Een inbox die uitpuilt van de Hyves-krabbels en Hallmark-kaarten. Jarig zijn op het World Wide Web is leuk! Je 200-plus “vrienden” op Hyves hebben drie dagen geleden per mail een “Er is er bijna 1 jarig…”-reminder gekregen en worden op de homepage nog eens aan jouw verjaardag herinnerd . En zelfs Plaxo attendeert je zakenrelaties erop dat je toch echt weer een jaartje ouder wordt. Een verjaardag vergeten is in de digitale wereld bijna onmogelijk.

Tussen devrolijke “heppie birsdeej”- krabbels vond ik vandaag ook een mail met het subject “Van harte gefeliciteerd met uw verjaardag!”, met als afzender een enquetebureau waar ik lid van ben. Ook bedrijven beginnen langzaam de verjaardagsmail te ontdekken. En waarom niet? Geboortedata zijn vaak al voorhanden, en het versturen kost nog geen cent per e-mail. Dat is nog eens makkelijk en goedkoop goodwill scoren.

Ook ik was blij verrast dat het enquetebureau aan mijn verjaardag dacht en opende hoopvol de e-mail. “Volgens onze gegevens bent u vandaag 34 jaar geworden. Bent u niet jarig? Is het al geruime tijd geleden dat u uw achtergrondgegevens heeft gecontroleerd… .” De mail bleek voor 90% over het actualiseren van profielgegevens te gaan. Blijkbaar is het net zo makkelijk om gewonnen goodwill weer de kop in te drukken.


Geschreven door