In de wereld van de technologie gaat de tijd snel. Einstein liet ons in zijn algemene relativiteitstheorie al zien dat tijd relatief is en niet gebonden aan enige vastigheid. Wij geeks ervaren het bewijs van deze theorie bijna dagelijks. Voor ons technologie-fans is tijd namelijk een reden voor paradox: vandaag gekocht is gisteren verouderd.

Er is, zo aan het eind van het jaar bijna niet te ontsnappen aan terugblikken. TV, radio, podcasts, allemaal doen ze er aan mee. Laat ik weer eens dissidentje spelen en een vooruitblik wagen.

Goed luisteren

crystal32009 gaat een spannend jaar worden. De kredietcrisis heeft grote gevolgen voor allerlei in ontwikkeling zijnde producten. Zoals altijd is niets zo slecht of er kan iets goeds uit komen. Veel producenten zullen kritisch moeten kijken naar iedere stuiver (ja ben nog van voor de Euro) die ze uitgeven. Dit zorgt ervoor dat ze alleen die ontwikkelingen zullen bekostigen die volgens hen kans van slagen hebben. Hoewel dit bij grote, conservatieve bedrijven tot gevolg kan hebben dat succesformules zullen worden geconsolideerd en er weinig nieuws uit zal komen, kan dit ook tot gevolg hebben dat nutteloze prullaria de markt eens niet zullen halen. Het dwingt producenten goed naar hun afzetmarkt te luiteren. En dat zijn wij met zijn allen.

Van A naar Beter

In de autoindustrie gaat het slecht. Niet alleen de Amerikaans grote drie hebben het moeilijk, ook vrijwel alle andere autoproducenten spreken van barre tijden die gaan komen. En wat zien we? Vrijwel alle merken komen ineens met een elektrisch of hybride elektrisch/brandstof model op de proppen. Iets wat een paar jaar geleden nog ondenkbaar was en door veel autofabrikanten als vloeken werd beschouwd is nu ineens trendy en als markt het aanboren waard.

Smart heeft het over een elektrische versie van hun kleine opdonder; psa (peugeot en citroën) gaan elektrische auto’s leveren aan de Franse posterijen; Toyota (en Lexus dus) doen het al een hele poos met hun hybride techniek echter waar ze eerst hun Prius bijna niet aan de straatstenen kwijt raakten, kunnen ze er nu niet genoeg van produceren. Kortom: 2009 wordt een maak of breek jaar voor de nieuwe manier van voortbewegen.

Gaan onze regeringen werkelijk iets ondernemen in het ondersteunen hiervan? Gaan ze eindelijk inzien dat de moderne diesel schoner en zuiniger is dan de moderne benzine motor dus dat het belachelijke belastingverschil wat er nu is misschien wat vreemd is? Gaan we dus meer biodiesel langs de weg zien? En een stopcontact bij ieder wegrestaurant? Of staat dat in de planning voor 2020?

Mac surprise

In januari is in San Fransisco de Macworld conference en expo. Dit is een conferentie die traditioneel rond dezelfde tijd wordt gehouden als de CES (Consumer Electronics Show). De CES zal, ook zoals gebruikelijk, niet heel veel nieuws laten zien of in ieder geval weinig waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Echt revolutionair is het daar meestal niet. LCD TV’s, blu-ray en een gadget om Internet radio op je polshorloge te ontvangen waren in 2008 slechts doorontwikkelingen van iets wat al bestond en wat weinig toevoegde aan bestaande gadgetery.

Dit jaar zal weinig anders zijn. Macworld daarintegen is meestal wel spannend. Hoewel de key note dit jaar niet door Steve Jobs wordt gegeven maar waarschijnlijk door Phil Schiller is het zoals altijd onbekend waar Apple mee gaat komen. Geruchten zijn er natuurlijk altijd! Er wordt al heel lang geroepen om een netbook-achtige computer van Apple. Een hele kleine laptop, speciaal voor het on-the-road werk: beetje emailen, surfen en tekst typen. Geen laptop om Crysis op te spelen dus. Apple heeft lang volgehouden zo’n computer niet te willen maken omdat ze er het nut niet van inzien. De markt die zij bedienen, vinden ze (lees: vindt Steve Jobs) is een Rolls Royce markt en goedkope, kleine computers passen daar niet in.

