Mijn boekenkast puilt uit

Mijn boekenkast puilt uit

De foto laat slechts een deel van mijn boekenverzameling zien. Al vanaf mijn kinderjaren zijn boeken een wezenlijk onderdeel van mijn dagelijks leven. Ik ga nooit naar bed zonder een boek in de hand en met een licht schaamrood op de kaken, hetzelfde geldt voor het toilet. Hoewel ik erg langzaam lees – dus de kwantiteit gelezen boeken blijft relatief bescheiden – ben ik wel altijd met een of meerdere boeken bezig. Kortom ik kan mij geen leven zonder lezen voorstellen.

Fysieke ruimte
In dat laatste zinnetje zit een belangrijke essentie verborgen. Tot niet zo lang geleden zou het woordje “lezen” zonder nadenken zijn vervangen door “boeken”. Maar dat is vrij plotseling veranderd. Het licht is gezien: niet het object boek maar het lezen is nu van belang voor mij. En dat is maar goed ook. De boekenverzameling groeit namelijk de spuigaten en het huis uit. Er staan zelfs al hier en daar dubbele rijen.

De trap heeft al een functie
Als ik net zo fanatiek was als Martin Ros zou ik comfort, relatie en ruimtenood opzij zetten voor boeken maar dat gaat mij te ver. De trap bijvoorbeeld is een bijna natuurlijke boekenkast. Het overtuigen van mijn wederhelft van dat feit gaat echter meer energie en rederskracht kosten dan ik kan aanroepen. Vooral omdat ik het argument zelf maar gedeeltelijk kan ondersteunen: een trap heeft tenslotte best een handige functie en vooral op een gezellige weekend-avond, als de wijnfles(sen) leeg op tafel staan, is de wetenschap van de volle beschikbaarheid van de breedte van de trap best een geruststelling.

Maar op welk apparaat?
Er zit dus een grote opruiming aan te komen. Veel boeken zijn het herlezen en dus het bewaren niet waard. Andere kunnen in digitaal formaat worden gevonden en zijn puur als referentiemateriaal minstens zo handig op telefoon of laptop te raadplegen. Via google book search bijvoorbeeld. Net zoals de CD’s en de DVD’s, die nu – bijna allemaal – op een hardeschijf staan, gaat mijn boekenkast voor een deel hetzelfde lot ondergaan. Het enige wat nog ontbreekt is een apparaat dat het lezen van deze digitale boeken aangenamer maakt. De telefoon vind ik een te klein scherm hebben bovendien vind ik lezen op een verlicht scherm niet prettig. De laptop is weer te onhandig. Te groot en teveel knoppen die je tijdens het lezen niet nodig hebt.

Er is al het een en ander
Gelukkig zijn er al best veel apparaten die speciaal voor het lezen zijn gemaakt. Zo is er (voorlopig alleen in de VS) de Amazon Kindle, Sony maakt al vrij lang een e-book reader en een snelle zoek verzoek aan ons aller Google orakel levert de nodige links naar e-readers op. Het wordt langzaam tijd een onderzoek in te stellen naar gebruikerservaringen, duurzaamheid, beschikbaarheid en bovenal leesbaarheid. Er gaat een nieuwe wereld voor me open. De boekenkast in een apparaat ter grote van een plat pocket boek. Een voorzichtig enthousiasme maakt zich van mij meester.

Hebben, niet perse lezen
Afgelopen paas-weekend was ik in Bredevoort op de paasboekenmarkt. Vele stalletjes met boeken, boeken en nog eens boeken. Waar ik vorig jaar nog met tassen vol boeken vandaan kwam waren mijn handen nu leeg. Ik liep een beetje verloren tussen al die mensen die, net als ik nog maar zo kort geleden hebberig van stal naar stal liepen. Een strenge blik in de ogen om potentiële concurrentie af te schrikken. Hebben, dat was de drijvende kracht die ik zag en retrospectief bij mijzelf herkende. Het gevolg: boekenkasten vol met boeken waarvan ik er nog zoveel niet gelezen heb.

Andere koers
Het roer is om en dat voelt goed. Vanaf nu alleen gericht een boek kopen en lezen. Als het in digitale vorm verkrijgbaar is, dan wacht ik tot het e-reader onderzoek is afgerond en een geschikt item is toegevoegd aan die andere verzameling: gadgets.

Het boeken verzamelen is officieel voorbij. Alleen wanneer een boek als object waarde heeft (emotioneel dan wel monetair) komt het in de boekenkast. Het boek is dood, leve het boek.


Geschreven door