audaZo af en toe ben ik genoodzaakt mijn computer opnieuw te installeren. En hoewel dat best een hassle is, voel ik me na het gedoe wel weer heel erg fris en snel. Althans, zo voelt mijn pc dan. Net na het installeren van XP, installeer ik altijd standaard een aantal programma’s als eerste. Gratis programma’s die ik al jaren naar tevredenheid gebruik. De kans is groot dat je ze kent en misschien zelfs al geïnstalleerd hebt. Mocht dat nog niet het geval zijn dan is dit je kans: vijf handige tools.

1. Irfanview
Natuurlijk heb ik allerlei supergrote mega pakketten als het gaat om het bewerken en maken van afbeeldingen. Maar soms wil ik niks meer dan een beetje resizen of een croppen en heb ik geen zin om zo’n zwaar pakket open te gooien. Dan gebruik ik Irfanview. Met Irfanview kun je resizen, croppen, afbeeldingen linksom/rechtsom draaien en nog veel meer. Voor professionele fotobewerking is dit niet bedoeld, maar om een plaatje voor je blog in de juiste maat te snijden is het precies goed.

Download Irfanview

2. Notepad Pro+
Kladblok blijft gewoon een handig programmaatje, maar het is het net niet. Met Notepad Pro+ kun je net iets meer. Ten eerste werkt je Undo beter (niet onbelangrijk) en daarnaast toont de Pro+ versie de regelnummers. Handig om je weg te vinden in een bestand met code.

Download Notepad Pro+

3. Audacity
Ik heb natuurlijk een stapel semi-professionele programmatuur voor het bewerken van geluidsbestanden. Maar soms moet het even snel, maar wel goed. Dan gebruik ik Audacity. Een handig klein programmaatje waarmee je geluidsbestanden kunt bewerken. Ik heb het leren kennen toen ik journalistiek studeerde. We gebruikten het toen om onze radioprogramma’s mee te maken. Prima spul dus.

Download Audacity

4. VLC Media Player
Sorry, codec niet gevonden of Sorry bestand beschadigd. Met VLC Media player krijg je die meldingen bijna nooit. Alles wat andere players uitspugen speelt VLC Media player met liefde af. Het enige nadeel is eigenlijk de oerlelijke interface van het programma. Vandaar dat ik het naast de andere spelers gebruik en niet als enige speler. Maar zeker het downloaden waard.

Download VLC Media Player

5. Filezilla
En als laatste zo’n beetje het belangrijkste programma van het rijtje: mijn ftp programma. Filezilla is gratis en werkt gemakkelijk en snel. Bestanden overzetten, rechten aanpassen, verschillende sites beheren. Filezilla doet het allemaal. Iedereen heeft een ftp programma nodig en Filezilla is een goede keuze.

Download Filezilla

Welk programma installeer jij als eerste als je computer weer schoon is?

0 Shares:
4 comments
  1. Een van de programma's die ik altijd installeer én bij me heb op usb stick is Faststone capture 5.3

    Een gratis tool om makkelijk screencaptures mee te maken en te bewerken.

  2. sowieso eerst firefox met de nodige add-ons: twitterfox, gmail notifier, web developer toolbar, del.icio.us buttons. zonder ben ik redelijk verloren

Comments are closed.

Dit artikel is 3.740 keer gelezen