Nederlanders maken zich vaak zorgen over de privacy op Facebook. Bits of Freedom roept daarom mensen op om deel te nemen aan de Europese strafzaak. Zelf meer doen om je privacy op Facebook te beschermen blijft natuurlijk ook nog altijd mogelijk, maar met deze zaak wil de initiatiefnemer een duidelijk signaal afgeven.

Max Schrems, de Oostenrijkse privacyactivist, is een rechtszaak tegen Facebook begonnen omdat het bedrijf de privacy van zijn gebruikers zou schenden. Iedere deelnemer mag van hem 500 euro van Facebook eisen.

De privacy zorg

“Iedereen die zich zorgen maakt over de privacy op Facebook moet meedoen. We geven daarmee een signaal af. Het kost je als consument niks om mee te doen. Het kan alleen wat opleveren, want mocht Max Scherms de zaak winnen, dan kan elke deelnemer rekenen op maximaal 500 euro schadevergoeding”, zegt Hans de Zwart van Bits of Freedom.

Aanmelden kan via deze link.

Waar de zaak precies over gaat

“Het belangrijkste punt is dat Facebook zich niet aan de Europese regels houdt”, zegt tech-deskundige Colin van Hoek.

“Ze zijn gevestigd in Ierland, dus moeten ze zich aan onze regels houden. Maar ze hanteren nu eigenlijk de Amerikaanse wetgeving. Veel informatie gaat direct naar Amerika.”

Tracking

“Door de like-knop, die bijna op elke pagina staat, kan Facebook precies bijhouden wat jouw surfgedrag is”, zegt Van Hoek.

Wat ook meespeelt is dat Facebook meedoet aan het PRISM-programma en dus data aan derden doorgeven via apps. Daarnaast hanteert Facebook onduidelijke gebruiksvoorwaarden, die niet bijdragen aan transparantie.

Tips

Colin van Hoek geeft twee tips hoe je kunt voorkomen dat Facebook alles van jou ziet:

Log na elk Facebook-bezoek uit. Dat is onhandig, maar het zorgt er voor dat Facebook je minder makkelijk volgt.

De privacyinstellingen zijn al wat transparanter geworden dus kijk daar goed naar. Probeer zo veel mogelijk opties uit te zetten als je wilt dat Facebook weinig van je weet.

Hoe nu verder?

“Verder is er momenteel niet zo veel aan te doen”, zegt Van Hoek. “Facebook verdient geld omdat zij weten wat jij als consument doet en wat je leuk vindt. Om die reden is Facebook gratis. Een betaalvariant van Facebook zou in de toekomst misschien een oplossing kunnen zijn.”

Wat doe jij tegen online privacyschending? Laat het in een reactie weten. Wellicht hebben veel lezers iets aan de tips.

Bron: rtl nieuws

0 Shares:
8 comments
  1. De enige manier om er zeker van te zijn dat je privacy niet geschonden wordt, is alle mobiele telefoons weggooien, alle sociale media account verwijderen, nooit meer internetten en een andere naam nemen.

  2. Wel vreemd dat je heel veel privacy moet opgeven als je die 500 euro eist. Ze vragen zelfs een foto van je paspoort!

    1. En alle irrelevante informatie kun je verbergen:

      “Just make sure that your name, your birthdate, the issuing authority and the validity of the document are still recognizable.”

      Is dus eigenlijk geen fraude mee te plegen (is geen ‘geheime’ informatie) en is zelfs minder dan FB van je weet.

Comments are closed.

Dit artikel is 12.053 keer gelezen