Zaterdag is net voorbij: tien over twaalf. Het Apple-logo achterop de laptop gloeit nog. Proposition eight in Californië houdt me bezig. Mijn vingers dansen energiek, zelfs enigszins gedreven over het toetsenbord terwijl mijn glas Glen Garioch bijna vergeten naast de laptop staat. Tegenover me ook al een gloeiend OS X scherm. Daar wordt een nieuwe telefoon uitgezocht. Iets wat de nodige research vergt. Via wijdverbreide review sites worden smart phones vergeleken en beoordeeld op interface, foto kwaliteit en de meest recente gebruikers bevindingen met de laatste systeem software.

Mijn activiteiten beperken zich tot Twitter, Friendfeed en mijn eigen blogs. Alle drie deze Internet entiteiten hebben onderling contact en alle drie hebben ze hun relevantie in de cyber space waar wij ons als geeks een groot deel van onze tijd bevinden.

Er was tijd voor nodig

In de oudheid bestonden er fora waar al dan niet gekozen wijzen ideeën uitwisselden. Deze ideeën werden dan weer gekauwd en opnieuw vorm gegeven door vrijdenkers en andersdenkenden om vervolgens weer ingebracht te worden in fora. Zo werd menig filosofisch gemeengoed ontwikkeld maar het kon soms wel generaties duren voor een idee inderdaad gemeengoed werd. Sterker nog, soms duurde het eeuwen. Dit was soms het gevolg van menselijke denk-massa die te log was om mee te gaan in de vernieuwing. Het kost soms enig schouderwerk om een collectieve vermeende waarheid te ontwaren. Wat echter ook een zeer belangrijke rol speelde was de traagheid van communicatie. Of zelfs de onmogelijkheid van communicatie. Voor de oversteek over de Atlantische oceaan een feit was, was communicatie tussen de twee continenten van Europa en Amerika niet mogelijk. Ideeën moesten zich dus onafhankelijk ontwikkelen.

Er is nu snelheid

Nu schrijf ik een stukje over proposition eight op mijn blog. Twitter hierover. Verwittig iemand in Amerika die mij volgt op Twitter en ook actief bezig is met dit onderwerp. Deze persoon Twittert dat weer zodat haar volgers dat lezen en nog diezelfde nacht/ochtend hebben bijna tweehonderd mensen mijn stukje en mening gelezen.

Mijn stukje op zich zal de wereld niet veranderen maar het is er maar een in een grote poel. De snelheid waarmee je uit die poel kunt drinken gaat bepalend worden voor veel van de besluitvorming die overheden straks zullen vormen. Zij zullen gaan ondervinden dat de naïviteit van de bevolking niet meer iets is waar zij op kunnen rekenen. Er hoeft er maar een te zijn die zijn of haar argumenten goed kan verwoorden en al snel is een groter geheel op de hoogte. Aangezien overheden over het algemeen erg traag zijn in het werkelijk begrijpen van dit soort revoluties zal de nabije toekomst wellicht nog interessante botsingen opleveren tussen snelheid van communicatie bij de burger en traag reagerende wetgever.

Nieuw presidentschap

In Amerika is Obama nu verkozen tot president. Behalve de positie die hij inneemt op gebieden zoals economie, gezondheidszorg en andere voor Amerika belangrijke zaken heeft hij nog een ding voor op zijn voormalig tegenstander McCain (in mijn ogen dus): hij begrijpt het belang van de nieuwe communicatie methoden. Hij was te vinden op Twitter, hij was te vinden op mobiele telefoons van veel Amerikanen en nu, inmiddels gekozen, heeft hij een website klaarstaan die, hoewel nog in de kinderschoenen, in potentie een belangrijk forum kan gaan vormen bij het peilen van de bevolkingsmening.

Natuurlijk begrijp ik best dat hij niet persoonlijk alle tweets, sms-jes en emails stuurt en dat hij ook niet zelf een website in elkaar knutselt maar het geeft aan dat deze man begrijpt dat communicatie technologie niet meer kan worden afgedaan als iets waar een paar geeks zich mee bezig houden. Het is iets waar ook Aunt Betty in ‘small town America’ mee te maken heeft of snel krijgt. Liever dan achteraan te hobbelen en het op te pikken wanneer het te laat is loopt hij voor en maakt nu al gebruik van de techniek om eerst mensen te mobiliseren en daarna, diezelfde mensen een manier te geven zich politiek te uiten.

Dat hij daarbij misschien nog niet alle ins en outs gebruikt is niet van belang. Van belang is dat hij hiermee aantoont visie te hebben. Visie die zich niet beperkt tot de gebaande paden. Laten we hopen dat die visie zich ook op andere gebieden manifesteert.

Zou Balkenende al een direct message ge-tweet hebben naar Obama om hem te feliciteren? Of zou hij de rode telefoon gebruikt hebben. Je weet wel, die ze vorig jaar hebben vervangen voor een drukknop model.

0 Shares:
4 comments
  1. Ik keek net het nieuws en daar wist de verslaggever te vertellen dat Obama momenteel verslaafd is aan e-mailen en sms'en met zijn Blackberry. Helaas voor hem komt daar binnenkort ws. een eind aan, want het gaat hem verboden worden om het apparaatje gebruiken. De president communiceert via papier om veiligheidsredenen. Dus Floris, jouw opmerking is helemaal niet zo'n gekke :P

  2. Dat lijkt me wel echt vreselijk zeg. Ik zou het denk ik niet overleven. En dan neem ik aan dat hij niet alleen de blackberyy niet meer mag gebruiken, maar überhaupt niet meer mag mailen.

  3. Luister naar http://twit.tv/169 voor meer over de president die z'n Blackberry niet meer mag gebruiken en de manier waarop Obama nieuwe communicatie technieken gebruikt. Het opgeven van e-mail is niet nieuw: GWB moest hetzelfde doen toen hij acht jaar geleden het Witte Pandje betrad. Het kon overigens wel eens zo zijn dat ze er dit keer wat op vinden, Obama is tenslotte (bijna) de president EN hij weet waar hij het over heeft…

    @Xaviera: moet er zowiezo niet aan denken een zo hoge publieke functie te bekleden. Medelijden heb ik er niet mee: je doet het tenslotte zelf. En vergeet niet: na een paar jaar kun je je iedere nieuwe gadget veroorloven die uitkomt. Heeft ook z'n voordelen :-)

Comments are closed.

Dit artikel is 4.517 keer gelezen