terug (Appearance –> Widgets). Widgets bieden je de mogelijkheid om op non-technische wijze plugins toe te voegen aan je sidebar. Het enige wat je hoeft te doen is een plugin installeren, daarna ga je naar je widgetsmenu en kun je deze plugin toevoegen aan je sidebar, dan klik je op Toevoegen achter de widgetnaam. In sommige gevallen zal je nog wat in moeten vullen. In sommige gevallen werkt de widget direct. Door te slepen kun je de volgorde waarin de widgets worden getoond bepalen. Het klinkt wat ingewikkelder als je het zo leest, maar dat is het absoluut niet.

Zoals gezegd is het installeren van een plugin erg gemakkelijk. Je kunt dat in de nieuwste versie van WordPress op 3 manieren doen:

FTP uploaden
Download de plugin en unzip de bestanden. upload de bestanden naar je eigen server in de map wp-content–> plugins. Ga in je admin-panel naar Plugins –> installed. Activeer hier de nieuwe plugin. Heeft de plugin nog extra configuratiemogelijkheden, dan kun je het meestal vinden onder Instellingen/Settings. Klap dat menu open en zoek de naam van je plugin. Een andere optie – toegegeven, dit is in WordPress niet zo netjes – is dat je plugin onder Tools terug te vinden is, onder Dashboard of heel soms een eigen menuutje aanmaakt onderin het hoofdmenu. Kort gezegd kan het soms even zoeken zijn.

Binnen WordPress
Een veel gemakkelijkere optie die je vanaf WP2.7 kunt gebruiken is het downloaden en installeren van plugins via je admin-panel. Nadeel hiervan is dat je alleen plugins kunt downloaden die terug te vinden zijn op WordPress.org (de downloadsite van WordPress). Dat zijn er wel heel veel trouwens, maar zeker niet alle plugins zijn daar terug te vinden.

Surf in je admin-panel naar Plugins –> Add New. Hier kun je een zoekterm ingeven om een plugin te vinden of door de populairste of nieuwste plugins klikken. Wanneer je er eentje hebt gevonden die je wilt hebben, dan klik je die aan en kun je vanuit de popup die dan opent door op Download te klikken de plugin direct downloaden en direct daarop activeren. Het nadeel hiervan is dat wanneer je op installeren klikt, de popup window verdwijnt en dus ook de instructies m.b.t die specifieke plugin.

Binnen WordPress 2
Je kunt onder Plugins –> Add New ook een zipfile uploaden en installeren. Het is dan niet nodig om je ftp-programma te openen.

De plugins
Nu weet je hoe je een plugin moet installeren, maar nog niet welke plugins je moet hebben. Om je op weg te helpen heb ik hieronder een lijst aan plugins met beschrijving en links op een rijtje gezet.

Must haves

Akismet
Als je geen spamliefhebber bent, is Akismet een must-have. je krijgt deze plugin dan ook standaard bij je WordPressinstallatie. Akismet moet wel worden geactiveerd. Om dat te doen heb je een WordPress.com API sleutel nodig. Die krijg je nadat je je bij WordPress.com registreert. Na activatie van akismet zal hij om die sleutel vragen. Even copy/paste en je bent beschermd.

WordPress automatic upgrade
Upgraden is altijd tricky business. Met deze plugin wordt het in elk geval een stuk gemakkelijker. Je wordt door alle stappen heen geleid en hij maakt backups voor je. Daarna wordt de nieuwste versie van WordPress door de plugin gedownload en geïnstalleerd.

Google Analyticator
Voegt de code voor Google Analytics toe en biedt je Google statistieken op je website.

FD Feedburner plugin
Heb je jouw RSS-feed al aangemeld bij Feedburner? hoog tijd dan. Feedburner biedt statistieken en meer controle over je RSS-feed. Met deze plugin zorg je ervoor dat je WordPress feeds automatisch worden doorgestuurd naar je nieuwe feedadres op feedburner. No hassle.

SEO enzo

All in one SEO pack
Plugin waarmee je metatags, descriptions, keywords en dergelijke voor je weblog kunt instellen.

