mmOnverwacht is hier deel 2 van Mac mini kijken. In de stilte van de huiskamer hoorde ik net de externe harde schijf die aan de Mac mini gekoppeld is met een zacht kraakje werken. Verbaasd – want ik had net de TV uitgezet en dacht dat de Mac mini niets stond te doen – keek ik even wat er aan de hand was. Harde schijven die uit zichzelf werken kunnen twee dingen aanduiden: ongewenste software of personen die je schijf aanspreken of een defecte schijf. Aangezien virussen, bots en mal ware niet voorkomen op de Mac (of je moet ze wel heel fanatiek willen hebben), moest het een defect zijn.

Gelukkig, bij controle bleek er nog een derde mogelijkheid: Boxee.

Boxee is software die is afgeleid van het Xbox multimedia center (xbmc). Deze software verzamelt alle multimedia bronnen op je computer, externe schijven en netwerk en geeft je via de afstand bediening – in het geval van de Mac mini de meegeleverde zesknops Apple remote – toegang tot al je kijk en luister plezier. En wat denk je: het werkt erg goed, zeker als je bedenkt dat de software nog in het alpha stadium verkeert en dat veel content U.S.A. gericht is. Dit laatste houdt in dat veel series en films niet buiten Amerika bekeken kunnen worden (hint: google “hotspotshield”).

Boxee staat nu sinds een week of twee op de Mac mini en ik besloot mijn ervaringen met Boxee hier op een rijtje te zetten en een deel twee Mac mini kijken te schrijven. NB. Boxee kun je alleen krijgen door je aan te melden op de site en te wachten op een download uinodiging. Dit duurde bij mij nog geen dag maar dit kan voor een ieder verschillend zijn. Boxee is er voor Mac, Linux en Windows.

Audio:

De reden dat mijn externe hardeschijf staat te kraken is dat ik gisteren een iTunes bibliotheek had toegevoegd aan de lijst bronnen waaruit Boxee kan putten. In eerste instantie bleek dat ik die muziek na toevoeging van de bron alleen in lijst vorm kon benaderen zoals ze op de schijf stonden. Dit was wat lastig aangezien een iTunes bibliotheek uit vele sub-mappen bestaat: je zoekt je dus een ongeluk. Vandaag, na aanzetten van de Mac mini blijkt dat de computer al deze mappen aan het verzamelen is, de album art erbij zoekt en ze netjes in een grafische lijst zet. Duurt even en zet je schijf aan het werk maar dan heb je dus een iTunes-achtige interface die met je afstandsbediening te sturen is. De muziek staat op artiest of album in de lijst, inclusief afbeelding van het album.

Een andere belangrijke muziek keuze in het hoofdmenu is “Internet”. Onder dit kopje vallen podcasts, BBC, Jamendo, Last fm, npr, SHOUTcast en als laatste: zelf gedefinieerde feeds. Dit zijn allen services die streaming audio aanbieden. Kies bijvoorbeeld de optie SHOUTcast, klik op het gewenste genre (bijvoorbeeld 70’s) en kies een station. Geen omkijken meer naar.

Video:

Op mijn externe harde schijf staan een behoorlijk aantal films. Of ge-ripped van DVD omdat de DVD niet goed afspeelde of films die in het publieke domein zijn gekomen (http://www.archive.org). Deze films worden op dezelfde manier als de muziek in een lijst gevoegd en voorzien van een plaatje in het menu. Meestal de filmposter.

Wat echter ook erg leuk is dat in het video menu ook verschillende streaming opties zijn te vinden. Waaronder (maar er zijn er meer): Apple movie trailers, Comedy central (o.a. South Park, The daily show en The Colbert report), Youtube en Warner Brothers (o.a. Friends, Buffy the vampire slayer en Babylon 5). Ook hier kun je zelf feeds toevoegen. Helaas heb ik “Uitzending gemist” nog niet aan de gang gekregen. Sommige van de streaming mogelijkheden in het video menu zijn gebonden aan een IP adres in het land van herkomst. Zo zijn Joost en Hulu alleen te bekijken in Amerika en de BBC iPlayer alleen in de UK. Maar het is nog vroeg voor deze manier van TV kijken en ik merk dat steeds meer content leveranciers hun content globaal vrij beginnen te geven.

