Wilde mensen bekijken in hun natuurlijke habitat. We kunnen er geen genoeg van krijgen. We volgen iedere beweging nauwkeurig en zijn niet te beroerd om zelf ook onze dagelijkse perikelen te delen. Van achter ons beeldscherm twitteren, krabbelen, tuben, blinquen, flocken, grubben en diggen we heel wat af. Gebruikers van Social Media sites zijn er echter in vele soorten en maten.

Los van lichaamsgewicht heb ik het dan over hun digitale gedrag. Hieronder een aantal soorten en rassen uitgelicht:

Soort: Webleek
Ras: De Achterloper

De achterloper loopt, zoals de naam doet vermoeden, achter. Dit ras kan de Digitale Revolutie niet bijbenen. Ze hebben een Hyves-profiel met één vriend, omdat ze zich hebben aangemeld onder druk van een vriend. Wanneer je deze webleek mailt, krijg je meestal pas na een week antwoord.

Gevolgen voor de omgeving: het mislopen van roddels, trends en in het ergste geval feestjes en verjaardagen.

Soort: Wannabe Webleek
Ras: De Onzichtbare

Dit is de ik-zit-nooit-op-dat-stomme-hyves-type. Maar ondertussen. Valt vaak ook onder de categorie ik-heb-zo-belachelijk-veel-“vrienden”-omdat-ze-Mij- steeds uitnodigen. Ze verkondigen luid dat ze nooit op andersmans profiel kijken en dat chatten zinloos is. Maar ondertussen. Ze zijn op veel sociaal mediale sites te vinden, maar dan onzichtbaar.

Gevolgen voor de omgeving: valt vroeg of laat (de Onzichtbare is ook na 12-en online) door de mand. Weet namelijk stiekem wél wat je gister heb gedaan.

Soort: Web Bezoeker
Ras: Gezonde Gebruiker

Dit ras is lichamelijk en geestelijk in goede conditie. Bezoekt regelmatig Hyves, Twitter of YouTube, maar komt ook regelmatig in z’n natuurlijke omgeving. Je weet wanneer de Gezonde Gebruiker op vakantie is of in werkoverleg, maar vertelt je niet wat zijn of haar favoriete groentesoepmerken zijn. Voor dit soort informatie kun je bij dit ras terecht in de kroeg.

Gevolgen voor de omgeving: een gezonde verstandhouding met andere soortgenoten.

Soort: Web Freak
Ras: De Allesdeler
(Verwant aan: Irritante Mensen)

Komt steeds minder vaak voor in het wild, maar dat is niet het gevolg van uitsterven. Digitaal altijd aanwezig, fysiek nooit. Is altijd op het web te vinden, maar nooit op feestjes. Neemt geen genoegen met “afwezig” achter zijn of haar naam, wanneer het zeer zeldzame geval zich voordoet dat de Allesdeler afwezig is. Nee. Er staat dan: “Ben douchen, daarna eten, cadeau kopen en naar Den Haag!”.
Who gives a.. !

Gevolgen voor de omgeving: afbreuk van het sociale leven door veelvuldig gebruik van Social Media. Dit ras heeft moeite zich aan te passen als het weer wordt losgelaten in het wild.

Wellicht ken of ben jij één van de hierboven genoemde soorten. Gelukkig zal het gebied van de User Generated Content steeds verder bloeien en groeien. Want, webleken worden met uitsterven bedreigd en webfreaks zorgen voor een groei van de wereld die Social Media heet.

0 Shares:
4 comments
 1. Pfieuw, gelukkig is mijn webgedrag 'gezond' te noemen. Neig wel een beetje richting freak, maar iedere gek zijn gebrek zeg maar ;-)

 2. Hahaha! Ik herken me in none of the above. Zoals je begrijpt ben ik uniek ;-)

  Daar is vast ook een soort voor. Ha!

 3. mooi stukje proza van Neef steef!!

  ik ben bang dat ik achter de achterlopers aankom sloffen…

  groet van een trotse oom

  GJ

Comments are closed.

Dit artikel is 3.146 keer gelezen