SEO smart links
Automatisch linken van gekozen woorden naar door jou gespecificeerde posts op je blog. Je kunt de plugin ook zelf laten kiezen wat hij waarheen verwijst. Maar dit levert wel rommelige links op.

SEO friendly images
Deze plugin zorgt ervoor dat je afbeeldingen voorzien worden van een tag. Ook een belangrijk onderdeel van SEO.

Google XML Sitemaps
Deze plugin genereert een XML-sitemap van je WordPress weblog. Ga naar Google webmaster tools om te zien waarom dat belangrijk is.

Community

Profiler
Met deze plugin kun je een ledenlijst genereren voor je website.

Sidebar login
Normaal moet je bij wordpress inloggen op een aparte pagina. Met de sidebar login kun je een loginvenstertje toevoegen aan je sidebar.

User Photo
Laat de leden van je blog een foto uploaden met deze plugin

Nederlandse social news sites
Voeg je artikelen toe aan Nederlandse social newssites zoals bijvoorbeeld NuJij.

Get recent comments
Toon de laatste reacties in je sidebar.

Top commentator widget
Toon de mensen die het meest reageren in een widget. Altijd leuk om een wedstrijdelement toe te voegen.

Online identiteit

Social Homes
Een widget met links en icoontjes naar alle andere sites waar je lid van bent (Twitter, LinkedIn etc.).

Lifestream
Toon de feeds van al je andere activiteiten op het web (andere blogs, twitter, flickr).

Foto’s

WordPress Flickr manager
Upload foto’s en pas ze aan op Flickr of voeg ze toe aan een post of pagina.

WP Photo Album
Maak fotoalbums aan en beheer ze. Voeg de foto’s toe aan je posts of pagina’s.

Yet Another Photoblog
Verander je WordPress installatie in een fotoblog met deze plugin.

Twitter

Tweetable
Hiermee kun je twitter en WordPress met elkaar integreren. Twitteren vanuit je dashboard en automatisch een tweet sturen wanneer je een nieuw artikel publiceert.

Twitter Tools
Doet hetzelfde als Tweetable: integreren WordPress en Twitter.

Twitter sharts
Zet je laatste Twitterstatus op een door jouw gekozen plek op je weblog.

Twitter This
Je bezoekers kunnen met deze plugin je artikel meteen naar Twitter sturen.

Twitter blaster
Met deze plugin kunnen je bezoekers naar je Twitter account posten. Je kunt bijdragen goedkeuren waarna ze in je Twitterstream verschijnen.

Twitter Link
Converteert gebruikersnamen met een @ ervoor naar een link naar Twitter.

Twitter tracker
Deze widget toont de zoekresultaten op Twitter voor een bepaalde zoekterm of hashtag.

Content

Yet Another Related Posts Plugins
Toont onderaan je artikel eraan gerelateerde artikelen. Gebaseerd op verschillende bronnen (titels, tags, inhoud) waarbij je zelf kunt aangeven hoe zwaar de verschillende bronnen moeten meewegen bij het bepalen van de relevantie.

Simple yearly archive
Toon je archieven per jaar. Vooral interessant als je al even bezig bent dus.

Snazzy archives
Deze archieven zien er cool uit. Je moet wel voldoende gebruik maken van plaatjes en een beetje tweaken voordat het er bij jou ook zo cool uitziet.

Subscribe to comments now!
Hiermee kunnen je bezoekers zich inschrijven op je reacties. Ze krijgen dan een mailtje wanneer er een nieuwe reactie is op een specifiek artikel.

Er zijn nog veel meer plugins die het leven met WordPress niet alleen mooier maar ook makkelijker maken. De meeste plugins vind je terug via WordPress.org –> plugins. Jekunt zoeken op tags of via categorieën.

0 Shares:
30 comments
  1. Tof dat je al die plugins beschrijft. Van veel snapte ik niet goed wat ze deden, maar ga van het weekend je lijstje erbij houden en even pielen in mijn eigen blog. Dank!

  2. Goeie serie over WordPress! Gebruik het zelf veel maar er valt altijd iets te leren he ;) Hoop dat ik snel tijd heb om ook voor mezelf een theme te maken haha

    Bedankt voor de inspiratie!

