Oké, je hebt nu bepaald waar je je site voor wil gaan inzetten. Dat is fijn. Maar als je site er straks staat wil je ook dat mensen je site komen bezoeken. Er is een waslijst aan manieren om bezoekers naar je site te halen, maar daar gaan we het over hebben zodra we de site gaan bouwen. Zo ver zijn we nog niet. We gebruiken nu alleen nog (eventueel digitaal) papier.

Op wie ga je je richten?

Wanneer je een bedrijf begint schrijf je vaak een businessplan. Dat doe je niet alleen omdat de bank daar bijzonder enthousiast van wordt, maar ook om in kaart te brengen wat de kansen en de risico’s zijn. Een ander belangrijk onderdeel is je doelgroep. Iedereen gelukkig maken of aanspreken lukt maar zelden. Iedereen bereiken is bijna onmogelijk. Je wil je (beperkte) middelen effectief inzetten, dus bepaal je op wie je je gaat richten. Als je Parachutesprongen verkoopt, dan is de kans klein dat je je op senioren gaat richten. Niet dat er helemaal niemand van boven de 55 is die wil parachutespringen, maar de kans is onder 30 tot 40 jarigen vast groter.

Iedereen internet

Nederland heeft een grote internetdichtheid. In 2007 had 87,8% van de Nederlandse bevolking internet. De kans dat je doelgroep zich niet op internet bevindt is klein. Maar hoe je doelgroep internet kan nogal verkeren. Jongeren gebruiken bijvoorbeeld vooral MSN of Hyves, terwijl Nu.nl en Monsterboard voor andere groepen weer veel aantrekkelijker zijn.

De doelgroep bepaalt

De doelgroep die je wil aanspreken bepaalt als het goed is voor een groot deel je internetactiviteiten: de toon van je teksten, veel beeldmateriaal of juist weinig, crossmediaal of juist niet.

Als je eenmaal weet op wie je je richt en dat zal niet anders zijn dan waarop je je bedrijfsmatig richt, kan je jezelf een aantal vragen stellen om te bepalen wat voor site je nodig hebt.

Is je site internationaal gericht? Dan is het handig om te kijken of de mensen in het land waar je je op richt wel veel gebruik maken van internet.

Welke hard- en software gebruikt mijn doelgroep vooral? Het kan best zijn dat jouw doelgroep voornamelijk de Firefox browser gebruikt om mee te surfen of Windows 98. Of misschien zijn het vooral mac gebruikers. Dit is niet altijd van tevoren te bepalen (als je site eenmaal staat zie je dit terug in de sitestatistieken), maar wel handig om alvast over na te denken.

Wil je doelgroep op een bepaalde manier worden aangesproken? Zeg je “je/jij” of toch liever “u”. Senioren vinden het waarschijnlijk niet zo prettig om getutoyeerd te worden, maar jongeren kijken weer raar op als je de u-vorm gebruikt.

Ook bij het bepalen van de look van je site kan de leeftijdscategorie een tipje van de sluier oplichten. Oudere mensen lezen meer, terwijl jongeren vooral scannen.

Kort gezegd is het van belang om te denken vanuit je klant. Je kunt dat bijvoorbeeld doen door zelf eens te proberen een soortgelijk product te kopen via internet via de site van een ander. Wat miste je? Wat vond je ingewikkeld of juist handig. Leef je in in je doelgroep.

0 Shares:

Comments are closed.

Dit artikel is 173 keer gelezen