wp6Als het goed is draait je WordPressinstallatie als een tierelier. Tijd om er wat leuke zaken aan toe te voegen. In WordPress kun je gebruik maken van plugins. Kleine stukjes programmatuur waarmee je allerlei extra’s met je weblog kunt doen. Rechts naast deze post zie je bijvoorbeeld de mogelijkheid om deze post direct via Twitter te delen. Dit krijg je voor elkaar met behulp van zo’n plugin. Het installeren van zo’n plugin is in principe heel simpel. In de meeste gevallen kun je ze uploaden en activeren en ben je klaar. In sommige gevallen is het iets ingewikkelder en zal je code moeten plakken in de bronbestanden om de plugin op te roepen. De instructies van hoe je dat moet doen vind je dan terug op de homepage van de plugin.

Een andere term die belangrijk is, is de Widget. Wil je een plugin oproepen in je sidebar, dan kun je dat doen met behulp van een widget. In het hoofdmenu van je WordPress installatie, vind je de widgets terug (Appearance –> Widgets). Widgets bieden je de mogelijkheid om op non-technische wijze plugins toe te voegen aan je sidebar. Het enige wat je hoeft te doen is een plugin installeren, daarna ga je naar je widgetsmenu en kun je deze plugin toevoegen aan je sidebar, dan klik je op Toevoegen achter de widgetnaam. In sommige gevallen zal je nog wat in moeten vullen. In sommige gevallen werkt de widget direct. Door te slepen kun je de volgorde waarin de widgets worden getoond bepalen. Het klinkt wat ingewikkelder als je het zo leest, maar dat is het absoluut niet.

Zoals gezegd is het installeren van een plugin erg gemakkelijk. Je kunt dat in de nieuwste versie van WordPress op 3 manieren doen:

FTP uploaden
Download de plugin en unzip de bestanden. upload de bestanden naar je eigen server in de map wp-content–> plugins. Ga in je admin-panel naar Plugins –> installed. Activeer hier de nieuwe plugin. Heeft de plugin nog extra configuratiemogelijkheden, dan kun je het meestal vinden onder Instellingen/Settings. Klap dat menu open en zoek de naam van je plugin. Een andere optie – toegegeven, dit is in WordPress niet zo netjes – is dat je plugin onder Tools terug te vinden is, onder Dashboard of heel soms een eigen menuutje aanmaakt onderin het hoofdmenu. Kort gezegd kan het soms even zoeken zijn.

Binnen WordPress
Een veel gemakkelijkere optie die je vanaf WP2.7 kunt gebruiken is het downloaden en installeren van plugins via je admin-panel. Nadeel hiervan is dat je alleen plugins kunt downloaden die terug te vinden zijn op WordPress.org (de downloadsite van WordPress). Dat zijn er wel heel veel trouwens, maar zeker niet alle plugins zijn daar terug te vinden.

Surf in je admin-panel naar Plugins –> Add New. Hier kun je een zoekterm ingeven om een plugin te vinden of door de populairste of nieuwste plugins klikken. Wanneer je er eentje hebt gevonden die je wilt hebben, dan klik je die aan en kun je vanuit de popup die dan opent door op Download te klikken de plugin direct downloaden en direct daarop activeren. Het nadeel hiervan is dat wanneer je op installeren klikt, de popup window verdwijnt en dus ook de instructies m.b.t die specifieke plugin.

Binnen WordPress 2
Je kunt onder Plugins –> Add New ook een zipfile uploaden en installeren. Het is dan niet nodig om je ftp-programma te openen.

De plugins
Nu weet je hoe je een plugin moet installeren, maar nog niet welke plugins je moet hebben. Om je op weg te helpen heb ik hieronder een lijst aan plugins met beschrijving en links op een rijtje gezet.

Must haves

Akismet
Als je geen spamliefhebber bent, is Akismet een must-have. je krijgt deze plugin dan ook standaard bij je WordPressinstallatie. Akismet moet wel worden geactiveerd. Om dat te doen heb je een WordPress.com API sleutel nodig. Die krijg je nadat je je bij WordPress.com registreert. Na activatie van akismet zal hij om die sleutel vragen. Even copy/paste en je bent beschermd.

WordPress automatic upgrade
Upgraden is altijd tricky business. Met deze plugin wordt het in elk geval een stuk gemakkelijker. Je wordt door alle stappen heen geleid en hij maakt backups voor je. Daarna wordt de nieuwste versie van WordPress door de plugin gedownload en geïnstalleerd.

