De Gouden Gids en het Telefoonboek zijn al lang uit de kasten verdwenen. Geen verrassing natuurlijk. Want met de opkomst van het internet was het (bijna) uitsterven van dikke onhandige boeken als eerder genoemden te voorspellen.

Van online html bedrijfsbrochure tot CMS

De early adopters verschenen al snel op het web met hun digitale bedrijfsbrochure. Sindsdien ging het allemaal heel snel. En daar kan ik een heel vermoeiend lang verhaal over schrijven. Maar dat leest niemand, tenzij je geen idee hebt wat je op internet moet doen. Toen mijn interesse in websites verder groeide dan het bezoeken ervan, kwam ik in een (digitale) wereld terecht van html, dhtml, css, flash en nog veel meer. Even schrikken voor iemand zonder programmeursinslag. Toch heb ik mij verdiept in programma’s als Dreamweaver en weldra was mijn eerste website een feit.

Van Joomla naar WordPress

Na het ‘bouwen’ van een paar sites, met de nodige zweetdruppels op diverse plaatsen, begon ik mij te storen aan de vraag of ik bepaalde content wilde wijzigen. Dat moest anders kunnen. Zo kwam ik terecht in de wereld van contentmanagementsystemen. Via diverse kleine varianten kwam ik bij Joomla, waarin ik met wat moeite mijn eerste CMS-website realiseerde. Ik vond het systeem echter niet zo intuïtief als ik had verwacht. Dus ging de zoektocht verder en kwam ik uit bij WordPress. Een blogtool die bekend stond om de eenvoudige gebruiksomgeving en die daardoor goed scoorde. De gehoste variant op www.wordpress.com vond ik niet zo interessant, omdat ik gewend was mijn site zelf in beheer te hebben en via kleine aanpassingen in html en css meer gedaan te krijgen dan via het CMS zelf. Dus installeerde ik mijn eerste WordPress-versie met een simpel template. Binnen korte tijd maakte ik mijzelf wegwijs in de wondere wereld van WordPress.

WordPress: gebruiksvriendelijk en onafhankelijk

wordpress-logoDe laatste jaren realiseerde ik aardig wat websites voor vrienden en bekenden die unaniem enthousiast zijn over de gebruiksvriendelijkheid van het CMS. Waar ik zelf erg over te spreken ben, zijn de vele mogelijkheden die je als niet-programmeur hebt binnen WordPress. Door de vele templates die je gratis of betaald kunt vinden, is er altijd wel iets passends te vinden. Daarbij zijn de betaalde vaak zo uitgebreid dat je je website echt een eigen look-and-feel kunt geven. Ook is er een actieve community die zorgt voor een enorme diversiteit aan plugins. Ik heb vele CMS’en gezien en met diverse gewerkt. Automatisch maakte ik steeds het vergelijk met WordPress en het viel mij op dat er in veel CMS-systemen toch nog een grote afhankelijkheid bleef bestaan van de leverancier. Veel onderdelen van websites bleken niet aanpasbaar binnen het CMS en moesten dus door een webbouwer worden aangepast.

Doe mij maar maximale zelfredzaamheid!

Als online specialist bij Stichting Cordaid vind ik de mate van zelfredzaamheid binnen een CMS belangrijk. Binnen Cordaid werken wij (helaas) niet met WordPress en zijn wij zeer afhankelijk van onze leverancier. Dat is uiteraard een zeer ongewenste situatie. Een switch naar WordPress zou hier een goede keuze zijn, aangezien dit een enorme besparing zou opleveren op onderhoud, aanpassingen en uitbreidingen. Ook kun je veel tijdswinst boeken bij het doorontwikkelen van een website door gebruik te maken van de vele beschikbare plugins. Veel wensen zijn realiseerbaar door de selectie, installatie en configuratie van de juiste plugin. De meeste tijd zul je kwijt zijn aan het vinden van de ‘juiste’ plugin. Want in de grote hoeveelheid van plugins zijn ook genoeg minder goede te vinden. Om het voorzichtig uit te drukken.