Wat nu als deze ontkenningen iets anders betekenen? Wat nu als Apple, net als met de mobiele telefoon, het hele concept ‘mobiele computer’ omver gooit en herdefinieert? Met andere woorden: met een computer op de proppen komt waar we met z’n allen nog niet aan gedacht hebben. En de concurrentie ook niet. Verder kon 2009 wel eens het jaar worden waarin de iPhone volwassen wordt, de iPod herboren en de Mac mini weer begerenswaardig. Apple is namelijk tegen alle economische ontwikkelingen in een bedrijf wat financieel behoorlijk gezond is. En daar maken ze traditioneel goed gebruik van op hun R&D afdeling.

Wire less

Dat Microsoft een verandering ondergaat beschreef ik onlangs al op dit blog. Deze verandering is indicatief voor de groei van het ‘cloud computing’ concept. Niet alleen Microsoft maar ook vele kleine ontwikkelaars zullen daar in 2009 grote stappen in maken. Mits er niet al teveel kabels breken zo hier en daar… want dan is cloud computing als concept toch aanzienlijk minder aantrekkelijk: geen Interenet geen computer.

Gaming

Op het gebied van spellen en spel-computers voorzie ik geen revolutionaire veranderingen (en dus zal er wel iets schokkends gebeuren op dat gebied in 2009). De Nintendo wii heeft zich gevestigd als wereldwijd de best verkopende spel computer en heeft zowel Sony als Microsoft ver achter zich gelaten. Het kan zelfs gezegd worden dat de wii een heel eigen categorie is geworden. In Amerika zijn er zelfs al TV programma’s rond de wii die laten zien hoe je de console als trainingsapparaat kunt gebruiken om gezond te blijven. Dit zal Nintendo ongetwijfeld verder uitwerken maar hun revolutie hebben ze even gehad denk ik.

Sony krijgt maar geen voet aan de grond met de peperdure PS3. Zolang zij vol blijven houden dat het apparaat ruim vierhonderd euro waard is zal die voet ook nooit aan de grond komen. Zuur voor hen is dat ze vorige maand in Amerika net zoveel PS2’s verkocht werden als PS3’s. Is de PS3 nu de opvolger of de concurrent? Hoe dan ook: Sony zal het er even mee moeten doen want een PS4 in 2009 staat niet in de boeken.

Microsoft’s Xbox 360 zal ook 2009 nog wel uitzingen. Het apparaat verkoopt redelijk (als je de wii niet meerekent zelfs goed) en de ontwikkelaars komen met regelmaat van de klok met goede spellen.

Wat PC spellen betreft: 2009 zal eerder het jaar van de dood van PC gaming worden dan een heropleving. Grafische kaarten worden steeds beter en het is waar: een goede PC gaming rig zal je betoverend mooie beelden voortoveren maar kost je dan ook een paar duizend Euro. Verder heeft de lancering van Grand Theft Auto 4 op de PC bewezen dat het nog niet eenvoudig is om een spel dat op de 360 en de PS3 goed draait ook op een PC te laten draaien. Er zijn weinig spellen die zoveel problemen hebben gegeven bij de lancering als GTA 4. Ik ben niet anti PC-gaming dus ik hoop dat dit deel van de vooruitblik onjuist is maar ik vrees het ergste voor PC spel liefhebbers.

En dan ik nog…

Rest mij een persoonlijke noot: 2009 is voor mij een belangrijk jaar. Eind 2008 de stap naar full time schrijven en content creation zetten betekent in 2009 keihard werken aan het uitbouwen daarvan. De eerste stap naar een schrijf-, luister- en kijkimperium is gezet door al mijn blogs een uniform uiterlijk te geven. In 2009 gaan die blogs gevuld worden met allerlei nieuw materiaal waarmee ik de bezoekers hopelijk een plezier doe. Gratis entertainment volgens het ‘nieuwe’ model. Kortom: houdt http://www.noisepollution.nl in de gaten. Rest mij een ieder een goed 2009 en een goed gevuld contentgirls.nl blog te wensen!

0 Shares:
Dit artikel is 2.996 keer gelezen