Zoals ik al eens eerder heb ge-blogd loop ik bewust een beetje achter als het om het aanschaffen van gadgets gaat. Hoewel, of misschien omdat, ik goed op de hoogte ben van wat er speelt in de wereld van de technologische wonderen ren ik zelden of nooit bij uitkomen van het laatste snufje naar de winkel. Zo heb ik – bewust en gedocumenteerd – niet voor de iPhone gekozen en ik heb nog steeds geen spijt van deze keuze. Zelfs niet nu ik al enige maanden de iPhone van mijn partner dagelijks uit mijn ooghoeken waarneem. Hoe is het leven met een Nokia N82 S60 telefoon in een door iPhone gedomineerde wereld?

Behoorlijk rooskleurig kan ik melden. Hoewel daar wel een paar ‘maren’ en ‘omdats‘ aan zijn gekoppeld. Het is namelijk voor een groot deel een kwestie van persoonlijkheid en door het verleden gevormd techno-karakter.

Eenvoudig

Het grote en voor het gros van de gebruikers belangrijkste voordeel van de iPhone is de gebruikers-interface. Zowel op de telefoon als daarbuiten. Noem het de infrastructuur. Bij de iPhone is het een kwestie van iTunes (ook voor Windows) downloaden en al je communicatie tussen de telefoon en je computer wordt door dat programma gedaan. Het syncen van je agenda’s en contacten, het overzetten van je muziek, het installeren en beheren van je apps, alles gaat via iTunes. En zoals bij Apple gebruikelijk gaat dit alles uitermate eenvoudig.

Handwerk

Hier laat de Nokia een paar forse steken vallen. Hoewel er een programmaatje is meegeleverd om je telefoon te laten praten met je computer blijkt al gauw dat als je een beetje handig bent met techniek je beter af bent alles ‘met de hand’ te doen. De toepassing (Nokia multimedia transfer) werkt traag en onbetrouwbaar. Gelukkig werkt de N82 erg goed samen met iSync op de Mac voor het bijhouden van je contacten en agenda’s (geen idee van de Windows kant in deze en frankly my damn, I don’t give a dear! – en degene die de comedy referentie kent, verraadt net als ik een zekere leeftijd…). Muziek kun je gewoon naar de music map op je geheugenkaartje kopiëren. En films naar je video map. En foto’s… affijn, je begrijpt het al: handwerk.

Het duurt even

Voor het installeren van applicaties is google je beste vriend. We zochten naar een applicatie om iTunes op onze mediacentre-Mac-mini te kunnen besturen. Mijn partner had binnen seconden een app (iTunes remote) op de app store gevonden en op de iPhone geïnstalleerd. Ik deed er via google iets langer over een app te vinden (Salling Clicker) en het installeren kostte ook wat tijd. Dat mijn S60 app geld kostte en de iTunes app niet rechtvaardigde ik met het feit dat ik met mijn app nog veel meer kan dan alleen iTunes besturen. Ook Keynote en Frontrow en zo nog een lijst apps kan ik besturen. Handig voor presentaties geven! Maar nogmaals, het was een iets meer hands-on installatie. Ditzelfde geldt voor een weerbericht app, google maps, een twitter app, een mobiel bloggen app, een e-book reader, extra woordenboeken, spelletjes, een drummachine enz. enz. Apps genoeg voor S60, je moet er echter wel even naar zoeken.

Uitdaging

Goed beschouwd kan een S60 telefoon zoals de N82 meer dan de iPhone: MMS; (beperkt) copy en paste; via blue tooth bestanden uitwisselen met andere apparaten; er zitten twee camera’s op voor video conferencing; de hoofd camera is sowieso een van de beste in telefoonland; video’s opnemen gaat prima en niet onbelangrijk: de telefoon is gratis bij veel abonnementen waarbij je niet vast zit aan één provider. Dit mist allemaal op of aan de iPhone. Maar hier komt de persoonlijkheid en het type gebruiker in het spel: S60 is te vergekijken met Windows 95. Het is verouderd en vergt het nodige aan inspanning van de gebruiker om het te doorgronden. Het is niet altijd even consequent in gebruikers-interface en het ziet er niet zo mooi uit. Het is overigens – en daar houdt de vergelijking met windows 95 op – erg stabiel en als je er eenmaal vat op hebt dan vlieg je door de interface heen. Een S60 telefoon zoekt de hobbyist in de gebruiker.

