Google: kwaadaardig bedrijf dat over de wereld wil heersen. Of commercieel bedrijf dat 2.0 niet alleen snapt, maar ook in geld om weet te zetten. Het plaatje van een van de Google kantoren waarbij de letters o eruit zien als HAL – de evil supercomputer uit 2001: A Space Odyssey toont in elk geval aan dat Google over deze kwestie zelf wel gevoel voor humor heeft.

Usability

google_hal_9000De gratis diensten van Google zijn fantastisch. En het lijkt wel alsof ze elke dag wat nieuws verzinnen. Maar Google is wel duidelijk het domein van wiskundigen en niet van de gemiddelde medemens. Want qua usability heeft Google nog veel te leren. Niet iedereen denkt nu eenmaal in enen en nullen, zoals de werknemers van Google.

Gmail

Heb je al een Gmail account? Niet? Shame on you. Eindeloos veel ruimte, voldoende mogelijkheden om je mails te ordenen en ook het verzenden van redelijk grote bestanden is geen enkel probleem. En dat allemaal voor niks dus. Laten we maar een account aanvragen.

Gebruikersnaam

Het formulier van Gmail ziet er nogal vrijblijvend uit. Ik zie zo op het eerste gezicht geen verplichte velden. Maar goed, bij een aantal velden is het an sich logisch dat ik ze invul. Zonder gebruikersnaam zal het vast moeilijk zijn om in te loggen op mijn mailaccount. Wat me niet meteen duidelijk wordt is dat mijn gebruikersnaam ook mijn mailadres is. Aangezien er geen helpbuttons of linkjes zijn krijg ik hier ook geen uitleg over. Dat er achter mijn gebruikersnaam @gmail.com staat maakt wel iets duidelijk. Maar het is wel minimaal.

gmail1

Niet beschikbaar

Ik probeer de gebruikersnaam Contentgirls uit. Fijn dat er een knopje is waarmee ik direct kan checken of de naam beschikbaar is. Van google had ik trouwens wel verwacht dat ze direct zouden controleren. Zonder dat ik op een knop hoef te drukken.

gmail2

Iemand was mij jammer genoeg voor. Van Google krijg ik wat suggesties, maar die vind ik maar niks. Gelukkig is contentgirlz nog wel beschikbaar. Die kies ik dan ook. Mijn voor- en achternaam vul ik niet in. Het ziet er niet verplicht uit en wat maakt het uit. Dat kan ik later altijd nog instellen.

gmail3

Wachtwoord

Wanneer ik mijn wachtwoord intik, krijg ik meteen te zien of het een goed (lees veilig) wachtwoord is. Ook prima service. Als ik op de link Wachtwoordkwaliteit klik, krijg ik zelfs een lijst met tips voor het kiezen van een sterk wachtwoord. De link wordt in een pop-up geopend. Jammer dat ze dat er niet bij vermelden. Doordat ik dat niet zeker weet, ben ik geneigd er niet op te klikken. Straks ben ik alles wat ik heb ingevuld kwijt.

gmail4

Webgeschiedenis

Wat webgeschiedenis is weet ik niet. Maar ik heb er een hekel aan als ik in de gaten word gehouden. Voordat ik doorga wil ik dus eerst weten waar ik een vinkje bij laat staan. Ik klik dus op de link – al ben ik weer bang dat ik alles kwijt zal zijn. Gelukkig opent ook deze link in een ander venster. Na het lezen van de informatie besluit ik het vinkje te laten staan.

gmail5Beveiligingsvraag

Nu word ik gevraagd om een extra beveiligingsvraag te beantwoorden. Ik haat deze vraag. Ik vergeet altijd welke vraag ik heb gesteld en welk antwoord ik heb gegeven. Als ik mijn wachtwoord van een account dus kwijtraak kan ik het niet meer opvragen. Hatelijk. Maar goed, ik vul het antwoord op een zelf gekozen vraag in. Op hoop van zege dan maar.

gmail6

Woordverificatie

Nu kan ik een secundair e-mailadres invullen, maar dat hoeft niet. Het land waar ik vandaan kom, maar die staat al ingevuld. En de woordverificatie doen. Dat laatste is om te controleren of ik wel echt een mens ben en geen bot. Omdat ik die letters vaak helemaal niet kan lezen, wil ik het laten voorlezen. Maar in de Googlebrowser krijg ik niks te horen als ik op het icoontje klik dat het voorlezen in gang moet zetten.

gmail8Akkoord en verder

Nu rest mij alleen nog maar het akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden en nog meer juridisch geneuzel. Dat spul lees ik nooit – al zou dat bij Google best slim zijn – en dan klik ik op de akkoord knop.

En wat blijkt. Er waren wél verplichte velden. Grrrrrr. En nog irritanter, mijn wachtwoord en de woordverificatie moet ik ook weer opnieuw invullen. Bij dat laatste probeer ik de voorleesfunctie nog eens uit. Dit keer speelt hij wel af. Maar het is echt onverstaanbaar. Ik doe het dus nogmaal op goed geluk en klik weer op akkoord. Gelukt! Ik heb een nieuwe Google-account.

gmail7

Beoordeling en cijfer

Persoonlijk vind ik het allemaal niet erg prettig voor de ogen. Maar dat is een kwestie van smaak. Vervelender vind ik dat niet duidelijk is welke velden verplicht zijn. De extra beveiligingsvraag werkt me ook op de zenuwen. Wachtwoorden raak je soms gewoon kwijt. En meestal betekent dat, dat je de geheime vraag ook niet meer weet te reproduceren. Ik ben voor veiligheid, maar ik ben al genoeg accounts kwijtgeraakt aan dit irritante gedoe. De woordverificatie is echt afschuwelijk. Ook al omdat je niet de mogelijkheid hebt – zoals op sommige andere sites – om een nieuwe te laten laden. Ik kan die letters vaak echt niet lezen. En als ik het niet goed doe, moet ik vaak weer van alles opnieuw invullen. Zoals ook hier. Als er iets misgaat moet mijn wachtwoord opnieuw en de woordverificatie. Als laatste is het bij de links niet duidelijk dat ze in een nieuw venster openen. Zeker bij een formulier dat informatie kwijtraakt bij herladen, is dat niet zo handig.

Het is dat Gmail een goede en gratis service is. Dan kun je gewoon veel meer maken. Maar dit formulier is voor zo’n grote speler best sneu. Van mij krijgt Gmail qua inschrijfformulier dan ook een 4.

0 Shares:
4 comments
  1. Je kunt toch ook zelf een beveiligingsvraag verzinnen? En zodra je die dan voorgelegd krijgt bij het opvragen van je wachtwoord weet je het antwoord heus wel. ;-)

  2. Achternaam van je moeder? Naam van de eerste school waarop je zat?

    Naam eerste vriendje? Naam van je meest geliefde eiland?

    Kun je zo even voort? ;-)

Comments are closed.

Dit artikel is 4.879 keer gelezen