De groep ZZP’ers in Nederland groeit maar door. De afgelopen 10 jaar zijn er maar liefst 200.000 zelfstandigen bijgekomen. Laptop in bed275.000 mensen zitten eenzaam en alleen vanuit huis te werken en komen de deur nauwelijks uit. Nadat ze flink zijn uitgeslapen zitten ze in pyjama of joggingbroek, met vette haren en ongepoetste tanden hun werk te doen.

Zonder collega’s slaat de eenzaamheid snel toe en er vindt al snel een verschuiving plaats in het dag- en nachtritme.

Inspiratie, diepgang en verantwoordelijkheidsgevoel moeten uit je tenen komen.

Het leven van een ZZP’er is eenzaam en zwaar.

Misschien bestaan zulke mensen. Ik ken ze niet!

Tuurlijk; een ZZP’er is helemaal alleen verantwoordelijk voor zijn doen en laten. Maar eenzaam?

Zelfs als je je eigen voordeur nauwelijks uitkomt, zijn er ontelbaar manieren om online aan je gerief te komen. Contact leggen, feedback vragen, brainstormen, netwerken, vrienden maken, vergaderen, seminars bijwonen…

Je moet wel een keuze kunnen maken, anders loop je het risico dat je de hele dag bezig blijft met praatjes rond de denkbeeldige koffieautomaat. En tijd is geld. Ook als je ZZP’er bent.

Waar moet je rondhangen om je geen kluizenaar te voelen en ondertussen toch met je werk bezig te zijn?

Twitter

You love it or you hate it. Iets er tussenin lijkt niet te bestaan. Mensen die er niets aan vinden, zijn dezelfde mensen die wel een Facebook-account hebben maar klagen dat ze niet geïnteresseerd zijn in wat anderen eten en drinken.

Ik vind dat Twitter zich bij uitstek leent om gelijkgestemden op te zoeken. Ongegeneerd kun je volgen en ontvolgen. Er worden zelfs Twitter-Meetups georganiseerd voor mensen die 140 karakters en een ava niet meer voldoende vinden. Zij geven hun online kennismaking een vervolg met een ontmoeting IRL.

Tip: neem een lekker overzichtelijk programmaatje zoals Hootsuite of Tweetdeck om de dagelijkse Twitterstroom enigszins te structureren en schoon de boel af en toe op.

Online community

Jaren geleden vertelde mijn zus uit dat ze was aangesloten bij een online community. Ik vond haar altijd Infograph social mediaal een beetje weird, maar nu ging ik haar echt in de gaten houden.

Inmiddels besef ik dat zij haar tijd ver vooruit was. Zelfs mijn moeder van 85 is nu aangesloten bij SeniorWeb.

Voor ZZP’ers bestaan diverse communities. Platformen als Myler en Hallo! bieden niet alleen de mogelijkheid om je als werkzoekende te profileren. Ze bedingen interessante prijsafspraken voor ZZP’ers, organiseren seminars en hebben een forum waarin je ervaringen kunt uitwisselen.

Teleseminars en webinars

Voor een ‘gratis’ teleseminar hoef je de deur niet uit. Dat is makkelijk voor jou. Maar ook voor degene die het seminar geeft. Weinig onkosten en een groot bereik.

Voor het contact of feedback hoef je het niet te doen, want jouw inbreng is nihil. Het (écht gratis!) MP-3’tje achteraf beluisteren levert net zoveel informatie op en een lagere telefoonrekening.

Intervisieclubjes die ontstaan op basis van dit soort (gejat) materiaal schieten als paddenstoelen uit de grond. Thuis luisteren en er daarna face to face over praten. Met een kopje koffie en een koekje erbij.

Facebook zakelijk en/of privé

Het grootste en bekendste sociale netwerk dat zowel zakelijk als privé te gebruiken is. Wat moet ik nog zeggen over Facebook?

Met veel vrienden op Facebook loop je het risico dat je blijft klikken en surfen. Dat de nieuwsgierigheid het wint van je discipline.

Je zakelijke account kan je veel tijd kosten, maar ook veel opleveren. Wie hierover meer wil weten, moet Simpel maar eens lezen van Jan Willem Alphenaar.

LinkedIn

LinkedIn is niet de plek om gezellig rond te scharrelen. Hier moet je spijkers met koppen slaan en even net doen alsof je inmiddels aangekleed bent. Houdt het zakelijk, dring je niet op en deel mee in discussies als je iets bij te dragen hebt.

En dan is het ineens vijf uur

LieveLotty Skype spreekuurAndere mensen komen terug van hun werk en als je tussen de bedrijven door aan je opdrachten bent toegekomen, kun jij ook je laptop dichtklappen.

Voor wie nog niet genoeg contact heeft gehad vandaag kan nog lekker What’s Appen, MSN’en, Skypen of een gezellige datingsite bezoeken. Want een ZZP’er gaat pas slapen… ;-)

 

 

0 Shares:
5 comments
    1. Sneller? Denk dat het sterk afhangt van je vraag. Ik begin zelf altijd bij Twitter ;-)

      1. ik ook, maar merk dat juist door het vluchtig karakter van twitter dit eigenlijk niet eens zo een goed medium is. Je bent heel erg afhankelijk van tijdstip, moment, dagelijkse gebeurtenissen van anderen.

        Whereas in een forum (zoals Hallo) het bericht er staat en degene die het leest heeft bewust het bericht opgezocht. Intentie tot antwoorden is dan al vele malen groter.

        Maar goed, dat is slechts een gevoel.
        Dat bedoelde ik met "sneller/effectiever"

        (ps met twitter loop ook je het risico dat je echt veel rotzooi op je afkrijgt. Hoe vaak ik op een serieuze vraag echt onzin heb ontvangen. En dan ook nog van profielen waarin staat: neem het leven niet te serieus of tweets met korreltje zout.)

        1. Eens. Het is op Twitter ontzettend moeilijk om een specifieke, inhoudelijke vraag beantwoord te krijgen of om meningen te verzamelen van mensen die vanuit expertise spreken. #durftevragen levert al jaren alleen maar meligheid op. Wat dat betreft zijn LinkedIn-groepen bijvoorbeeld al een stuk beter.

    2. Ik werk bij Myler en vind zelf het voordeel van een forum boven social media dat je met de gebruikers het
      platform zó kunt inrichten als je wilt. Als je ervoor kiest de groep, de community leidend te maken
      komt dat ook de inhoud en onderlinge samenhang ten goede. Op het moment zijn we druk bezig met het vernieuwen van de website (myler.nl).

Comments are closed.

Dit artikel is 4.716 keer gelezen