Aan het eind van het jaar word je er weer mee om je oren geslagen: lijstjes. Wat was hét nieuws van 2012, wat waren dé sportmomenten van het jaar, wat was de beste muziek van het afgelopen jaar?

Het Instituut voor Nederlandse Lexicologie komt met zijn eigen variant op dit thema: een jaaroverzicht in neologismen. Omdat taal leeft en er voortdurend nieuwe woorden bij komen; neologismen dus. Sommige van deze nieuwe woorden zijn mooi, andere zijn juist lelijk. Daarom kon je bij het INL ook stemmen op het mooiste en lelijkste woord van 2012.

Jaaroverzicht in neologismen

Het INL heeft de neologismen van het jaar 2012, per maand, voor ons op een rijtje gezet. In januari zag bijvoorbeeld de voorlente het licht, in maart de struikelmat en in april de stapspion. Een van de leukste vind ik zelf voetbalvrouwing; vrouwen gaan op de foto ‘als voetbalvrouw’; grote zonnebril, getuite lippen, loshangend haar en een nadrukkelijk zichtbaar decolleté.

Bron afbeelding: Vara
Bron afbeelding: Vara

Woord van het jaar

Net zoals het jaar niet afgesloten kan worden zonder lijstjes, zijn ook verkiezingen onmisbaar aan het einde van het jaar. Er zijn dan ook al verschillende verkiezingen geweest voor het woord van het jaar. Het Van Dale woord van het jaar is project X-feest geworden: ‘feest waarvoor via sociale media gasten worden uitgenodigd, die in zulke groten getale komen dat het feest enorm uit de hand loopt [ontleend aan de filmtitel Project X].’

Wat een lief woord

Ook het INL heeft een verkiezing voor woord van het jaar gehouden. Hier is pandapunten het mooiste woord van het jaar geworden. Het INL legt ook nog eens uit waarom massaal voor dit woord gekozen is. Mensen die de betekenis van het woord niet kenden, stemden op het woord vanwege de associatie met de panda: “Wat een lief woord.” Verreweg de meeste stemmers zijn echter wel bekend met de betekenis: hoe langer je geen seks hebt gehad, hoe meer pandapunten je krijgt. Logisch, want zonder seks word je bedreigd met uitsterving, net als de panda. Kijk hier hoeveel pandapunten jij hebt. De meeste stemmers hebben vooral vanwege de betekenis op dit woord gestemd.

Wat een lelijk woord

Bij het INL kon je daarnaast ook nog eens stemmen op het lelijkste woord van het jaar. Dat is Grexit geworden. Het woord is gevormd uit de woorden Griekenland en exit en verwijst naar een uitstap van Griekenland uit de eurozone. Sommige mensen vonden de inhoud van het woord niet kunnen: “Lollig doen over een crisis, afschuwelijk.” Anderen vonden het een “onnodig anglicisme” of stemden op het woord omdat het gewoon lelijk klinkt.

Zelf stemmen

Ben je het niet eens met de uitslagen? Ook Onze Taal heeft een verkiezing voor woord van het jaar. Je kan nog stemmen tot 31 december. Misschien wordt jouw woord daar nog wel verkozen tot woord van het jaar!

0 Shares:

Comments are closed.

Dit artikel is 2.938 keer gelezen