appleMaandag was de laatste keynote van Apple op de Mac World Expo minus Steve Jobs plus Phil Schiller. Volgend jaar is de laatste keer dat Apple op de Mac World Expo aanwezig zal zijn. Al deze veranderingen in de modi operandi in Apple’s P.R. heeft de geruchtenstroom weer als vanouds op gang gebracht. Steve Jobs zou op sterven na dood zijn en Apple zou niks hebben te presenteren op de Apple keynote op Mac World.

Helaas zag ik de Nederlands media zonder enige vorm van onderzoek en bewijs de geruchtenstroom nabauwen want hoe fijn is het niet om iets negatiefs over Apple te kunnen zeggen. Hoe ongegrond ook. Steve Jobs is inderdaad sterk vermagerd, iets wat terug te voeren is op een hormonale aandoening die met medicijnen prima te behandelen is. Wel ziek maar vooralsnog niet dood. End of rumour.

Dat Apple zich terugtrekt van de Mac World Expo is ook gewoon zakelijk te beredeneren zonder een enkele samenzweringstheorie aan te spreken. Waarom zou je een dure aanwezigheid op een Expo betalen als je inmiddels zo’n torenhoog profiel hebt dat je hetzelfde effect kan bereiken op je eigen campus. Apple’s hoofdkantoor in Cupertino in Silicon Valley heeft alle mogelijkheden om hun product presentaties te doen tegen een fractie van de kosten en moeite. Daarbij komt dat ze niet meer tegen een deadline aan zitten te hikken. “Oh, shit, begin januari is de keynote. We moeten wat hebben. Sorry jongens, geen kerst en geen nieuwjaarsborrel, we moeten een nieuw product hebben.” Dat werkt demotiverend voor je team, het dwingt je soms producten te introduceren die niet af zijn en laten we wel zijn: velen in het Apple team zijn ook de jongsten niet meer. Dat ge-ren en gevlieg is niet meer voor iedereen vol te houden (dit laatste is een speculatie mijnerzijds).

Het scenario is als volgt: als Steve Jobs zegt, “I have something new to show you in March and I think you’ll like it!” dan vliegt iedere tech-journalist naar het einde van de wereld om er bij te zijn. Of dat nu het Moscone center in San Fran is of de AppleCupertino campus in of een nissenhut op de Noord Pool: men komt, ziet en laat zich het realiteits-vervormings-veld welgevallen.

Helaas blijkt de pers toch weer te gaan voor de sensatie. Steve is op sterven na dood en Apple gaat ten onder aan een gebrek aan vernieuwing. De keynote viel tegen, schrijft men. Geen iPhone Nano, geen nieuwe iPods, geen netbook. Er was niks nieuws te zien. Een paar software updates en een laptop die iedereen al mijlenver zag aankomen. Saai toch?

Wie zijn de tech-journalisten in Nederland? Waar halen ze die oenen vandaan? Doen zij hun research wel? Luisteren zij naar de mensen die het kunnen weten zoals SteveGillmor , Leo Laporte, Alex Lindsay en Scott Bourne? Blijkbaar niet want dan zouden ze weten dat ze een potentieel zeer belangrijke keynote de grond in hebben geboord.

Wat heeft Apple werkelijk laten zien tijdens de keynote? Ze hebben laten zien dat ze behalve sexy hardware ook ontzettend sexy software kunnen maken. En het is niet alleen sexy software het is ook baanbrekend. Software met visie. Apple ziet waar het heen gaat. Een poosje geleden blogde ik nog hoe Microsoft met haar Windows Live een nieuwe weg is in geslagen. Ik vroeg mij al een poosje af of Apple dit wel in de gaten had. Ik had me geen zorgen hoeven maken. Apple ‘is on the ball’ maar op een hele subtiele wijze dit keer. Zo is er in iPhoto een nieuwe button die je foto’s automatisch upload naar je Facebook account. Niks bijzonders zou je denken. Echter: de nieuwe face recognition feature van iPhoto wordt gekoppeld aan je vriendenlijst op Facebook, en presto: onbekenden op de foto zijn ineens geen onbekenden meer als ze op Facebook voorkomen. Dit is nog maar het begin natuurlijk maar deze techniek heeft nu al zeer diepgaande gevolgen. Social networking wordt ineens van tekstgeörienteerd naar beeldgeörienteerd getild. Tekstherkenning, zoeken op naam is oude koek. Het zoeken in de menigte op gezicht komt eraan. Is er deels dus al.

iMovie heeft nu de edit features waarmee je tot in bijna professioneel detail je films kan editen. Moet ik dat dan hebben voor mijn vakantie filmpjes? Nee, misschien niet. Maar wat Apple heeft gedaan is heel slim. De wereld veranderd. Onafhankelijke artiesten zonder budget krijgen sinds een paar jaar de mogelijkheid hun werk uit te brengen onder hun eigen vlag. En met succes, blijkt. Om hun werk te produceren hebben ze betaalbare tools nodig die toch hun creatieve geesteskinderen kunnen vertalen in beeld. Apple biedt hun die tools. Alles wat je hoeft te doen is een nieuwe Mac kopen, de stekker in het stopcontact te steken en de aan/uit knop in te drukken. iLife en dus iMovie staat klaar op iedere nieuwe Mac.

