Is het je ook opgevallen dat steeds meer video’s geplaatst worden op de social media sites? En dat overal gekeken wordt naar video’s? We kijken video’s wanneer we moet wachten op de bus of de trein. Zelfs in de wachtkamer bij de tandarts zijn we ermee bezig.

Gebruik van video’s op internet is sterk in opkomst 

Beelden zeggen meer dan woorden, met het sterk toenemende aantal smartphones kan je altijd en overal video’s bekijken. In Nederland zijn er 8,5 Miljoen smartphone bezitters (stand per december 2013, bron:  Onderzoeksbureau GfK). Tablets en iPads zijn niet altijd voorzien van een aansluiting op een mobiel netwerk maar beschikken wel over Wifi. Tegenwoordig is Wifi op steeds meer plaatsen gratis beschikbaar en wordt op deze apparaten ook steeds meer gekeken naar video’s.

Meer en meer mensen verlangen en verwachten om video’s te kunnen zien van mensen, dieren, producten en diensten. Ook verwacht men informatieve en instructiefilms op websites en internet te kunnen vinden. Zelfs de handleiding van onze nieuwe smart-TV bekijk ik via mijn tablet op internet.

Zakelijke effecten van video’s

Meer en meer worden video’s ingezet als marketing tool en met succes, onderstaand enkele bevindingen van een Engels onderzoeksbureau (Bron: Wecapture.co.uk)

59% van de beslissers geeft de voorkeur aan een video boven geschreven tekst.

80% van de beslissers bekijkt video’s vaker on line dan een jaar geleden.

Video heeft een breed publiek, de leeftijd van de kijkers naar YouTube is 18 tot 54 jaar. Men zoekt steeds vaker via YouTube en dat betekent dat video’s goed zijn voor de conversies:

  • Bedrijven die video’s voor promotionele doeleinden gebruiken zien de conversie stijgen met 20% tot 40%.
  • Bezoekers die promotiefilms bekijken zijn eerder geneigd zijn tot kopen (tot wel 85%).
  • Smartphone en tablet gebruikers kijken langer dan 10 minuten naar video’s. Video’s kijken op een PC of laptop is minder dan 3 minuten.

Video’s op internet als marketingkanaal

2011 was de doorbraak voor video op de mobiele telefoon. Met meer smartphones en tablets zijn deze apparaten het wapen van keuze geworden voor het kijken naar video snacks. YouTube serveert per dag alleen al meer dan 400 miljoen videosnacks op mobile apparaten,  één van de meest bekeken virals van 2011 – Ultimate Dog Tease  – is 158 miljoen keer bekeken vanaf mobile apparaten (meer dan 30% van het totaal)  (Bron: Frankwatching).

Even vlug een video over je bedrijf maken en die online zetten heeft weinig zin. Een video marketing strategie moet –net als elke andere content strategie- goed doordacht zijn. Ga eerst na welke content interessant en relevant is voor jouw klanten (viewers).

Hoe interessanter en leuker jouw video, des te meer hij gedeeld wordt. Een succesvolle video kan een viraal effect creëren en je website een enorme boost geven aan je online reputatie en het aantal bezoekers. Video’s moeten ook waarde toevoegen, waarde voor de onderneming en voor de kijker.

Voor de ondernemer is het bijna vanzelfsprekend dat een video moet leiden tot meer omzet. Een video kan bijdragen aan jouw naamsbekendheid, meer bezoekers naar de website en uiteindelijk tot meer kopers. Voor de kijker zal een video aantrekkelijk moeten zijn, zijn aandacht vasthouden, nieuwsgierigheid opwekken en liefst zodanig dat hij de video gaat delen met zijn vrienden en doorstuurt via de social media.

De bedrijfsvideo, productvideo, instructievideo maar ook een persoonlijke video, zoals een video pitch,  zal authentiek en informatief moeten zijn. De beelden moeten een positief gevoel en sfeer oproepen. Het gaat om de beleving van de kijker.

Een paar dooddoeners als tips.

Iedereen wil dat zijn of haar video veel bekeken wordt. Wil je een viral-video dan zal er tenminste één van de volgende kenmerken in moeten zitten: schokkend, absurd, grappig, informatief of sexueel getint. In het artikel “Viral Video” geeft  Annemarie van Kampen een samenvatting van 8 richtlijnen voor een succesvolle viral video.

Toevalstreffers kan je niet bedenken, een goede video vereist creativiteit,  vindingrijkheid en weten wat je doelgroep nu echt wil zien.

Even snel een videootje schieten met de handycam? In de privé sfeer kan dat. Een zakelijke video vereist meer. Bij een aantal zakelijke video’s die ik heb bekeken ontbreekt sfeer, is het geluid blikkerig, word ik afgeleid door beelden op de achtergrond en klik ik snel weer weg. Erger nog, in 9 van de 10 keer verlaat ik ook de betreffende website.

Kwaliteit van beeld, geluid, de duur en inhoud spelen een belangrijke rol bij het maken van een zakelijke video. Een zeer goede voorbereiding en planning is van cruciaal belang, een storyboard en uitgeschreven scripts zijn zeker aan te bevelen. Heb je een video gemaakt en op YouTube geplaatst, zorg er voor dat de video op jouw eigen website ook te zien is.

Een tip voor slimme video’s

Op veel websites vind je aanbevelingen van  klanten of vrienden. Zelf kijk ik daar ook naar en als een aanbeveling gedaan wordt door een bekende van mij krijg ik een gevoel van vertrouwen.

Maak van de aanbeveling een korte video van bijvoorbeeld 10 tot 20 seconden. Plaats deze video aanbeveling op jouw website ( en op YouTube – voor de SEO ranking -, op Facebook en andere social media ). Vraag jouw relatie de aanbeveling te plaatsen op zijn of haar website. Het mes snijdt dan aan twee kanten.

Communiceer en publiceer jouw video.

Plaats jouw video op YouTube en op jouw eigen website, gebruik daarbij dezelfde SEO gegevens voor een hogere ranking. Neem de video op in je communicatie, zoals e-mail, LinkedIn, Facebook, Twitter etc. met daarbij een link naar de pagina van jouw eigen website waarop de video te zien is. Vraag vrienden en bekenden om jouw video te promoten. Bijvoorbeeld door een like, een plus op Google, of een retweet. Daarmee leid je meer bezoekers naar en houd ze langer vast op jouw website.

0 Shares:
2 comments
  1. Bedankt Jacques Bais (@Netwerkcircuit ) voor het interessante artikel. Taurusandeagle begint vanaf september ook met internetvideo’s voor onze klanten. Heel interessant medium om doelpubliek op een andere manier te bereiken.

Comments are closed.

Dit artikel is 7.467 keer gelezen