Google Analyticator
Voegt de code voor Google Analytics toe en biedt je Google statistieken op je website.

FD Feedburner plugin
Heb je jouw RSS-feed al aangemeld bij Feedburner? hoog tijd dan. Feedburner biedt statistieken en meer controle over je RSS-feed. Met deze plugin zorg je ervoor dat je WordPress feeds automatisch worden doorgestuurd naar je nieuwe feedadres op feedburner. No hassle.

SEO enzo

All in one SEO pack
Plugin waarmee je metatags, descriptions, keywords en dergelijke voor je weblog kunt instellen.

SEO smart links
Automatisch linken van gekozen woorden naar door jou gespecificeerde posts op je blog. Je kunt de plugin ook zelf laten kiezen wat hij waarheen verwijst. Maar dit levert wel rommelige links op.

SEO friendly images
Deze plugin zorgt ervoor dat je afbeeldingen voorzien worden van een tag. Ook een belangrijk onderdeel van SEO.

Google XML Sitemaps
Deze plugin genereert een XML-sitemap van je WordPress weblog. Ga naar Google webmaster tools om te zien waarom dat belangrijk is.

Community

Profiler
Met deze plugin kun je een ledenlijst genereren voor je website.

Sidebar login
Normaal moet je bij wordpress inloggen op een aparte pagina. Met de sidebar login kun je een loginvenstertje toevoegen aan je sidebar.

User Photo
Laat de leden van je blog een foto uploaden met deze plugin

Nederlandse social news sites
Voeg je artikelen toe aan Nederlandse social newssites zoals bijvoorbeeld NuJij.

Get recent comments
Toon de laatste reacties in je sidebar.

Top commentator widget
Toon de mensen die het meest reageren in een widget. Altijd leuk om een wedstrijdelement toe te voegen.

Online identiteit

Social Homes
Een widget met links en icoontjes naar alle andere sites waar je lid van bent (Twitter, LinkedIn etc.).

Lifestream
Toon de feeds van al je andere activiteiten op het web (andere blogs, twitter, flickr).

Foto’s

WordPress Flickr manager
Upload foto’s en pas ze aan op Flickr of voeg ze toe aan een post of pagina.

WP Photo Album
Maak fotoalbums aan en beheer ze. Voeg de foto’s toe aan je posts of pagina’s.

Yet Another Photoblog
Verander je WordPress installatie in een fotoblog met deze plugin.

Twitter

Tweetable
Hiermee kun je twitter en WordPress met elkaar integreren. Twitteren vanuit je dashboard en automatisch een tweet sturen wanneer je een nieuw artikel publiceert.

Twitter Tools
Doet hetzelfde als Tweetable: integreren WordPress en Twitter.

Twitter sharts
Zet je laatste Twitterstatus op een door jouw gekozen plek op je weblog.

Twitter This
Je bezoekers kunnen met deze plugin je artikel meteen naar Twitter sturen.

Twitter blaster
Met deze plugin kunnen je bezoekers naar je Twitter account posten. Je kunt bijdragen goedkeuren waarna ze in je Twitterstream verschijnen.

Twitter Link
Converteert gebruikersnamen met een @ ervoor naar een link naar Twitter.

Twitter tracker
Deze widget toont de zoekresultaten op Twitter voor een bepaalde zoekterm of hashtag.

Content

Yet Another Related Posts Plugins
Toont onderaan je artikel eraan gerelateerde artikelen. Gebaseerd op verschillende bronnen (titels, tags, inhoud) waarbij je zelf kunt aangeven hoe zwaar de verschillende bronnen moeten meewegen bij het bepalen van de relevantie.

Simple yearly archive
Toon je archieven per jaar. Vooral interessant als je al even bezig bent dus.

Snazzy archives
Deze archieven zien er cool uit. Je moet wel voldoende gebruik maken van plaatjes en een beetje tweaken voordat het er bij jou ook zo cool uitziet.

Subscribe to comments now!
Hiermee kunnen je bezoekers zich inschrijven op je reacties. Ze krijgen dan een mailtje wanneer er een nieuwe reactie is op een specifiek artikel.

Er zijn nog veel meer plugins die het leven met WordPress niet alleen mooier maar ook makkelijker maken. De meeste plugins vind je terug via WordPress.org –> plugins. Jekunt zoeken op tags of via categorieën.


Geschreven door