wordpress-logoHeb je al een eigen blog? Nee, dan is het tijd dat je er eentje start. Nu kan je natuurlijk gebruik maken van allerlei gratis services (bloggen voor newbies biedt tips), maar dat is niet erg geëmancipeerd. Daarbij beperkt je daarmee je mogelijkheden en ben je over het algemeen verplicht reclame te maken voor en ander. Slimmer, leuker én spannender is het om je blog zelf te hosten. Je kunt dan kiezen uit een aantal blogsoftwarepakketten die je met gemak kunt installeren en aanpassen naar een format waar jij gelukkig van wordt. Contentgirls.nl draait op WordPress. Een open source blog platform waarmee je daadwerkelijk alle kanten op kunt. Deze cursus is dan ook bedoeld om jou te helpen je eigen blog op te zetten met behulp van WordPress en je vervolgens wat tips mee te geven om je standaard WordPress installatie op te pimpen.

Wordwat?
Maar wat is WordPress en wat nou Open Source? WordPress is een programma dat je gratis van internet mag downloaden en naar hartelust mag gebruiken en zelfs aanpassen. Rondom deze software bestaat een hele grote community van gebruikers die niet alleen samen WordPress gebruiken maar ook verbeteren door het maken van plugins en verbeteringen aan de basis van het programma.  Op die plugins komen we later nog terug.

Voorbereiding
In deel 1 houden we het even bij de voorbereiding op het daadwerkelijke installeren van WordPress. Want voordat we gaan installeren hebben we een aantal zaken nodig:

 • Een hostingaccount
  Wij gebruiken Helderhosting en dat gaat na een moeizame start weer erg goed. Op Webhosters.nl vind je informatie over een keur aan hostingbedrijven. Het is in elk geval handig om erop te letten of je goede support krijgt (niet alleen via e-mail) en dat de uptime van de server goed is. Daarnaast is het fijn als je meerdere mailadressen aan kunt maken en meerdere databases. Let ook op hoe je je account kunt beheren, dat moet niet al te ingewikkeld zijn. Neem ook geen al te grote account. Voorlopig zal je site niet de aantallen bezoekers trekken die de Volkskrant website trekt. Mocht het zover komen, dan kun je altijd nog upgraden. Kies wel een hoster met veel mogelijkheden. Verhuizen is niet onmogelijk maar wel onhandig. Oh en kies een webadres waarmee je een tijdje vooruit kunt.
 • Een ftp-programma en een ftp-account
  Dat account maak je aan in je hostingaccount. Het ftp-programma kun je downloaden. Zelf gebruik ik Filezilla. Filezilla kun je gratis downloaden. De instellingen die je moet invullen in je ftp-programma kun je meestal bij je hoster vinden. Mocht je het nog niet weten: met een ftp-programma kun je bestanden sturen over het internet. Je gebruikt het dus om de bestanden van jouw computer naar de server te sturen.
 • Een WYSIWYG-editor of tekstverwerkingsprogramma
  Geen Word overigens. Kladblok werkt prima en als je iets meer zekerheid wilt is Notepad Pro+ een goed programma.  Als je Macromedia of iets dergelijks hebt staan, dan werkt dat ook goed. Wel in code-modus en niet in WYSIWG-modus.
 • WordPress
  Je kunt de software downloaden op WordPress.org. Er is trouwens ook een Nederlandse versie van WordPress. Die kun je op de Nederlandse WordPress website downloaden.

In de volgende les gaan we WordPress installeren. Zorg ervoor dat je alles hebt.

0 Shares:
24 comments
 1. You are my hero! Ik krijg hetmerkfloor.nl nog steeds niet in de lucht. Snap er echt niets van. Aan meerdere mensen om info gevraagd en die snappen het ook niet meer. Ik heb er een zootje van gemaakt. Maar misschien dat deze reeks de geboorte van mijn site waar gaat maken.

 2. @ Xaviera: Ik heb het honderd keer geprobeerd. In eerste instantie was het me gelukt. Een wordpress blog, maar verder dan het begin kwam ik niet en ik wilde wat anders. Alles eraf gegooid en sindsdien lukt het me niet meer de meest simpele layout van wordpress erop te krijgen. Collega heeft het ook geprobeerd. Alles in filezilla klopt, alleen de site geeft dan nog steeds 'kan de pagina niet vinden' aan. Maar misschien ligt het wel aan mij, dus ik wacht de volgende les af :)

 3. Ik ga even kei schaamteloos zeggen dat PivotX <a href="http:// (www.pivotx.net)” target=”_blank”> <a href="http://(www.pivotx.net)” target=”_blank”>(www.pivotx.net) veeeeul beter is. Veel makkelijker te begrijpen en ook nog eens van Nederlandsche bodem. Ik ben ex-WordPress gebruiker, en PivotX is een verademing.

  Zo, dat waren mij woorden.

 4. Heb Pivot ook eens gebruikt…jaaaaren geleden. Vond het niks toen, maar hoor dat het is verbeterd. ben alleen inmiddels een WordPressgebruiker en niet van plan over te stappen :) Maar kan best zijn dat er ook een Pivot-cursus komt als we @Charlottesnel lief aankijken. Niet dat jij dat nodig hebt he…!

