Vorige week schreef ik een nieuwsbericht voor Tablet Guide. Het ging over een Amerikaanse gedragsspecialist die onderzoek doet naar de invloed van tablets en smartphones op ons gedrag. En wat blijkt: door het gebruik van deze mobiele apparaatjes gedragen we ons onbewust als hufters en doen ze niet veel goeds voor onze relaties.

In zijn onderzoek vroeg de wetenschapper 2.025 volwassen Amerikaanse mannen en vrouwen of zij wel eens het gevoel hadden dat ze genegeerd werden door de persoon tegenover hen, omdat hij te druk bezig was met zijn tablet of smartphone. Maar liefst 89% van de respondenten beantwoordde de vraag positief. Negen op de tien ondervraagden zei dit wekelijks te ervaren en een kwart zei dat dit in het verleden meer dan eens tot hevige ruzie heeft geleid. 87% stelt dat het probleem het afgelopen jaar alleen maar erger is geworden.

Eettafel

De wetenschapper noemde in zijn studie diverse voorbeelden van ongepast of ronduit asociaal gedrag: van zeer luid praten in de bus, wat inderdaad zeer irritant is, tot het opnemen van de telefoon tijdens een begrafenis, wat volstrekt onacceptabel is. Andere plekken waar we onze mobiele apparatuur ongepast gebruiken zijn de vergaderruimte, winkel, kerk, restaurant en eettafel.

Eén van de respondenten vertelde de onderzoeker dat zij haar man een e-mail moest sturen om hem te vertellen dat het eten klaar stond. Ze had het hem al een paar keer verteld, maar hij was zo druk met zijn BlackBerry bezig dat hij haar niet hoorde. Oh ja, had ik al gezegd dat ze samen aan tafel zaten toen ze de e-mail verstuurde?

Paradoxaal genoeg zegt 90% van de respondenten in het onderzoek dat ze het ongepast vinden om hun mobiele apparaten te gebruiken als we aan de eettafel zitten, aan het rijden zijn, in de schoolbanken zitten, een kerkdienst bijwonen of in de rij bij de kassa staan. We weten kennelijk dus heel goed hoe het vooral niet hoort.

Onbewust

Hoe vervelend, irritant, onbeleefd of asociaal dit soort gedrag ook is, volgens de onderzoeker doen we het niet bewust. Hij stelt:

“Elektronische uitingen van ongevoeligheid ervaren we anders dan persoonlijke uitingen van ongevoeligheid, omdat ze vaak niet doelbewust zijn. Mensen zijn onbeleefd zonder het te beseffen.”

Ervaring

Deze conclusie verbaasde me enorm. Hoe haal je het in je hoofd om dit soort gedrag te vertonen in het bijzijn van anderen? En hoe is het mogelijk dat dit alles onbewust plaatsvindt? Je bent er toch zelf bij en het is toch een weloverwogen keuze om op een bepaald moment je telefoon of tablet te pakken?

Hoe het ook zij, het benadrukt wel dat er behoefte is aan een etiquette voor onze technologische kastjes. Google publiceerde onlangs onder de noemer ‘Don’t be a Glasshole’ instructies voor het gebruik van Google Glass. Maak niet zomaar foto’s en filmpjes van mensen om je heen, doe niet uit de hoogte, en zet je bril af op plekken waar geen camera’s zijn toegestaan, etc.

Etiquette

Als je erover nadenkt zijn het eigenlijk hele normale regeltjes in onze omgang met anderen. Een dergelijke etiquette zouden we ook voor tablets en smartphones moeten hebben. Bij deze alvast een eerste aanzet.

Voel je vrij om deze aan te vullen met je eigen ideeën!

  • Maak afspraken met je gezinsleden waar en wanneer tablets en smartphones wel en niet zijn toegestaan. Ik kan me voorstellen dat je afspreekt om deze apparaten ’s ochtends bij het ontbijt, bij avondeten of na een bepaald tijdstip (tijdelijk) weg te leggen.
  • Schakel het geluid uit van je tablet of smartphone als je ergens op bezoek gaat. Als je een belangrijk telefoontje verwacht, zeg dit dan vooraf.
  • Als je bezoek hebt, leg dan je tablet of smartphone opzij. Komt er een berichtje binnen, bekijk dit dan op een later moment. Is het een inkomend gesprek, houdt het dan kort, zeg dat je bezoek hebt en later terugbelt.
  • Ben je in een bioscoop of theater, schakel je apparatuur uit en ga niet tijdens de voorstelling je statusupdate bijwerken (of nog erger telefoneren). Van tevoren, in de pauze of na afloop is een prima gelegenheid om dit te doen.
  • Wellicht overbodig, maar ik schrijf het toch op: geen smartphones en tablets op begrafenissen, bruiloften, kerkdiensten of andere vergelijkbare aangelegenheden.
  • Tijdens colleges, vergaderingen, presentaties, workshops of cursussen: alle mobiele apparatuur uitschakelen of op stil zetten. Niets is zo vervelend als je tijdens je verhaal gestoord wordt. Het overkomt verbazingwekkend vaak dat mensen dit vergeten of hier geen rekening mee houden.
  • Staat er ergens een verbodsbord hangt voor camera’s, dan geldt dit ook voor je tablet of smartphone. ‘Don’t be a smarthole’ en laat je smart devices in je jaszak of handtas zitten.
  • Zit je in de trein of bus, op een parkbankje of in een andere openbare gelegenheid, zet dan niet je muziek (hard) aan. Met de komst van de walkman is daar iets op uitgevonden: een koptelefoon. Gebruik die dan als je zo graag op dat moment muziek wil luisteren. Oordopjes zijn uiteraard ook prima.
  • Respecteer stiltegebieden, zoals bijvoorbeeld stiltewagons. Wil je toch bellen, ga dan ergens anders zitten of loop even naar buiten en voer daar je gesprek.
  • Als je aan het eten bent in een restaurant, ga dan niet uitvoerige telefoongesprekken voeren. Er zitten ook nog andere mensen die proberen te genieten.
  • Als iemand je aanspreekt en zegt dat hij last heeft van je tablet of smartphone, biedt je excuses aan en doe je apparaat weg.

 

Bron: Tablet Guide

0 Shares:
Dit artikel is 11.012 keer gelezen