wplHet is tijd om je spiksplinternieuwe WordPress installatie er mooier uit te laten zien. Dat gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot: je moet er wat voor overhebben. Maar als alles straks staat, kun je eigenlijk alleen maar trots zijn. In deze les deel ik wat plekken met je waar je een theme kunt vinden. Zowel gratis als betaald trouwens. Daarnaast installeren we een theme, zodat je – als je eenmaal een theme hebt gekozen – in elk geval al wat hebt staan. We houden het voor deze les even daarbij. De belangrijkste theme-bestanden bekijken we in een volgende les.

Om te beginnen
Laten we eerst bekijken waar je themes terug te vinden zijn. Er zijn 2 ingangen die je nodig hebt om je theme aan te passen: ftp en het admin-panel. Ftp gebruik je om een nieuwe theme of losse theme-files te uploaden. Via het admin-panel kun je ook bestanden aanpassen en belangrijker: je nieuwe theme activeren.

FTP: Log in en open de map wp-content, daarin vind je de map themes. Hier upload je dus je themes.

Admin-panel: Je logt in op je wordpresssite en vind daar je themes terug onder het kopje Appearance en dan het kopje Themes. Hier kun je je theme activeren.

Admin-panel 2: Onder het kopje Appearance, vind je de link Editor. Hier kun je de bestanden van je theme aanpassen. Dit raad ik je overigens af. Er zit geen undo-functie in de theme-editor. Als je hier iets kapot maakt, maak je het jezelf moeilijk om het weer te fixen. Het is beter om de theme-bestanden lokaal aan te passen en dan te uploaden. Daarover in de volgende les meer.

Maar hoe kom ik aan themes
Er zijn op allerlei plekken gratis themes te downloaden voor WordPress. Daarnaast kun je natuurlijk ook een theme kopen. De prijzen voor een betaalde theme liggen tussen $10 en $100. Als laatste kun je een theme laten maken. Dat is natuurlijk duurder, maar garandeert wel dat je de enige bent met die specifieke look.

Het verschil tussen een standaardtheme waar je voor betaalt en een gratis theme is in de meeste gevallen de ondersteuning die je krijgt en het gemak waarmee je zaken in de theme kunt aanpassen. De meeste betaalde themes hebben een controlpanel waarmee je zonder al teveel moeite kleuren, headers en andere zaken aan kunt passen. Het is dus het overwegen waard. Maar laat ik jullie eerst wijzen op wat plekken waar je themes vandaan kunt halen.

Gratis themes

Premium (betaalde) themes

Het mag duidelijk zijn dat deze lijst niet uitputtend is. Maar hiermee krijg je wel een beeld van wat er zo’n beetje te krijgen is.

Overwegingen bij het kiezen van een theme
Het kiezen van een theme kan vreselijk veel tijd in beslag nemen. Je maakt het jezelf makkelijker als je al een idee hebt van hoe je wilt dat je blog er ongeveer uit gaat zien. Wat voor mij goed werkt is het maken van een schets. Dat kan op papier of met een opmaakprogramma zoals Photoshop of Fireworks. Je hoeft er geen volledig visueel ontwerp van te maken, maar je kunt wel vastleggen welke elementen je op welke plek wilt hebben.

wpwf1Je kunt je eigen opzetje natuurlijk zo uitgebreid maken als je wilt. Maar het bovenstaande voorbeeld is voldoende. Het gaat erom dat je de elementen kiest en dat je op basis daarvan een theme kunt kiezen waarin deze elementen zoveel mogelijk op die plekken terugkomen. Dit is overigens een samenspel van je theme en de plugins die je gebruikt, maar daar komen we in een latere les op terug.

