16 jaar lang heb ik nu mijn eigen tekstbureau. 16 jaar lang ben ik voor verschillende opdrachtgevers webredacteur, online copywriter of communicatiespecialist geweest. En 16 jaar lang heb ik periodes gehad dat ik tot niets kwam. En volledig inspiratieloos was.

Je kent het vast wel. Dat je helemaal vast zit. Je zit wel achter de laptop, maar je doet helemaal niets. Nou ja, je bent oude berichten van vage facebookvrienden aan het kijken. Of de samenvatting van Korea’s Got Talent. En daarna die van de Oekraïne. Hoe langer dit duurt, hoe meer je effectiviteit afneemt. Daar kun je makkelijk verandering in brengen. Ga naar buiten. Laat je smartphone thuis. Maar neem wel pen en papier mee. En zet deze zes stappen naar nieuwe inspiratie.

1. Ga naar buiten

Merk je dat je thuis tot niets komt? Leidt je laptop je eigenlijk alleen maar af? Dan is het echt tijd om naar buiten te gaan. Verandering van je omgeving doet wonderen. Maar regent het net? Pak dan een paraplu. Doe een regenjas aan. Of laat je lekker nat regenen. Dat kan letterlijk en figuurlijk heel verfrissend zijn. Laat in ieder geval de laptop de laptop. En de dakloze Koreaanse zanger de dakloze Koreaanse zanger. Hup met die benen. En loop doelloos wat rond in de buurt.

2. Loop doelloos wat rond in de buurt

Belangrijk is dat je je hoofd leeg maakt. Als je een bestemming in je hoofd hebt, wil je daar meteen naar toe. Zo vergeet je rond te kijken. En ga je je misschien alleen maar ergeren. Omdat die ene straat net geblokkeerd is. Er auto’s fout geparkeerd staan. Fietsers door rood rijden terwijl je oversteekt. En dan komt die rare straatbewoner ook nog een praatje maken. Terwijl je vooruit wil. Je doel wil bereiken. Zonder concreet doel kun je veel makkelijker ontspannen. Loop dus gewoon wat rond in je buurt. Denk niet na over of je naar rechts of links wil. Doe gewoon wat in je opkomt. En doe dat rustig aan.

3. Neem je tijd

Was je thuis druk met van alles, behalve met werk? Las je elke tweet die gepost werd meteen? Keek je op Youtube naar de finale-act van die getalenteerde Oekraïense paaldanseres? Of zocht je die ene rekening? Zat je wat te bladeren in een oninteressant boek? Of leegde je voor de vierde keer vandaag de prullenbak? Dan deed je dus eigenlijk niets. Dus waarom zou je dan snel terug gaan naar je werk. Om weer niets te doen? Neem dus je tijd. Slenter lekker wat rond. En als je dat niet kunt, loop maar in een strak tempo door je wijk rond. En kijk om je heen.

4. Kijk om je heen

Als je lekker aan het slenteren bent – of zomaar aan het doorstappen bent – heb je de tijd om een keer een andere kant op te kijken. Niet alleen maar rechtdoor, maar ook naar links of rechts. Ook als je niet hoeft over te steken. Of kijk naar boven of beneden. Diagonaal. Van voor naar achteren, van links naar rechts. Je hebt er nu de tijd voor. Wedden dat er dingen opvallen die je nog nooit hebt gezien. Dat gaat automatisch. Een paar stappen verder zie je weer heel iets anders. Dat je altijd had kunnen zien. Maar je keek nooit goed. Nu lekker wel. Pak je pen en papier en ga aan de slag.

5. Schrijf op wat je ziet

Waarschijnlijk valt het nu pas op. Die vreemde dakpannen daar. Dat tekeningetje voor het raam. Die duif op het dak. Dat kunstwerkje op de voorpui. En wat hangt daar nu in de boom? Hoe klein het ook is, hoe onbenullig het ook lijkt, schrijf het op. Kort of heel lang. Net wat goed voor je voelt. Grote kans dat je al aardig wat schrijft. Zo niet, ook goed. Dat komt dan nog wel. Bijvoorbeeld als je er op los associeert.