    Greets, Sander

  3. Heel informatief! vooral omdat de meeste wordpress info in het engels is. Wat mij nog niet duidelijk is, is hoe WP omgaat met catagorieen. Ik heb WP 2.7 NL "vers" geinstaleerd met het Mandigo theme. Als ik catagorieen aanmaak, zie ik deze nergens verschijnen.

    Enig idee?

    Alvast bedankt.

  4. Hoi,

    Ben op fervente zoektocht naar widget van WordPress voor op externe site. Zodat je op een andere site kunt laten zien wat de laatste berichten/reacties in een blog zijn.

    Heb jij een tip???

    Groeten,

    Birgit

  5. Pfoehi… mijn wordpress siteje begint eindelijk een beetje vorm te krijgen. Lopen rotzooien met Lifestream (wordt helaas niet netjes gestylesheet in het theme dat ik gebruik) en ik was een tijdje mijn RSS-feed abonneerfunctie kwijt, maar met wat uitproberen is e.e.a. met toch aardig gelukt qua basis.

    Nu wil ik de header nog aanpassen, mijn eigen logo erin… dat wordt code hekken, ook wel weer eens leuk;-)

    En natuurlijk waardevolle actuele content toevoegen… daar ben ik nog niet uit, wat en hoe…

  6. Xaviera, bij deze props voor jou! In een weekend tijd heb ik mijn eigen site helemaal up-and-running gekregen, met dank aan jouw cursus wordpress. Merci!

    Tip voor plugin die je 'favicon' (het mini-icoon in de browser) regelt: Admin Favicon. Deze is te vinden in WordPress via Plugins > Add new. Online zijn er verschillende sites waar je snel een miniatuur icoontje van jouw logo of avatar kan maken, bijvoorbeeld <a href="http://www.favicon.cc” target=”_blank”>www.favicon.cc. Succes allemaal!

  7. Wow, das een snelle reactie.

    Dank!

    Ik heb hem meteen geinstalleerd. Hij staat er wel (helemaal beneden) alleen zie ik nu een wit vierkant met verder geen tekst ofzo..

  8. Ik ben heel blij geweest met deze cursus. Al een hele tijd was ik aan het zoeken naar het hoe & wat van wordpress. Maar ik heb het nu zelf in elkaar kunnen zetten.

    Erg bedankt daarvoor!!

    Groetjes Els

    Ps bij deze site <a href="http://(http://www.stella.in/)” target=”_blank”>(http://www.stella.in/) zie ik in de sidebar (onder tags) een soort "verschuivend/roterend" menu. Ik ben die ergens anders ook eens tegen gekomen. Ook ben ik zelf weze zoeken maar ik kom er niet achter hoe de plugin ……. heet

  9. Misschien weet jij een oplossing/verklaring voor het volgende?

    Om een of andere reden moet ik opnieuw inloggen om bij het administratie gedeelte tekomen.

    Mijn inloggegevens weet ik wel. Maar nu staat er iets nieuws bij, nl:

    type the word you see in the picture below.

    Maar er staan geen woorden alleen maar kruisjes. Ik kan dus niet meer inloggen )-:

  10. Heb je een captcha plugin geinstalleerd?

    Zo ja, dan kun je die via ftp verwijderen uit de map plugins. Daarmee wordt de plugin ook gedeactiveerd. Als het goed is kun je dan gewoon weer inloggen.

  11. Geweldig! Dat was hem. Ik heb 'm verwijderd en hij werkt weer.

    Dank je voor de snelle reactie.

  12. Hee!

    Dankzij deze tutorial gebruik ik nu de plugin 'Profiler' voor mijn WordPress website. Ik heb alleen 1 probleem.. Ik sta zelf niet in de ledenlijst! Heb jij misschien een oplossing?

    Bedankt!

