no moneyStel, je bent freelance contentspecialist. Je hebt naar ieders tevredenheid gewerkt voor verschillende opdrachtgevers. Dat vermeld je natuurlijk, op je eigen website en op je LinkedIn-profiel. Dat maakt je aantrekkelijk voor andere opdrachtgevers. Maar sinds kort weet ik dat het je ook kwetsbaar maakt voor oplichters en onverlaten. 

Afgelopen vrijdagmiddag stond ik in een schoenenwinkel toen mijn telefoon ging. Ik nam niet op, want ik had andere dingen te doen. (Twitteren dat ik in een schoenenwinkel stond.) Op mijn voicemail beluisterde ik later het bericht van iemand die zei dat hij positioneringsmanager was. Hij had mijn profiel en website gezien en hij dacht dat ik misschien geïnteresseerd was in een opdracht. Op korte termijn en voor een paar dagen per week.

Nu werk ik al een paar dagen per week bij een bank en heb ik daarnaast meestal nog 3 of 4 andere klussen. Dus ook al was ik geïnteresseerd geweest in de opdracht die hij me te bieden had, ik kon hem er simpelweg niet bijproppen in mijn overvolle weken. Daarom belde ik niet meteen terug. Maar dat deed een collega-freelancer, die bij dezelfde bank werkt als ik, wel.

Overheidsorganisatie

De positioneringsmanager (hierna te noemen Sujet, dat is korter) had het LinkedIn-profiel van mijn collega namelijk ook bekeken en kennelijk voldeed ze aan dezelfde eisen als ik. “Ik zie dat je nu bij een bank als contentspecialist werkt,” zei Sujet. “Je zou vanaf 1 maart aan de slag kunnen bij een grote overheidsorganisatie, lijkt je dat niet fantastisch!”

“Nou,” zei mijn collega. “Zoals je net al heel scherp opmerkte, werk ik momenteel een paar dagen per week bij een bank. Dus hoe fantastisch het me ook lijkt om bij een grote overheidsinstelling te werken, ik moet je aanbod afslaan.”

Kredietcrisis

“Maar”, zei Sujet daarop vrolijk. “Heb je dan niet gehoord dat alle freelancers er per 1 maart uitmoeten bij de bank waar jij werkt? En bij die grote overheidsinstelling waar ik het net over had, zijn we toevallig nu net op zoek naar freelancers! We kunnen je uiteraard niet je normale tarief betalen, want anders blijft er voor ons niks over. Denk ongeveer aan de helft. Maar daar is het kredietcrisis voor! Alle freelancers zullen wat aan hun tarieven moeten doen en dat van jou is, laten we eerlijk zijn, belachelijk.”

“Maar maar ho ho wacht eens even!” zei mijn collega daarop heel assertief. “Zo hoog is mijn tarief helemaal niet voor een ervaren tekstschrijver en internetspecialist. En alle freelancers eruit per 1 maart? Hoe komt u daar zo bij, mijnheer Sujet? Ik heb daar helemaal niets van gehoord!”

Eieren

“Luister,” zei Sujet. “Ik heb zo mijn netwerk en ik ken toevallig iemand die op Die en Die afdeling werkt bij die bank van jullie. Hij heet Zus en Zo. En die heeft me dit verteld en geloof me, het is waar. Dus als ik jou was, zou ik eieren kiezen voor mijn geld. Want je zit waarschijnlijk liever voor de helft van je tarief bij ons, dan voor niks thuis op de bank, whoehaha.”

Mijn collega ging niet op zijn aanbod in, maar was wel even van haar stuk gebracht. Net als ik, toen ik het hoorde. Alle freelancers eruit per 1 maart. Dat klinkt helemaal niet zo vreemd. Financiële instellingen moeten nu eenmaal maatregelen nemen en dan zijn vaak de externen de eerste kostenpost waarin gesneden wordt. Van andere zzp’ers hoorden we al dat het de laatste maanden moeilijker is om aan opdrachten te komen. En er moet wel brood op de plank, ook bij ons. Ook na 1 maart. Wie weet, misschien moeten we inderdaad wel iets doen aan ons tarief. Misschien zit er wel niets anders op in zo’n recessie. We hebben ervaring en expertise opgebouwd. Maar misschien telt dat nu niet meer.

Opsporen

Maar alle freelancers eruit per 1 maart? We zitten nog middenin allerlei projecten! Hoe kan het dat niemand iets tegen ons heeft gezegd, zodat we er rekening mee konden houden en vast op zoek konden gaan naar nieuwe opdrachten? Wie is die meneer Zus en Zo op die en die afdeling waar Sujet het over had? Laten we hem opsporen, dan gaan we het persoonlijk aan hem vragen!

Mijnheer Zus en Zo bestond uiteraard niet. Sujet heeft hem verzonnen. Net als dat op 1 maart alle freelancers eruit zouden moeten. Blijkbaar wilde hij wel heel graag dat wij voor een veel te laag tarief bij zijn klant zouden komen werken. En hij heeft ons zelfs nog even aan het twijfelen gebracht. Door handig gebruik te maken van de omstandigheden: de crisis waar iedereen doodsbenauwd voor is en de onzekerheid – is er leven na de laatste klus – waar iedere freelancer altijd al mee te maken heeft.

Schijntje

Dat mag natuurlijk. Je zou zelfs kunnen zeggen: dat is zijn werk. Maar contactpersonen verzinnen en liegen over het gedwongen vertrek van freelancers, vind ik erg ver gaan. Ik zou niet graag in zee gaan met iemand die zijn werk zo rattig doet. Ja, nu ik erover nadenk zit ik wél liever voor nul euro thuis op de bank dan voor een schijntje voor Sujet te moeten werken. Veel liever. Hoe denken andere zzp’ers daarover? Ga ik straks eenzaam strijdend ten onder aan mijn principes of komen jullie gezellig bij mij thuis op de bank zitten voor nul euro? (Ik heb nog heel veel leuke series op mijn harde schijf staan.)

0 Shares:
7 comments
  1. Hoi Charlotte,

    Wat netjes van je dat je zijn naam niet noemt en hem dus "uit de wind" houdt. Dat heeft'ie eigenlijk niet verdiend, maar het is duidelijk dat je boven hem staat. Go girl!

  2. Ik dacht ook al: hoezo niet met naam en toenaam schandpaalnagelen? Best vervelend dat Linked-in daarvoor nogal wordt misbruikt.

  3. Het is eerlijk gezegd niet eens bij me opgekomen om hem met naam en toenaam te noemen. Hij komt er nu misschien wel gemakkelijk mee weg, maar ik vind dat toch not done. (Alhoewel het wel leuk zou zijn om te kijken of we dit artikel in Google boven zijn LinkedIn-profiel kunnen laten eindigen :-))

  4. Charlotte,

    Dit is wel heel sterk. Ik schrijf net een artikel over LinkedIn en wat de risico's zijn. Ik kon er niet zoveel bedenken. Dit is wel heel schofterig. Goede klanten betalen een normaal tarief.

Comments are closed.

Dit artikel is 3.543 keer gelezen