Als Recruiter bij een Online Mediabureau zie ik ze op bijna alle CV’s staan: hobby’s. Van salsadansen tot vliegvissen, je komt van alles tegen. Sollicitanten schromen niet om er een paar te vermelden. Logisch ook, want anno 2009 draait het minder om wat je kunt en meer om wie je bént. Personal Branding is hot, vooral in de online wereld.

Goed dus om je interesses te vermelden. Toch heb ik om de een of andere reden, op z’n zachtst gezegd, een ‘lichte afkeer’ tegen het woord: hobby. Ik vind het gewoon suf klinken. Alsof je niks beters kunt verzinnen om in je vrije tijd te doen dan het uitoefenen van een “hobby”. In mijn oren klinkt het gewoon saai en oubollig. “Mijn hobby’s zijn…..” en dan komen ze. Maar goed, ik dwaal af. Eigenlijk is het heel erg leuk om als Recruiter te weten wat een sollicitant bezighoudt. Hij of zij kan het natuurlijk ook niet helpen dat ik me zo opwind over een onbenullig woordje als hobby.

Waar een kandidaat volgens mij wél iets aan kan doen is de invulling van dat onderdeel met de persoonlijke interesses. Zo kom ik wel eens tegen: “Mijn hobby is computeren”. Of: “Ik houd van Internetten”. Op zich goed om te vermelden natuurlijk, vooral wanneer je solliciteert bij een Online Mediabureau. Maar wel een beetje algemeen.

Vergelijk het met een sollicitant die solliciteert bij een sportbond en aangeeft van lichaamsbeweging te houden. Zó algemeen. Jezelf neerzetten als sollicitant betekent iets meer van jezelf laten zien. Veel Recruiters (lees: ik) zijn nogal nieuwsgierig van aard en kijken graag naar de persoonlijke interesses van kandidaten, vooral als dit onderdeel op het CV flink uitgebreid is.

Een tijdje geleden reageerde een sollicitant bij ons op een vacature van PHP-specialist. Bij zijn hobby’s stond dat hij een fanatiek hacker is. Een specifieke online hobby, dus dat is goed zou je zeggen. Het geeft iets aan over de persoon en is bijzonder, daar houd ik van.

Maar “hacker” vermelden als je solliciteert bij een Online Mediabureau? Daar gingen bij mij toch een paar alarmbellen rinkelen. (Aaaaaah, een hacker!) Het werd wel een leuk sollicitatiegesprek. Een bijzondere hobby doet het altijd goed wat dat betreft. Overigens, toen ik hem vroeg naar zijn “hobby” verzekerde hij me dat hij een ‘white hat hacker’ was. Dat scheelt dan weer.

Maar waarom zou je nog op jaren ’90-manier je hobby’s vermelden? Dat moet toch anders kunnen? Volgens mij kun je online lekker veel voorbeelden laten zien, dat maakt het levendig. Dus als je van Internetten houdt, laat dan zien wat je zoal op Internet doet. Sollicitanten die een interessante weblog of een gave fotostream op Flickr hebben, zouden dat naar mijn mening gerust op hun CV kunnen vermelden. Bij de persoonsgegevens je Twitter en je LinkedIn account vermelden? Prima als je het mij vraagt. Online heb je zoveel mogelijkheden om jezelf te presenteren. Waarom zou je dan nog zo suf hobby’s opsommen?

Op dit moment hebben we nog een aantal vacatures open staan. Ik zie nu al uit naar de CV’s die binnen gaan komen. Heerlijk, via het Internet alles over een kandidaat te weten komen. Vooral als ik het op een presenteerblaadje aangereikt krijg. Lekker profielen bekijken, foto’s checken en weblogs lezen. Urenlang zou ik eraan kunnen besteden. Laat ik het dan maar eerlijk toegeven: mijn hobby is computeren….

0 Shares:
3 comments
  1. Toe maar… Leuk stuk. Heb kunnen lachen om die 'hacker' hobbyist!

  2. Hmmm, toch eens kijken wat er onder "overig" in mijn CV staat ;-) Staat ongetwijfeld zoiets als internet, 2.0, social dingetjes ofzo…

    Want ja, mijn hobby is ook computeren, als doe ik dan meer aan laptoppen het laatste jaar!

  3. Omdat mensen bij mij naar een internetbaan komen solliciteren, verwacht ik wel dat ik ze ergens actief bezig kan zien op het web. Daarmee tonen ze ook een stukje expertise aan.

Comments are closed.

Dit artikel is 5.749 keer gelezen