Foto’s:

Hier kun je foto’s die op je harde schijf staan toevoegen en afspelen op je TV. Niet alleen die foto’s maar ook foto’s op Flickr, Picasa en The Big Picture. De dia projector kan nu definitief naar zolder.

Profiel en sociaal netwerk:

Boxee verlangt dat je je aanmeldt op hun site, waarna je onderdeel bent van het Boxee netwerk. Hierbij kun je natuurlijk al je privacy instellingen maken zodat niet iedereen kan zien waar je naar kijkt. Het kan handig zijn om via dit netwerk tips te krijgen over wat er te zien is via Boxee. Ik moet eerlijk zeggen dat ik al zo veel sociale netwerken in de gaten houd dat ik dat van Boxee nog nauwelijks heb gebruikt. Vaak als ik TV kijk is dat juist de tijd dat ik even los wil zijn van alles. Ik laat het aan anderen om de sociale netwerk functies van Boxee te benutten en uit te diepen. Ik ben het bewijs dat ook zonder actieve deelname aan dit netwerk je vollop van Boxee kan genieten.

Downloads:

Publieke torrents van films in het publieke domein kunnen via deze menu optie en de ingebouwde Bit torrent client naar de computer worden gehaald. Wat de legaliteit van deze optie betreft: tot nu toe heb ik alleen nog maar films gezien in dit menu die volgens mij inderdaad in het publieke domein terecht zijn gekomen maar hou me er niet aan. Zowiezo is het hele begrip “publiek domein” omstreden. Neem hierin je eigen verantwoordelijkheid. Het werkt wel erg makkelijk om met de afstandbediening je film te kiezen en de download te starten. Verwacht echter niet de film nog diezelfde avond te bekijken… de download kan even duren. Gelukkig kan het downloaden in de achtergrond plaats vinden.

Al met al ben ik heel blij met Boxee. Zoals ik al schreef: het is in alpha en durft dus wel eens te crashen of onvoorspelbaar gedrag te vertonen, iets wat ik op de Mac niet echt meer gewend was maar als je bedenkt dat dit gratis software is, nog volop in ontwikkeling en maar zelden echt helemaal niet werkt dan denk ik dat ik met een gerust hart mijn duim omhoog kan houden voor Boxee.

Voor mij is er geen twijfel dat de manier waarop Boxee of de Apple Front row applicatie content presenteren de manier wordt waarop we in de zeer nabije toekomst onze mutimedia gebruiken. Geen aparte DVD speler, CD speler en radio meer. Alles in één Box(ee).

PS. Voor meer informatie over TV kijken zonder kabel kun je ook eens naar command N kijken. Jeff MacArthur heeft hier een segment in dat heet ‘decabled’. http://commandn.tv/

0 Shares:
4 comments
  1. Ja, Plex werkt ook <a href="http://(http://elan.plexapp.com/)” target=”_blank”>(http://elan.plexapp.com/). En dan is er nog XBMC waar zowel Boxee als Plex van afgeleid zijn <a href="http://(http://xbmc.org/)” target=”_blank”>(http://xbmc.org/). Waar je voorkeur naar uitgaat is zoals altijd erg persoonlijk. Ik vind Boxee net iets gelikter en iets meer passen bij mijn OSX ervaring. Maar nogmaals: dit is heel persoonlijk.

    Multimedia centers komen als paddestoelen uit de grond dus ik denk dat we de komende tijd nog al eens kunnen switchen van applicatie (als early adopters). Wellicht dat Apple straks met een nieuwe Frontrow komt die alles weer van tafel veegt. Ik reken daar wel een beetje op :-)

Comments are closed.

Dit artikel is 4.855 keer gelezen