En wat Apple heel goed heeft begrepen is dat het mooi is allemaal handige tools uit te brengen maar dat het nog handiger is als al die tools met elkaar integreren. En dat die integratie ook naar buiten toe doorloopt. Via sociale netwerken maar ook via het nieuwe iWork.com waar documenten vanuit iWork (Pages, Keynote en Numbers) gedeeld kunnen worden met iedereen met een web-browser. Samenwerken aan een document is nog nooit zo makkelijk geweest. Het mooiste: de andere partij hoeft zelf geen iWork te hebben. De browser doet het voor je of, als je toch echt het document wilt downloaden dan is het beschikbaar in het voor iWork native formaat maar ook automatisch in .doc en .pdf formaat. Geen conversies door de gebruiker, geen extra stappen. Nou weet ik dat meer software dat kan. Maar niet zoals dat bij Apple gaat. Geloof me in deze: je moet die overstap meegemaakt hebben om het te begrijpen. Het zit hem in de manier waarop de gebruikers-interface lijkt te snappen wat je wilt doen in plaats van dat jij moet snappen wat de interface wil. Werken vanuit huis of samenwerken aan een filmscript met wie dan ook waar dan ook ter wereld is een eenvoudige realiteit geworden.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Bekijk de keynote (nog?) eens en bedenk wat de diepere gevolgen zijn van de updates die Apple heeft doorgevoerd. Ze hebben de toekomst niet alleen omhelst, ze hebben hem afgelopen maandag al gepresenteerd. En tegen een prijs die voor iedereen betaalbaar is: iLife kost net als iWork € 79,00 of € 99,00 voor vijf licenties. Of koop het hele zooitje: iLife, iWork en OS X Leopard samen voor € 169,00. Wat kost Vista ook alweer?

Helaas is de Nederlandse pers het ontgaan. Misschien zaten ze te worstelen met een deadline en sprong hun Microsoft Word net op een “exception error” of misschien vonden ze het gewoon leuk om Apple af te kraken. Prima jongens en meisjes van de Nederands tech-pers. Ga zo door. Blijf vooral hangen in het verleden en praat de roddel sites na. Dat laat namelijk meer ruimte voor ons tech-geeks die niet alleen de bel horen luiden maar ook weten waar de – Mac of MS – klepel hangt. See you in the future. Or not, as the case may be.

Voor mensen die graag in geruchten geloven: ik heb gehoord dat Apple met een toetsenbordloze laptop komt. Hier is alvast een filmpje.

0 Shares:
2 comments
 1. One more thing: een andere grote aankondiging bij de keynote van Phil Schiller was het feit dat de iTunes store nu al 8 miljoen songs DRM vrij heeft. Bovendien zijn de songs nu 256Kb bitrate. Dit betekent? Dat je de songs op elke computer, mp3 speler, GPS device of ander media apparaat kan zetten zonder dat je te horen krijgt dat dat niet mag. 256Kb betekent dat de geluidskwaliteit significant beter is. Dit lijkt misschien niet zo belangrijk allemaal maar dat is het wel. Het heeft de muziek bevrijd van de beperkingen die Apple onder druk van de platenmaatschappijen heeft moeten opleggen. Muziek is na aankoop nu werkelijk van jou om af te spelen op het apparaat dat jij kiest.

  Hiermee heeft Apple in een klap de Amazon muziek store definitief achter zich gelaten.

  Ironisch dat ik in een stuk waarin ik het belang van de keynote probeer te illustreren juist dit vergeet aangezien het een van de balangrijkste stappen van Apple lijkt te worden als ik zo de buzz beluister. "Ironisch" mag je hier vertalen met "dom" of "onoplettend".

 2. Nu echt ironisch: het volgende stukje op CNBC laat zien dat speculatie van de pers soms de waarheid vooruitstreeft. Steve Jobs neemt een "medical leave of absence until the end of June."
  http://www.cnbc.com/id/28661179/site/14081545

  Twee belangrijke punten uit de mail:

  – Hij schrijft duidelijk dat zijn medische toestand meer complex is dan hij dacht. Kortom hij is er zelf ook door verrast. Voordat een pers muskiet zich op de borst slaat met een triomfantelijk "Zie je wel!"

  – Een belangrijke reden om terug te treden is ook dat hij de aandacht van zijn toestand wil afleiden en terug wil keren naar dat waar Apple mee bezig is: goede producten produceren.

  Er is geen twijfel dat dit bericht de aandelen Apple zal doen kelderen naar ongekend laagte en dat 'rumour mill' op volle sterkte zal draaien.

  Ik hoop twee dingen:

  – Dat Steve Jobs er weer boven op komt en dat de media hem zijn rust gunt;

  – Dat Apple de voeten stevig ingraaft en door deze combinatie van slechte economische tijd en (tijdelijk) niet aanwezig zijn van een belangrijke inspiratie bron heen komt. De tech-wereld zou enorm armer zijn zonder Apple.

Comments are closed.

Dit artikel is 3.465 keer gelezen