 5. Natuurlijk is het stoer om je websites op je eigen domein en server te laten draaien. Eens. Het onderhoud kost echter tijd. Een schoonmaakster in huis is ook niet ideaal (verzet spullen en ruimt niet altijd op wat je wil), maar scheelt veel tijd en vervelende klussen. Ik ben juist weer gebruik gaan maken van online diensten om van het onderhoud af te zijn.

 6. @annemarie: ik vind het wel meer dan stoer. Elke keer dat ik denk het even snel te doen door zo'n service te gebruiken, werkt dat alleen op korte termijn. Binnen een paar weken loop ik tegen de limitaties op van het niet hebben van een eigen domeinnaam, het niet kunnen kiezen van de eigen techniek, het niet kunnen plaatsen van de zelf gekozen goodies. Het is prima om een service te gebruiken als je niet al te veeleisend bent, maar over het algemeen – en dat is op zich logisch- limiteer je daarmee je mogelijkheden.

 7. Cool, een WordPresscollege. Al heb ik de kunstjes van de eerste les wel onder de knie na WordPress zelf nu al meerdere malen te hebben gebruikt en niet alleen voor blogs. Dat uitstapje was dan ook een van de redenen waarom ik nog geen follow-up heb geproduceerd op mijn eerste bijdrage hier (shame, shame).

  Hoop nog op wat handy tips in de volgende delen.

 8. Hmm, ik heb nu mijn sites gemaakt via Expression Web. Ben ik best heel blij mee, maar je raadt het al: ik wil ook een stukje bloggen op mijn site :-) Kan je daar ook WordPress voor gebruiken, dus alleen een stukje binnen mijn eigen site brengen? Of moet ik dan al mijn harde werk in een ander systeem proppen?

 9. Ja hoor, je kunt daar best wordpress voor gebruiken. Je kunt in je reguliere site natuurlijk gewoon een link opnemen naar een wordpressinstallatie (die je dan in een andere map zet zie volgende les :)) En je wordpresstheme eruit laten zien zoals je reguluere site (zie een van de komende lessen over themes).

 10. Xaviera, wat zou je dan willen wat niet op (bijvoorbeeld) Blogger kan? Je kunt een weblog van Blogger op je eigen server (en domein) laten draaien, als je dat wilt. Of op hun server staan met jouw domeinnaam (maar dan alleen met een redirect). Je kunt een template van Blogger gebruiken, volledig aanpassen naar eigen wensen of een geheel eigen template neerzetten. Het prettige aan Blogger vind ik nu juist dat je al het handwerk niet zelf hoeft te doen, maar dat je het aan kan passen waar je wilt. En het werkt ook al jaren.

 11. De opmaak van deze website kan ook op Blogger. Ja hoor. Je kunt gewoon je hele lay-out er in zetten. Bestanden die niet door Picasa (plaatjes bestanden worden standaard in Google foto's weggeschreven) worden ondersteund kan je elders onderbrengen (op je eigen server bijvoorbeeld, maar als je je blogger weblog op je eigen server draait, dan is dat ook geen probleem).

 12. Nou mooi. Doen :) Al zie ik dan de meerwaarde niet zo heel goed meer. Dan is Blogger niks meer dan een host. Bij mijn eigen host kan ik ook door 1 druk op de knop en aantal cms'en installeren (zonder ftp ect.). Vind het zelf alleen handig om het zelf te doen. Niet in het minste omdat ik er weer wat van leer :)

 13. Hele fijne cursus Xaviera, dank je! Ik keek er toch wat tegenop om ermee te starten voor mijn eigen site, maar op een klein hobbeltje na (WordPress bestanden stonden in eerste instantie in de verkeerde map) verliep het zeer soepeltjes en is ook mijn eerste WordPress site een feit.

  Uiteraard wil ik al snel meer en ik merk dat ik erg ongeduldig ben en met veel trial en error uitprobeer verder en dus pak ik je verdere lessen erbij om mijn site verder te configureren.

  Filezilla als Ftp-programma werkt trouwens heerlijk! Notepad Pro+ werkt niet op Windows Vista en krijg ik ook echt niet aan de praat, mischien handig om te vermelden dat het standaard Notepad of Kladblok programma van Windows ook voldoet.

 14. Mooi dat het allemaal aan het lukken is.

  Wat betreft notepad: je kunt het inderdaad wel gebruiken, maar ik raad het af. Voornamelijk omdat de mogelijkheden om terug te keren op je schreden beperkt zijn (maar 1 undo) en omdat er geen regels worden getoond (gewoon handig).

  Ik zal wel eens kijken of er een alternatief is voor Notepad pro+.

 15. Crimson is een goede editor.

  Ziet er hetzelfde uit als de code view van Dreamweaver.

  Gratis te downloaden op http://www.crimsoneditor.com/

  En ik ga NU je cursus volgen. :)

  Ik ben echt een total nitwit op het gebied van WordPress (sowieso van cms), dus ik hoop dat het gaat lukken. Maar anders meld ik me wel.

  Alvast heel hartelijk dank voor het publiceren van deze cursus!

 16. De voordelen van WordPress zijn natuurlijk gigantisch ten opzichte van een zelfgemaakte website. Het voordeel is vooral dat je samen een beter product maakt.

Comments are closed.

Dit artikel is 12.356 keer gelezen