Sinds een tijdje heb ik Google+. Niet vanuit de behoefte aan een nieuw social netwerk maar omdat ik met mijn business niet om Google+ heen kan.

Google domineert namelijk steeds meer zelf de zoekresultaten.  Google gaat meer diensten koppelen aan een Plus profiel.  Authorranking is daar een goed voorbeeld van.
Omdat bijna iedereen zoekt via Google en ik mijn merk graag in de organische zoekresultaten wil laten verschijnen, wil ik goede vriendjes zijn met Google.

Hangouts-LogoTijdens mijn ontdekkingsreis door Google+ kom ik  Hangouts tegen. Nog nooit gedaan maar wel nieuwsgierig. Ik duik er eens in, ondanks mijn koudwatervrees en een beetje weerstand.

Mijn leerstijl is learning-by-doing, dus dat wordt een kwestie van doen.

Ik leg contact met 42bis-collega Eduard de Boer. Hij is reputatiecoach (en professioneel Hangouter) en hij helpt me graag – via een Hangout natuurlijk. Kijk, nou heb ik een goede reden om erin te duiken.

De voorbereiding

Ik google en kom terecht op (hoe kan het ook anders? ) de Nederlandse Google Hangout pagina.

Voor een Hangout heb je een Google+profiel nodig. Check, heb ik. Aan mijn Google+account ben ik nu al een beetje gewend, daar heb ik al een paar connecties toegevoegd.

Teksten via Google+ is een makkie. Via de iPhone net zo handig als via de laptop.
Leuk. Vrijdag meer, dan een video Hangout.

Mijn eerste video Hangout

We hebben afgesproken op vrijdag om 13 uur, ik zit klaar om 12.50 uur. Beetje spannend want het lijkt wel een blind date. Ik vind skypen ook altijd wat ongemakkelijk in het begin vanwege de camera op je snuffert, de praktijk leert dat dat snel went. Ok, aan de slag.

  1. Inloggen bij Google+
  2. Via Plus-profiel naar Hangout
  3. Eduard uitnodigen
  4. Webcam schakelt automatisch in en hup, we hebben (face-to-face) contact. Via webcam, audio en chat.

Het is zoiets als Skype.
(Tip van Eduard: zorg voor goede audio, dat is nog belangrijker dan video).
Na een minuutje online in contact zijn, is mijn koudwatervrees vertrokken. Gaat goed. Op advies van Eduard gaan we zo overschakelen op een Hangout-on-Air.
Dan wordt onze Hangout automatisch opgenomen en is te delen via Youtube. Kan ik mijn eerste Google Hangout nog een keer terug kijken als ik dit blog schrijf. Handig. Doen we.

Hangout on air

Nadat we de video-hangout hebben afgesloten wacht ik op een uitnodiging van Eduard voor een Hangout on air
op mijn scherm.

Google Hangout on airDaar is de melding al – in beeld en in geluid. Zowel via de iphone als via de laptop. Ik ‘neem op’ via mijn laptop.
Om door te kunnen gaan is mijn vinkje nodig bij de toestemming dat ik ermee akkoord ga dat de hele wereld mee kan kijken.

We hangen wat rond en Eduard legt me rustig en helder uit welke mogelijkheden we tijdens een Hangout hebben.

De Hangout heeft een aantal opties:

  • Tekstchat
  • Screenshare: je scherm delen
  • Picture: een foto maken van een scherm naar keuze
  • Google Drive : document openen en fullscreen delen in het venster van de Hangout
  • Q&A : een Vraag & Antwoord sessie houden
  • YouTube : met alle deelnemers tegelijk een YouTube-video bekijken
  • Cameraman: de organisator kan kiezen wie in beeld is, deelnemers verwijderen of hun geluid uitzetten
  • Hangout Toolbox:  je naam en foto(of logo) onder in beeld plaatsen
  • Google effects: ruimte voor een geintje, je kunt iemand een kroontje opzetten, een snorretje geven of voor een andere achtergrond plaatsen.
  • Google+ contacten uitnodigen
  • Bandbreedte gebruik instellen (staat automatisch op maximaal)
  • Studio instellingen: kiezen voor camerabron en geluidopties
  • Via Apps voor Hangout kun je meer opties toevoegen.

Waarom hangouten?

Als je je scherm wilt delen en met meer mensen wilt overleggen via videoconferencing betaal je tegenwoordig voor Skype. Sinds Skype commerciëler is geworden is Google Hangout een goed alternatief.  Google Hangout is gratis. 

Waarom kiezen voor een Hangout on Air boven een video-hangout?

Bij een Hangout-on-Air kan de hele wereld meekijken. Bij een Hangout-on-Air kunnen meer deelnemers meedoen dan bij een video-hangout (daar is de max. 10), je kunt het beeldmateriaal archiveren, delen en meerdere malen inzetten.

Op deze wijze met elkaar in contact zijn, wint terrein in ons land. Een Hangout houden is in de USA al behoorlijk ingeburgerd. Voor professionele videoconferencing en webinars zijn er uitbreidingsmogelijkheden, bijvoorbeeld:

  • Apps voor Business.
  • de Chrome box for business. Een apparaat voor  met een logic c920 webcam professioneel gebruik.
  • de Jabra 510sm conferencing telefoon  Voor ca. 100 euro heb je een telefoon & speaker die je aansluit op usb-poort en ben je verzekerd van een goed geluid zonder galm.  

Mijn conclusie

Ja, Google Hangout is wat mij betreft een prima alternatief voor Skype en WhatsApp.

Met de komst van Google+ hebben we er een leuk sociaal netwerk bij. Met veel mogelijkheden om contact met andere Google+gebruikers te hebben.

Google Hangout bevat alle chatmogelijkheden en werkt op alle platformen en alle devices. Registreren en gebruiken is gratis.
De tekstchat via de Hangout App is een prima alternatief voor WhatsApp.
De video-Hangout is een prima alternatief voor Skype.

Ik heb toch maar mooi mijn koudwatervrees overwonnen, de weerstand is weg en ik ben weer wat wijzer door de Hangout met reputatiecoach Eduard de Boer.

0 Shares:
4 comments
  1. Ik moet zeggen dat ik Hangouts voor beide als een goed alternatief zie maar het is wel jammer dat er nu nog relatief weinig mensen zijn die de kracht van de app kennen.

    1. Ik denk dat we in een zekere zin early adopters zijn, ik gebruik het al langere tijd om te chatten/communiceren met mensen die ik via Ingress of Google+ ken maar zo veel als dat ik Skype gebruik doe ik nog niet meer Hangout. Ook omdat ik het heel jammer vind dat er geen standalone programma is. Is een onderdeel van je Chrome browser…

Comments are closed.

Dit artikel is 14.147 keer gelezen