Unsufficient data
Insufficient data

Halverwege maart publiceerde de Amerikaanse website Nextgov.com een artikel over de beloofde openheid en transparantie van president Obama. De auteurs zijn verbolgen: Het kan nog wel máánden duren voordat beloften zijn waargemaakt en alle overheidsinformatie transparant is in te zien via het internet. Maanden. In Nederland durven we nog niet eens over jaren te spreken.

Amerikanen wachten

De schrijvers van het artikel winden er geen doekjes om. Recovery.gov wordt beschouwd als een leuke eerste stap. Op deze website kunnen Amerikanen nakijken waar de overheid geld aan besteedt. Maar waar blijft al die informatie nu? De Amerikaanse burger kan eigenlijk nog niks inzien via de website. Een blamage voor de president, die zijn mond zo vol had van openheid en transparantie.

Het Witte Huis antwoordt dat op het moment de architectuur van de gigantische database in kaart wordt gebracht, en dat kan nog wel een aantal (84) miljoenen en enkele maanden duren.

Dat inmiddels al spreadsheets zijn in te zien, die de komende weken worden uitgebreid en waarop de kosten in een breder overzicht al wel zijn raad te plegen, wordt weggewuifd. Het is nog niet duidelijk welke cent aan specifiek welke persoon of welk bedrijf is overgemaakt. Belachelijk!

Nederlandse openheid?

Dit artikel doet de Nederlandse Overheid 2.0 enthousiasteling ongetwijfeld glimlachen en de kans is groot dat je zelfs een beetje jaloers bent. In Nederland kunnen we alleen dromen van een dergelijke aanpak. Zoveel openheid is hier nog echt een brug te ver. Stel je voor dat je kunt opzoeken hoeveel jouw gemeente besteedt aan de groenvoorziening in je wijk waarna je ook nog kunt opzoeken welk bedrijf precies de plantjes levert en hoeveel dit gekost heeft.

Of iets controversiëlers: hoeveel de Nederlandse overheid precies besteedt aan het koningshuis, tot op de cent nauwkeurig.

Onrealistisch, toch? Dat laatste is nog niet eens op papier duidelijk, laat staan online voor alle burgers.

Zover zijn ze in de VS dus wel. De discussie over het hoe en wat van transparantie lijkt daar al lang gevoerd. Burgers rekenen er op, willen resultaten zien, het liefst vandaag nog, en zetten dus vraagtekens bij de redenen waarom dit niet al gebeurd is.

Het blijkt, de Nederlandse overheid heeft nog flink wat in te halen, want waarom zijn we hier eigenlijk nog niet zo ver? Wat houdt ons tegen?

Ga naar Obama still a long way from transpararent stimulus spending.

Deze blog is een bewerking van een artikel op Verse Overheid.

0 Shares:
Dit artikel is 2.637 keer gelezen