    Groetjes, Barbra

  13. @Xaviera, ik was zelf weer in de plugins gedoken om wat nieuwe features te ontdekken en toe te voegen aan mijn website. Je hebt hier een mooi lijstje hier staan, maar volgens mij staat de plugin die je gebruikt voor het volgende er niet bij:

    [code]Vond je dit een interessant artikel? Dan zijn deze misschien ook wat voor jou:

    ■Wordpress deel 1 – Voorbereiding (1.000)

    ■Wordpress – Deel 4: een theme vinden en installeren (1.000)

    ■Wordpress – Deel 5: themebestanden aanpassen (1.000)

    Gelezen: 1,443 keer gelezen [/code]

    Welke plugin(s) is of zijn dat?

  14. Thanks. Het duurde nog even voordat ik de juiste settings had en het php-regeltje juist in mijn pagina's had geplaatst, maar het zit er nu in!

  15. WordPress is een regelrechte hel naar mijn idee. Misschien heeft iemand een paar tips voor me. Ik wil graag mijn pages "organizen", door subpages te maken… Klinkt als een simpel klusje? Elke malloot kan het toch. Nee…helaas.

    1: Mijn homepage is veranderd omdat ik mijn newspage heb verwijderd. Er staat nu NOT FOUND in mijn scherm. Heel fijn.
    2: Op deze uitleg pagina http://codex.wordpress.org/Pages#Organizing_Your_… staat dat ik heel makkelijk "subpages" aan kan maken. Bij pages -> add new zou Page Parent" moeten staan. Dat staat er bij mij helemaal niet. Geen Childpages.
    3: Dan moet ik een menu installeren via een Plugin…Ook geprobeerd. De plugins zijn niet te installeren omdat mijn wachtwoord niet klopt. Nergens staat ook aangegeven hoe je dan aan dat wachtwoord komt. Geen mailje. Niets. Erg handig allemaal.
    4: Ik dacht dat het misschien aan mijn versie zou liggen, zo had ik dat gelezen, dus ik probeerde vrolijk "Get Version 3.0.1" te installeren. Na downloaden is hij niet te openen.

    Eindresultaat: Mijn homepage is nu fuckedup. Ik kan geen code meer zien na 2 dagen nonstop tutorials lezen. En ik voel me een lompe mongool omdat iedereen het kan behalve ik!
    Kan iemand mij in vredesnaam vertellen waarom WordPress niet vervangen kan worden door een mega simpel programma? Of iets wat net als blogspot werkt, dan ben ik heel blij.

    1. je zegt nu een aantal dingen door elkaar lijkt het.

      Heb je een eigen installatie of zit je op wordpress.com?

      Welk wachtwoord ben je kwijt? Van je wordpress installatie of van je ftp?

      Welke theme heb je? En heb je al geprobeerd om je theme te verwijderen via FTP en via de standaardtheme weer overal bij te kunnen?

      Een subpage maken zou inderdaad op die manier moeten werken, maar dat kan in een specifieke theme net weer anders zijn, of zelfs onmogelijk.

      Waar staat je site?

      Als je zelf geen code wilt hacken, dan kun je het beste inderdaad zoiets gebruiken als blogspot e.d.

      Wil je om wat voor reden dan ook specifiek WordPress gebruiken, dan kun je op wordpress.com een blog aanmaken zonder dat je er ook maar echt iets vanaf hoeft te weten.

      Overigens vind je de optie om een parent te kiezen aan de rechterkant onder het kopje Page attributes.

      Anywho, wordpress (maar ook alle andere systemen die je zelf host) is een hell als je er niet uitkomt. Maar dat is zelfs een gewone HTML-pagina. Het heeft voor- en nadelen

