Krijg je beroepshalve regelmatig te maken met het schrijven van teksten? Dan is er één obstakel dat je uit de weg moet ruimen: de witte bladzijde die je niet met (digitale) inkt durft te besmetten.

Iedereen heeft weleens gehoord dat alles valt of staat bij de eerste zin. Zeker wanneer je webcontent schrijft, is het cruciaal dat je je lezer direct imponeert met een openingstrekker. Immers, de internetgebruiker is ongeduldig, verwend en klikziek. “Vasthouden die aandacht, dus!” roepen onlinespecialisten in koor. En ze hebben helemaal gelijk. Maar dat dringende advies legt meer dan eens een enorme druk op kwetsbare schrijversschouders. Het resultaat? Een sneeuwwitte pagina die je uitdagend aanstaart. “Durf maar eens wat op te schrijven,” roept ze naar je. “It better be amazing.” En daarmee wordt ze een schrijversblok aan je been.

Wil je productief, effectief en zelfverzekerd schrijven? Volg deze vier tips op en je blanke pagina staat binnen de kortste keren vol met krachtige woorden.

1. Schrijf iets op, wat het ook moge zijn

Laat je niet gek maken door de fantastische openingszin waarvan je je tekst moet voorzien. Voor veel mensen is redigeren gemakkelijker dan creëren. Zet daarom eerst al je gedachten op papier zonder je druk te maken over mooie formuleringen. Staat de ruwe versie er, dan kun je beginnen met herschrijven. Nu hoef je geen woorden meer te bedenken; je kunt ze vervangen. Wég witte pagina, welkom creativiteit.

2. Werk met deadlines

Moet je je tekst voor een bepaalde datum inleveren? Dat is goed nieuws. Deadlines dwingen je namelijk om door te werken en beslissingen te nemen. Een gezonde druk heeft doorgaans een positief effect op je productiviteit. Heb je eigenlijk geen harde deadline, omdat je bijvoorbeeld een tekst voor je eigen website schrijft? Prik dan zelf een ‘inleverdatum’. Boezem jezelf ontzag in met een rode markering in je agenda. Je zult zien dat je productiviteitsgehalte verdriedubbelt en dat de creatieve ideeën als paddenstoelen uit je ‘hersengrond’ schieten.

3. Wit op de pagina? Doet het goed

Natuurlijk moet je je pagina vullen met indrukwekkende zinnen en mooie termen. Maar je hoeft haar niet van kop- tot voetregel vol te kalken. De entertoets is je beste vriend. Waarom? Omdat de hedendaagse lezer van korte, krachtige alinea’s houdt. In de eenentwintigste eeuw is lezen namelijk scannen. In veel opzichten is dit een bedroevend feit, maar wanneer je als schrijver een lege pagina aanvalt, werkt het in je voordeel. Sla regelmatig op enter en je zit binnen de kortste keren op pagina twee. Houd wel goed in de gaten dat je tekst klopt in taalkundig opzicht. Een nieuwe zin is géén nieuwe alinea!

4. Knopen? Hak ze door!

Knelpunten in je tekst en zeemansknopen in je maag? Daar moet je zo snel mogelijk vanaf komen. Als je vastzit, is het slim om je af te vragen wat je nu eigenlijk precies wil zeggen. Formuleer de kernboodschap van je tekst, pagina of alinea. Heb je dat eenmaal gedaan, dan is het vaak gemakkelijker om een zin te herformuleren. Daarnaast is het belangrijk om niet eindeloos te blijven twijfelen over een bepaalde passage. Probeer je te verplaatsen in je lezer: naar welke optie zou zijn of haar voorkeur uitgaan? Kom je er niet uit, vraag dan om een deskundige mening. Raak in ieder geval niet verstrikt in een web van twijfels. Houd je aan die roodgekleurde deadline in je agenda!

Hoe ziet jouw schrijfproces eruit? Denk je lang na over je eerste zin of begin je het liefst zo snel mogelijk met schrijven?

0 Shares:
Dit artikel is 11.592 keer gelezen