wordpress-logoHeb je al een eigen blog? Nee, dan is het tijd dat je er eentje start. Nu kan je natuurlijk gebruik maken van allerlei gratis services (bloggen voor newbies biedt tips), maar dat is niet erg geëmancipeerd. Daarbij beperkt je daarmee je mogelijkheden en ben je over het algemeen verplicht reclame te maken voor en ander. Slimmer, leuker én spannender is het om je blog zelf te hosten. Je kunt dan kiezen uit een aantal blogsoftwarepakketten die je met gemak kunt installeren en aanpassen naar een format waar jij gelukkig van wordt. Contentgirls.nl draait op WordPress. Een open source blog platform waarmee je daadwerkelijk alle kanten op kunt. Deze cursus is dan ook bedoeld om jou te helpen je eigen blog op te zetten met behulp van WordPress en je vervolgens wat tips mee te geven om je standaard WordPress installatie op te pimpen.

Wordwat?
Maar wat is WordPress en wat nou Open Source? WordPress is een programma dat je gratis van internet mag downloaden en naar hartelust mag gebruiken en zelfs aanpassen. Rondom deze software bestaat een hele grote community van gebruikers die niet alleen samen WordPress gebruiken maar ook verbeteren door het maken van plugins en verbeteringen aan de basis van het programma.  Op die plugins komen we later nog terug.

Voorbereiding
In deel 1 houden we het even bij de voorbereiding op het daadwerkelijke installeren van WordPress. Want voordat we gaan installeren hebben we een aantal zaken nodig:

 • Een hostingaccount
  Wij gebruiken Helderhosting en dat gaat na een moeizame start weer erg goed. Op Webhosters.nl vind je informatie over een keur aan hostingbedrijven. Het is in elk geval handig om erop te letten of je goede support krijgt (niet alleen via e-mail) en dat de uptime van de server goed is. Daarnaast is het fijn als je meerdere mailadressen aan kunt maken en meerdere databases. Let ook op hoe je je account kunt beheren, dat moet niet al te ingewikkeld zijn. Neem ook geen al te grote account. Voorlopig zal je site niet de aantallen bezoekers trekken die de Volkskrant website trekt. Mocht het zover komen, dan kun je altijd nog upgraden. Kies wel een hoster met veel mogelijkheden. Verhuizen is niet onmogelijk maar wel onhandig. Oh en kies een webadres waarmee je een tijdje vooruit kunt.
 • Een ftp-programma en een ftp-account
  Dat account maak je aan in je hostingaccount. Het ftp-programma kun je downloaden. Zelf gebruik ik Filezilla. Filezilla kun je gratis downloaden. De instellingen die je moet invullen in je ftp-programma kun je meestal bij je hoster vinden. Mocht je het nog niet weten: met een ftp-programma kun je bestanden sturen over het internet. Je gebruikt het dus om de bestanden van jouw computer naar de server te sturen.
 • Een WYSIWYG-editor of tekstverwerkingsprogramma
  Geen Word overigens. Kladblok werkt prima en als je iets meer zekerheid wilt is Notepad Pro+ een goed programma.  Als je Macromedia of iets dergelijks hebt staan, dan werkt dat ook goed. Wel in code-modus en niet in WYSIWG-modus.
 • WordPress
  Je kunt de software downloaden op WordPress.org. Er is trouwens ook een Nederlandse versie van WordPress. Die kun je op de Nederlandse WordPress website downloaden.

In de volgende les gaan we WordPress installeren. Zorg ervoor dat je alles hebt.


Geschreven door