6. Associeer erop los

Nu is het tijd om je fantasie te laten lopen. Wat zou die duif met dat kunstwerkje te maken kunnen hebben? En dat tekeningetje met dat ding in de boom? Hebben ze wel wat gemeen? Of staan ze los van elkaar? En stel dat je echt niets kunt verzinnen, wat hebben ze met jou te maken. Doen ze je ergens aan herinneren? Aan je jeugd? Je latere jaren? Je ouders of grootouders? Schrijf het op. Dat kun je natuurlijk meteen buiten doen. Maar ook in het dichtstbijzijnde cafétje in de buurt. Of gewoon thuis. Doe dat nog maar even niet achter je laptop, maar in een andere kamer. Laat daar je fantasie lopen. Je zal zien, je creativiteit is terug. Je goede gevoel ook. Je hebt inspiratie. En die inspiratie blijft, ook nadat je klaar bent met associëren. En weer aan het werk bent. Dat zal goed gaan, heel goed. Je zal werken alsof je leven er van af hangt. Niet omdat je tijd goed te maken hebt. Maar omdat het gewoon vanzelf gaat.

Ook voor niet-schrijvers

Probeer het maar. Ook als je zelf geen schrijver bent. Deze stappen zijn immers voor iedereen bedoeld. Ik geef toe dat ik deze blog eerst wilde schrijven voor collega-copywriters, webredacteuren, tekstprofessionals en andere soorten tekstschrijvers. Die allemaal wel eens een writer’s block hebben gehad. Tot ik me bedacht dat een writer’s block vooral te maken heeft met een gebrek aan inspiratie. En tja, daar hebben alle zzp’ers wel eens last van. Ook zij die zeggen dat ze niet kunnen schrijven.
Zij kunnen dat overigens wel, schrijven. Iedereen die de basisschool heeft gedaan, kan schrijven. Foutloos en leuk schrijven is wat anders. Maar dat hoeft ook niet. Als je maar schrijft. En deze zes stappen zet. Dan komt de inspiratie vanzelf.

 

Een voorbeeld
Een tijdje geleden gebruikte ik mijn laptop alleen maar voor vermaak. Werken lukte me niet. Toen ik dat besefte, ben ik door mijn wijk Lombok gaan slenteren. Zo kwam ik ook weer eens in de Malakkastraat. Al vaak heb ik hier gelopen, maar nu viel me voor de eerste keer op dat aan de voorzijde van een huis, helemaal bovenaan, de woorden ‘De duiker’ stonden. Een paar stappen later zag ik aan de andere kant van de straat een afbeelding van een pinguïn op een bolletje wol, met daarbij de tekst ‘Laines du pingouin’. Een Franse, wollen pinguïn dus. Weer een paar stappen verder zag ik op een huis een bordje met ‘Luctor et emergo’. Meteen moest ik lachen. Want dat ‘ik worstel en kom boven’ is wel heel toepasselijk voor een pinguïn en een duiker. Vooral dat naar boven komen. Maar zullen ze dan tegelijkertijd naar boven komen? Of eerst de pinguïn – in een gebreid truitje – , die door de nieuwsgierige duiker wordt nagezeten? Of eerst de duiker, die de rare pinguïn met Frans temperament wil afschudden? Of leiden ze een leven los van elkaar? En zijn ze ook maar per ongeluk in Lombok terechtgekomen? Maar hoe? Hoe lang al? En hoe zal het hier verder met hen gaan? Ik schreef de antwoorden op. Ze sloegen misschien nergens op, maar zorgden wel voor inspiratie. En ik kon weer fijn aan de slag.

 

0 Shares:
2 comments
  1. Heerlijke tekst en fijn om inspiratie te krijgen voor verloren inspiratie… voor wie je ook bent :) Bedankt!

Comments are closed.

Dit artikel is 9.824 keer gelezen