Is het je weleens gebeurd dat je in een drukke sms-conversatie zat en dat de antwoorden van je gesprekspartner plots langer op zich lieten wachten? Of dat je tijdens een chat het gummetje en potloodje tien keer van rol zag wisselen, maar er uiteindelijk maar één kort tekstregeltje jouw kant op kwam? Dan is er kans dat je werd voorgelogen.

Uit onderzoek van de Brigham Young University blijkt namelijk dat mensen die liegen in een digitaal gesprek – via sms, social media of chat – langer nodig hebben om het bericht op te stellen en er meer wijzigingen in maken. Daarnaast zijn de berichten vaak korter dan normaal.

lying-sms

De onderzoekers ontwikkelden een computerprogramma dat online gesprekken voerde met deelnemers, vergelijkbaar met de consumentervaring bij een online klantenservice. Meer dan 100 studenten van twee verschillende universiteiten beantwoordden elk 30 vragen. De deelnemers was opgedragen de helft van hun antwoorden naar waarheid te geven en de andere helft bij elkaar te liegen.

Wat bleek? Wanneer de deelnemers logen, kostte het geven van een antwoord 10% meer tijd dan wanneer zij de waarheid spraken.

Langzaam is niet altijd leugenachtig

De onderzoekers zijn voorzichtig optimistisch over de resultaten. Hoewel zeker niet valt te stellen dat iedereen die lang over een antwoord doet een leugenaar is, zijn er wel bepaalde patronen te ontdekken. Er dient echter nog veel meer onderzoek gedaan te worden.

Is dit onderzoek dan wel zo nuttig?

Volgens Tom Meservy (BYU professor Informatie Systemen) wel. Hij stelt dat mensen slechts in 54% van de gevallen door hebben dat ze voorgelogen worden – niet veel beter dan een spelletje ‘kop of munt’. Online is het nog veel moeilijker te bepalen of iemand liegt, omdat we zijn of haar stem niet kunnen horen en gezichtsuitdrukking niet kunnen zien.

De potentie die dit en verder onderzoek bieden ligt dan ook in de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van een chatsysteem dat liegende gebruikers direct kan ontmaskeren.

Bron: BYU

0 Shares:
1 comment
  1. Lijkt mij nogal voor de hand liggend: als je liegt moet je nadenken en smoezen verzinnen. Ja, hier spreekt een ervaringsdeskundige.

Comments are closed.

Dit artikel is 5.750 keer gelezen