Moderne websites worden gemaakt door een groot aantal disciplines. Om over het grote aantal pagina’s dat zo’n site kan bevatten de consistentie te bewaren en om het mogelijk te maken voor non-techneuten om die sites tekstueel te onderhouden wordt meestal gebruik gemaakt van een Content Management Systeem (CMS).

Een uitputtend artikel over de werking van CMS’en is bijna onmogelijk te schrijven. De oneindige hoeveelheid verschillende systemen lijken erg veel op elkaar, maar verschillen ook op allerlei fronten. We houden het hier dus bij wat algemene tips en tricks.

Mogelijkheden
Het uitgangspunt van een CMS is dat het idiot-proof is. Iemand zonder enige kennis van zaken moet met behulp van een content management systeem teksten kunnen aanpassen en nieuwe pagina’s kunnen maken. Dat is prettig, want dat betekent dat je je vooral op content kan richten en je niet druk hoeft te maken over techniek. Althans, dat zou je denken. In de praktijk is dat niet helemaal hoe het in elkaar steekt.

Ken uw HTML
HTML is zooo 1997. Hoewel dat in grote lijnen wel waar is en tegenwoordig de meeste sites in andere talen worden geschreven, blijft HTML een belangrijke zettaal om het meest basale van af te weten. De meeste CMS’en maken gebruik van een .css bestand waarin de opmaak van de tekst is vastgelegd. Bij ouderwetsche HTML sites gaf je per pagina of zelfs soms per woord aan hoe het eruit moest zien: dik- of schuingedrukt, onderstreepte tekst of een bepaald lettertype. Voor een site van 1500 pagina’s wordt het wel heel vervelend om als je voor een ander lettertype kiest, dat op elke pagina apart aan te passen. Met een .css bestand kan je dat op 1 plek aanpassen en verandert het lettertype op elke pagina waarbinnen dat bestand wordt opgeroepen. Goed voor de consistentie en minder werk om aanpassingen te doen. Alleen op 1500 pagina´s wil je soms nog wel eens iets doen wat juist afwijkt van wat er aan regels in het .css bestand is gedefinieerd. In veel CMS´en heb je die mogelijkheid wel, maar moet je er wel HTML voor kunnen.

HTML kan je leren of in elk geval opzoeken in de Handleiding HTML

Beperkingen
Hacken van een CMS is in beperkte mate dus wel mogelijk. Maar je zal algauw tegen de grenzen hiervan oplopen. Daarover gefrustreerd raken is weinig zinvol. Beter is het om de grenzen van het door jou gebruikte content management systeem goed te kennen. Naar alle waarschijnlijkheid ben jij niet de enige die iets met de site wil. Mensen uit de organisatie hebben ook zo hun wensen. Hoe beter jij de mogelijkheden, maar vooral ook de beperkingen van het CMS kent, hoe beter jij die mensen kan adviseren over hoe ze een gewenst effect kunnen bereiken of alternatieven aan kan reiken als wat ze willen gewoon niet mogelijk is.

Sluit vriendschap met de techniek
Ja, je bent webredacteur of contentspecialist en geen techneut. Maar je hebt die techniek keihard nodig om je werk goed te kunnen doen. Het is niet alleen slim om zelf meer te leren over die techniek, zonder dat je hardcore techneut wordt, maar ook om letterlijk goed door een deur te kunnen met de echte techneuten. Leer hun taal. Weet waar zij het over hebben en zeg niet dat je er wel eens op vakantie bent geweest als iemand het over JAVA heeft. Een manier om dat te doen is door zelf eens aan de slag te gaan met een eigen CMS. Je kan gratis CMS’en downloaden en installeren, zodat je de ins en outs uit eigen ervaring kent.

WordPress is een gratis CMS en stelt je in staat om heel gemakkelijk je eigen weblog te maken. Deze site is bijvoorbeeld in WordPress gemaakt. Download WordPress.

Joomla is een gratis CMS en goed te gebruiken om een communitysite mee te maken. Joomla lijkt veel op de CMS´en die door bedrijven worden gebruikt. Download Joomla.

Tot slot
Als contentspecialist hou je je bezig met online communicatie. Dat kan je echter niet los zien van de omgeving waarin je werkt. Die omgeving bestaat uit systemen en uit mensen die ervoor zorgen dat die systemen goed draaien. Het is voor de goede uitvoering van je werk van belang om een basaal begrip te hebben van die systemen en de mogelijkheden en beperkingen ervan. Verder is het slim om de mensen dichtbij te houden omdat zij je werk makkelijker kunnen maken door je te adviseren of bepaalde zaken anders/beter in te richten. CMS’en zijn niet zaligmakend en kunnen je elke vrijheid ontnemen als je niet een klein beetje HTML kan produceren. Handig als je dat in elk geval paraat hebt.

Vorige les: Slim gebruik maken van MS Office << – >>Volgende les: Andere talen leren spreken (verplaatst naar 29-10-2008)

Docent: Xaviera – Xa4a.net

0 Shares:
Dit artikel is 4.073 keer gelezen