Installeren
Je hebt nu een idee van hoe je theme er ongeveer uit moet komen te zien en je hebt (hopelijk) een theme gevonden die aan je eisen voldoet. Het is tijd om je nieuwe look te installeren. Nadat je je theme hebt gedownload, moet je het bestand eerst unzippen. Login via FTP zoek de map wp-content op de server en de map Themes en upload de gehele mappenstructuur naar deze map.

log nu in op je WordPress installatie (www.jouwadres.nl/wp-admin) en kies voor Appearance –> Themes. Als alles goed is gegaan bij het uploaden, zie je hier nu je nieuwe theme bijstaan. Klik op de screenshot van de theme die je wilt installeren. Je krijt nu een preview te zien. Rechtsbovenin de preview kun je de Activate link aanklikken. Je nieuwe theme is nu geinstalleerd.

wpscreen1

Schrik niet als je nieuwe theme er niet uitziet zoals de demo die je waarschijnlijk hebt bekeken toen je deze theme koos. Je moet er nu voor gaan zorgen dat je de juiste plugins installeert, logo’s aanpast, de header aanpast etc. Misschien heb je ook nog geen content, dat maakt ook al dat je nieuwe theme er een beetje saai bijhangt. Het komt goed. In de volgende les behandel ik de belangrijkste theme-bestanden en hun functie. Dan gaan we een kleine start maken bij het pimpen van je theme.

Toch nog even dit
Heb je al een weblog met daarop al een hele hoop artikelen en wil je die verhuizen naar je nieuwe WordPressinstallatie, dan kun je dat in veel gevallen heel gemakkelijk doen. Het is wel fijn om alvast wat content te hebben om ook dat in je nieuwe theme te kunnen testen en dus geen slecht idee om content die je al hebt in je WP installatie te stoppen.

Klik in je admin-panel op het kopje Tools en dan op Import. Hier zie je de verschillende import opties. Er zit hier ook een optie om een RSS-feed te importeren. Daarmee trek je je al bestaande content, je WordPress installatie binnen.

0 Shares:
8 comments
 1. Goedenavond Xaviera,

  Op de eerste plaats: super je handleiding iz WordPress!!

  Ik heb WordPress geinstalleerd en een theme gekocht. Deze theme wil ik nu installeren, maar het lukt niet. Ik heb de theme op de ftp geuploade, maar dan krijg ik niks te zien in mijn wordpress. En ook niet als ik de theme rechtstreeks in WordPress zelf upload. Dan krijg ik de volgende foutmelding: Kan map /home/dunja/domains/dunjacommunicatie.nl/public_html/wp-content/uploads/2010/01 niet aanmaken. Is de bovenliggende map beschrijfbaar door de server?

  Heb je enig idee wat ik fout doe?

  Alvast bedankt voor je reactie!

  Dunja

  1. Even heel snel: heb je alle schrijf-rechten op de map waarin je de theme wil plaatsen?

  2. Hi

   Je theme moet je plaatsen in de directory:

   /wp-content/themes/

   Ik heb 3 themes in mijn site en dat ziet er zo uit:

   /wp-content/themes/classic

   /wp-content/themes/default

   /wp-content/themes/Noir-Theme

   In elk van die directories zie je dan PHP files.

   Als je meer hulp nodig hebt, kun je me op MSN toevoegen: gvanzanten apenstaartje hotmail punt com

   Gr

   Gabrie

 2. Hallo Dunja,

  Je kunt dan het beste handmatig deze map even aanmaken. Dus onder wp-contents eerst een map 2010 en onder 2010 vervolgens 01.

  Zet de rechten/properties voor deze mappen op 755 of 777, zodat ze beschrijfbaar zijn.

  Succes,

  Marian

 3. @Dunja,

  Blijkbaar heeft WordPress geen schrijfrechten in die map, dus zou je via ftp en dan de eigenschappen van die map moeten veranderen (als je host dat toe laat). Je zou de groep dan schrijfrechten moeten geven.

  Op welke manier laat je WordPress het thema rechtstreeks uploaden?

  Dat je het theme niet ziet als je het via ftp upload is apart. Je zet het theme in wp-content/themes/…..?

  En om welk theme gaat het?

 4. Super bedankt voor alle reacties! En ook nog zo snel!

  Het is gelukt, dus ik kan eindelijk aan de slag.

  Groetjes!

Comments are closed.

Dit artikel is 18.554 keer gelezen