      1. Ja, het kan kloppen dat ik wat dingen door elkaar zei, na uren achter de computer denk ik niet meer zo helder, sorry daarvoor :).
        "Heb je een eigen installatie of zit je op wordpress.com?"
        2 jaar geleden heb ik voor mijn bedrijf een website gemaakt in WordPress. Een jongen die ik kende heeft het toen voor mij in WordPress gezet. Geen idee of het op WordPress is of geinstalleerd is. Misschien is dat ook de reden dat ik de wachtwoorden niet weet.
        "Welk wachtwoord ben je kwijt? Van je wordpress installatie of van je ftp?"
        Als ik op de 'plugin Browser/Installer' klik, een plugin wil installeren kom ik op een Hostname, Username en Password. Connection Type staat op FTP er staat al een Password ingevuld met sterretjes standaard, maar die doet het dus niet. Heb ook de FTPS (SSL) geprobeerd.
        "Welke theme heb je? En heb je al geprobeerd om je theme te verwijderen via FTP en via de standaardtheme weer overal bij te kunnen?"
        Ik heb een aangepast theme denk ik, gebaseerd op het 'kubrick theme'. Ik heb het theme nooit verwijderd, omdat ik bang ben alles kwijt te raken, niet weet hoe ik moet backuppen!
        "Een subpage maken zou inderdaad op die manier moeten werken, maar dat kan in een specifieke theme net weer anders zijn, of zelfs onmogelijk."
        Ok, dus misschien is dat het! Ik heb nu Kubrick theme geactiveerd, maar nu ziet m'n site er dus zo basic ugly uit. Ik weet niet hoe ik eerst kan knutselen met het template en dan pas online zetten?

        "Waar staat je site?"
        Als ik mijn site noem dan kunnen mensen op dit forum komen als ze mijn naam googlen, daarom typ ik onder een schuilnaam. Maar ik heb een portfoliosite als illustrator, dus heel simple met een logo en mijn pages.
        "Als je zelf geen code wilt hacken, dan kun je het beste inderdaad zoiets gebruiken als blogspot e.d."
        Ik heb ook een blogspot, maar het is helaas niet professioneel.

        "Wil je om wat voor reden dan ook specifiek WordPress gebruiken, dan kun je op wordpress.com een blog aanmaken zonder dat je er ook maar echt iets vanaf hoeft te weten."
        Dat is dus een beetje het probleem. Ik moet een blog template veranderen in een site..Dus de archives, categories, meta en search verwijderen, header veranderen. Dan zou het voor de rest goed zijn in dat basic theme. En als je dan niets van codes weet dan maak je fouten die je vervolgens niet meer kan oplossen, zoals mijn homepage die nu "not found" aangeeft. Ik weet totaal niet hoe ik dat kan oplossen.

        "Overigens vind je de optie om een parent te kiezen aan de rechterkant onder het kopje Page attributes."
        Onder mijn Attributes bij de Edit Page staat 'Parent' daaronder kan ik kiezen tussen 'main page 'no parent' en mijn andere titels.

  16. Hoi,

    Nou als ik dit zo lees dan ben ik bang dat het heel lastig wordt om het te fixen. Zoals je zelf ook zegt is het wel van belang dat je de basis begrijpt, anders worden de zaken die voor elkaar wilt krijgen wel heel erg ingewikkeld.

    Als ik je dat allemaal stap-voor-stap uit wil leggen, dan moet ik een hele artikelenreeks schrijven alleen voor deze site :) ;)

    Maar zelfs dan blijft het lastig omdat ik jouw installatie niet kan zien vanaf hier en je theme ook niet goed ken.

    Ik raad je dan ook aan om iemand die wat van WordPress weet te vragen samen met jou ernaar te kijken. Die kan je dan in elk geval uitleggen waar, je wat vindt.

    Plugins installeren kan zowel via de back-end bijvoorbeeld- als via FTP (plugin zip uitpakken, en dat mapje uploaden naar je wp-content–>plugins map uploaden)

    Back-up van je theme maken doe je door je theme (wp-content –> themes–> mapje theme) te downloaden naar je eigen pc en dan van de remote server de map van het door jou gebruikte theme te verwijderen.

    Maar ik zou het niet zomaar allemaal doen, want zoals je zelf ook zegt: als je het nog niet helemaal begrijpt en je maakt ergens een fout, dan weet je niet hoe je het moet oplossen.

    Ken je niemand die je even een handje (hands-on) kan helpen?

    =============================================

    Onder mijn Attributes bij de Edit Page staat 'Parent' daaronder kan ik kiezen tussen 'main page 'no parent' en mijn andere titels.

    Die andere titels kun je dus als parent kiezen, dát is dus wat een parent is: een hoofdpagina die al bestaat, waaronder je dan weer een subpagina aanmaakt. Eigenlijk een soort mappenstructuur zoals je ook op je computer hebt.

Comments are closed.

Dit artikel is 11.858 keer gelezen