Facebook en Twitter aanvaarden het risico volledig geblokkeerd te worden door Rusland. Anonieme bronnen melden dat maandag aan de onafhankelijke televisiezender Dozhd.

De sociale netwerken weigeren namelijk mee te werken aan pogingen van de Russische overheid om kritische pagina’s onbereikbaar te maken.

Ophef onbereikbaar maken Facebook pagina

Een paar dagen geleden kwam Facebook in het nieuws toen zij een pagina voor aanhangers van Alexei Navalny, een prominent criticus van president Vladimir Poetin, onbereikbaar maakte in Rusland. Het sociale netwerk deed dat na een verzoek van de Russische overheid. De pagina werd in het leven geroepen nadat Russische aanklagers tien jaar cel eisten in een strafzaak tegen Navalny. Volgens critici is die zaak enkel politiek gemotiveerd. Op de Facebook-pagina werd opgeroepen tot demonstraties en binnen enkele uren meldden duizenden mensen zich hiervoor aan.

Blokkade aanvaardbaar risico

Het bestuur van Facebook in Californië heeft besloten blokkeringsverzoeken niet langer in te willigen, aldus bronnen van Dozhd. Toekomstige pagina’s die Navalny en andere Russische oppositiefiguren steunen, zullen bereikbaar blijven in het land. Het standpunt van Facebook kan wellicht leiden tot een complete blokkade in Rusland. Het sociale netwerk zou zich dat beseffen en het risico aanvaarden. Dezelfde bronnen melden dat Twitter eenzelfde houding aanneemt. Accounts die steun uitspreken voor Navalny worden niet geblokkeerd. Facebook en Twitter doen zelf geen uitspraken over deze kwestie.

Toename internetcensuur

Eerder deze maand werd bekend dat Google zijn technisch kantoor in Rusland zou sluiten. In Rusland werd dit jaar een wet aangenomen die eist dat bedrijven gegevens van Russische gebruikers alleen op Russisch grondgebied bewaren. “De Russische overheid heeft de online onderdrukking de afgelopen anderhalf jaar flink opgekrikt”, zegt voormalig Google-medewerker Andrew McLaughlin tegen The Wall Street Journal. Google vertrok -door de toenemende internet censuur- in 2010 al grotendeels uit China. Deze maand sloot het internetbedrijf in Spanje de deuren van Google News, na de invoering van een nieuwe wet, die het verplicht maakt te betalen voor het tonen van fragmenten uit nieuwsartikelen.

Zwichten voor politieke druk

Internetcensuur neemt steeds meer toe en internetbedrijven sluiten hun deuren in landen als protest tegen de online onderdrukking. Dit weekend nog werd bekend dat het Tor netwerk deze week offline kan gaan. Ook dit netwerk wordt in de gaten gehouden door diverse overheden. Tel daarbij op de ontwikkelingen rondom de Sony-hack en de film ‘The Interview’. Overheden die wel of toch niet zwichten door politieke druk. Het is al dagen het nieuws van de dag.

Welke consequenties heeft een daadwerkelijke blokkade van de sociale netwerken door Rusland voor de inwoners zelf? Wat is de invloed op de rest van de wereld? Zal er wederom een discussie losbarsten?

Bron: nu.nl 

0 Shares:
1 comment
  1. In tegenstelling tot wat veel mensen denken geloof ik dat de providers van sociale netwerken er best hoge morele standaarden op na houden, zeker als je ze vergelijkt met grote banken of oliemaatschappijen.
    Uiteindelijk is het natuurlijk wel een enorm risico om vrije meningsuiting in handen te leggen van commerciële bedrijven. Het wachten is op het eerste echte neutrale, crowdsourced, open source sociale netwerk…

Comments are closed.

Dit artikel is 10.849 keer gelezen