Indrukwekkende cijfers

Er zijn veel redenen om gebruik te maken van WordPress. Als bovenstaande nog wat extra onderbouwing behoeft in de vorm van cijfers, dan heeft W3techs een paar cijfers die op mij in ieder geval indruk maakten. WordPress is de basis van ruim 24%. Het marktaandeel onder alle websites die gebruik maken van een CMS is nog veel hoger, namelijk ruim 60%. Cijfers die wat mij betreft het grote succes onderschrijven van WordPress.

“En de minpunten dan?”

pluginsBetekenen alle mogelijkheden van WordPress nu dat iedereen lekker zelf een website moet gaan bouwen zonder hulp van professionele webbureaus? Nee, wat mij betreft zeker niet. Door de grote populariteit van het systeem is WordPress tegelijk ook een dankbaar doelwit voor problemen. Hackers krijgen bij een veiligheidsprobleem snel toegang tot heel veel websites, dus een goede beveiliging van je site is een must. Maar voor welk platform geldt dat niet? En bij een mogelijk probleem in WordPress wordt er vaak binnen een dag al een oplossing gelanceerd in de community. Dat is dan weer het voordeel van een grote groep ontwikkelaars achter WordPress. Ook moet je in het grote aanbod aan plugins wel je weg zien te vinden naar die van goede kwaliteit. Anders heb je ongetwijfeld een conflict te pakken tussen diverse plugins en moet je al je plugins uitschakelen en één voor één weer activeren om het conflict te vinden.

De rol van de webbouwer

Webbureaus die gespecialiseerd zijn in WordPress-ontwikkeling zijn volledig thuis in deze wereld. Een volledig design van je website kunnen zij voor je regelen. Vaak genoeg zijn bestaande ‘standaard’ templates niet toereikend voor bijvoorbeeld (grote) bedrijven. Gespecialiseerde WordPress-bureaus weten welke zaken belangrijk zijn. Denk hierbij dus aan veiligheid van je website, een goede backup, keuze van de juiste en betrouwbare plugins, etc. Over de veiligheid van WordPress wordt nog vaak negatief geschreven, maar het gebrek aan onderhoud en het uitvoeren van updates is hierbij vaak de boosdoener. Dus een partij die dit voor je in de gaten houdt, is wel belangrijk.

In een volgend artikel zal ik nog wat meer achtergrond beschrijven van het CMS WordPress. Wellicht helpt dat in je keuze voor een geschikt CMS. Heb je in de tussentijd vragen of opmerkingen over mijn ervaringen met CMS-systemen of specifiek WordPress, laat het me vooral weten.

0 Shares:
5 comments
  1. Goed stuk, dat maar veel mensen van WordPress gaan gebruiken!

  2. Geinig, ik heb zo’n tien jaar geleden van allerlei CMS-en getest waaronder WordPress en ben uiteindelijk bij Joomla uitgekomen. Ik heb nu, na jaren niet gebruikt te hebben, twee sites in WordPress en moest echt weer even wennen aan het werken er mee.

    Veiligheid is en blijft een issue bij populaire CMS-en, zeker bij WP vanwege de populariteit daarbij. Het niet bijwerken van de site en van de plugins is het grootste probleem. Zelf ben ik niet zo fan van de auto-updatefunctie bijvoorbeeld want hoe weet ik of mijn site daarna nog goed werkt. Kan WP zelf eerst een backup maken voordat hij gaat updaten?

    Als ik nu een keuze zou moeten maken zou ik bij Joomla blijven, zijn er voor WordPress wel veel mooie themes.

    1. Ik snap heel goed dat het werken met WordPress na jaren werken met Joomla erg wennen is. Er zijn inderdaad nogal wat verschillen in hoe de twee systemen werken.
      In WP zijn diverse plugins met backup mogelijkheden. Mijn eigen website maakt automatisch elke week een backup. Voordat ik mijn site update maak ik handmatig een extra backup, zodat ik altijd een volledige backup heb mocht een update fout gaan. Wellicht zijn er ook plugins die voor de update automatisch een backup maken.
      Voor wat betreft de themes: daar is in WP uitgebreid aanbod in en dat vind ik persoonlijk erg prettig. Geen idee hoe het aanbod in Joomla hierin is, maar gezien jouw keuze voor Joomla zal dit ongetwijfeld ook ruim voldoende zijn.
      Dank voor je reactie en succes met je websites en Joomla. Ook geen slechte keuze!

Comments are closed.

Dit artikel is 12.517 keer gelezen