Look & Feel

Wat zijn de plus punten van de iPhone? Als eerste natuurlijk de gebruikers-interface; de looks, zowel van de hard- als de software; de gebruikers-interface; de gigantische hoeveelheid apps die beschikbaar zijn op de appstore; de gebruikers-interface en de gebruikers-interface. Misschien flauw dat ik zo hamer op de gebruikers-interface maar dat is niet zonder reden. Het is de grote kracht van de iPhone. Veel van de ‘gebreken’ van de iPhone worden teniet gedaan voor het gros van de gebruikers door de intuïtieve besturing. Een smart phone moet je snel en in stress-volle situaties zo eenvoudig mogelijk en zo duidelijk mogelijk informatie geven. Hierin excelleert de iPhone.

No-brainer

Iedereen die technische stukjes van mij leest weet dat ik – met reden – een enorme Apple fanboy ben. De iPhone is een fantastisch mobiel computer platform. Het heeft de lat voor gebruiksgemak zo hoog gelegd dat geen enkele andere fabrikant zelfs maar in de buurt komt. Nokia niet, Blackberry niet, Palm niet en Google Android niet. Oh, en Windows mobile laat ik bewust weg uit dit lijstje. We hebben het hier over smart phone platformen, niet over twee keer per dag crashende, gebruikers pestende malware. Kom op Microsoft: get with it or get out of it! Als je kunt leven met de paar beperkingen die de iPhone je oplegd is het een no-brainer.

Nog even wachten

Echter: op dit moment zijn een paar van de iPhone beperkingen, met name de camera en de provider keuze, voor mij beslissend. Het feit dat ik nog een computer gebruiker ben uit de oude doos, die het floppies wisselen nog steeds in de vingers heeft en nog schrikt van acht miljard vrije bytes op een minuscuul geheugenkaartje in de telefoon maakt dat ik goed kan leven met S60: het kan veel en ik zie er een lichte vorm van hobby in om het te doorgronden. Met dit platform kan ik best twee jaar vooruit om dan zonder omkijken op de doorontwikkelde, 25 Megapixel, gedachte bestuurde iPhone 4 over te stappen die tegen die tijd gewoon bij iedere provider te krijgen(?) is. Of, als Apple steken laat vallen, op een door Android bestuurde telefoon. De smart phone wereld is volop in beweging en in deze turbulente branding ervaar ik de S60 telefoon nog steeds als een rots.

0 Shares:
1 comment
 1. Hier ook een Nokia-gebruiker van het eerste uur. De iPhone is leuk, maar loopt qua functionaliteit achter op de iPhone. Dat merkte ik vorige week maar al te goed, toen ik een weekje in Oostenrijk zat.

  Zuslief moest die week een studie-opdracht mailen. Via e-mail, als bijlage. Bijlage (word.doc) stond op haar MacBook. Bijlage kwam met geen mogelijkheid van MacBook op iPhone. Want, kabel vergeten. Bijlage kwam makkelijk van MacBook op mijn Nokia N95. Want, Bluetooth! De iPhone heeft ook Bluetooth, maar dan 'speciaal'(lees: werkt alleen met Apple-headsets, Apple carkits, Apple [insert random Apple product].

  Daarna was het een fluitje van een cent om het bestand via webmail te versturen. Een andere optie zou zijn geweest om de telefoon als modem aan te sluiten op de MacBook teneinde vanaf de laptop te mailen. Had prima gekund met N95, niet met iPhone.

  Verder was het leuk om zo nu en dan filmpjes en foto's te kijken van onze skicapriolen. Omdat de N95 een standaard line-out opening heeft, is-ie zo aan te sluiten op elke tv of scherm. Uitwisselen van bestanden gaat ook supermakkelijk omdat de N95 ook een standaard Usb mini b-uitgang heeft, een vrij universele opening waarop veel kabels passen. Kabels die geen 25,95 per stuk kosten omdat ze wit zijn en van Apple komen.

  Verder heb ik een paar episodes van Lost gekeken. Die had ik voor vertrek op mijn N95 gezet. Ik kon de bestanden zo overzetten zonder geconverteer of toestanden. Ik heb namelijk een S60-player geinstalleerd die elk formaat afspeelt. Vergeet het maar bij iPhone, die speelt alleen een bepaald formaat af. Gedoe dus.

  Wat me verder opviel is dat je op een iPhone niet kunt multi-tasken. Elk programma draait op de voorgrond. Niks voor mij; ik multitask altijd dus ook op mijn mobiel. Ik wil snel switchen van bijv. mijn e-mail naar mijn browser naar mijn sms-berichtjes, en weer terug.

  Het enige wat ik beter vind aan iPhone is dat Brain Challenge er veel gelikter op uitziet! http://www.gameloft.com/mobile-games/brain-challe

Comments are closed.

Dit artikel is 3.953 keer gelezen