‘The only thing we have to fear is fear itself.’ Beroemde woorden van de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt uit zijn inaugurele speech in 1933. Sinds de opkomst van social media spoken deze woorden over angst vaak door mijn hoofd.

@politie waarschuwt

Dit gebeurt vooral als ik op Twitter weer gewaarschuwd word door voorlichters van de politie. Of ik niet wil tweeten dat ik op vakantie ben. En zeker geen vakantiefoto’s op Facebook moet publiceren. Inbrekers kijken mee. Honderden mensen sturen de waarschuwingen door middels een retweet. Voor mij is het vooral onnodig angst zaaien.

Vakantiefoto’s delen

Een foto op het strand van Aruba deel je met je social media-vrienden in het koude regenachtige Nederland. Even inwrijven, moet kunnen. A jolly good time bij Buckingham Palace zet je via Foursquare op Twitter, leuk. Uiteraard denk je op dat moment niet dat inbrekers het social media-landschap afspeuren op zoek naar vakantiegangers als jij.

Uitvaarten

Dat schijnt bij uitvaarten nog wel eens te gebeuren. Wie op Google zoekt op uitvaart beveiliging ziet dat er inmiddels veel bedrijven zijn die aanbieden om op een huis te passen tijdens een begrafenis of crematie. Er is kennelijk een markt voor waarbij de vraag is ontstaan door inbraken die daadwerkelijk hebben plaatsgevonden.

Serieus probleem!

Zo is eind 2009 in het Belgische Oudenaarde de 53-jarige Marie V.W. veroordeeld tot twee jaar cel wegens elf inbraken tijdens begrafenissen. Ook werd onlangs in het Brabantse Teteringen een 38-jarige man op heterdaad betrapt toen hij wilde inbreken in de woning van een vrouw op de dag dat ze werd begraven. Een serieus probleem dus.

Rouwadvertentie

Dat dit gebeurt komt door rouwadvertenties in kranten. In de advertentie van het gezin van de overledene wordt vaak het woonadres als correspondentieadres vermeld. Ook de plaats en aanvangstijd van de uitvaart staan aangegeven. Best handig voor een inbreker die de kans op een heterdaadje zo laag mogelijk wil houden. Ik heb nog nooit een tweet van de politie langs zien komen die me wijst op het gevaar van rouwadvertenties. Politiewoordvoerders waarschuwen me op Twitter echter wel geregeld voor mogelijke gevaren van social media. Komt er ook nog bij dat het volgens Brits onderzoek mogelijk is om de adresgegevens van iemand die met eigen naam actief is op Facebook binnen een minuut te vinden.

Serieus probleem?

Samen met de vakantiefoto’s en je berichten over de geweldige vakantielocatie maakt dit alles het een inbreker zeker gemakkelijker. Dit zegt echter nog niet dat er met behulp van social media ook daadwerkelijk wel eens is ingebroken. Ik heb via social media contact gezocht met enkele woordvoerders van de politie. Ze hebben me geen enkel geval kunnen noemen met een aantoonbare relatie tussen de inbraak en social media. Nul gevallen (0).

Veroordelingen

Dan maar even zoeken in de uitspraken van de rechtbank. Het woord Facebook komt op rechtspraak.nl in 17 uitspraken voor maar niet in relatie tot inbraak. In 30 rechterlijke uitspraken komt het woord Twitter voor. Ook hier is er in geen enkele strafzaak een relatie met inbrekers. Zoeken op het begrip social media levert een zelfde beeld op.

@inbreker

Ik heb sterk de indruk dat social media het inbrekers weliswaar makkelijker maken maar dat deze het vooralsnog niet inzetten tijdens de uitoefening van hun beroep. Ze hebben het ook helemaal niet nodig om een woning te selecteren. Twitteraar @inbreker ziet in de zomervakantie zo ook wel waar de vakantiegangers wonen. Het zijn in deze warme periode namelijk de enige huizen waarvan alle ramen dicht zijn…

Angst voor social media

In mijn werk als trainer/docent merk ik dat angst voor een inbraak een regelmatig voorkomende reden is om niets met social media te willen of te durven. Ik kan me veel redenen voorstellen om niet actief te willen zijn op social media. Als de voornaamste daarvan angst is voor iets dat (nog) niet bestaat denk ik dat er wat moet veranderen.

Advies voor de politie

Tijdens een social media workshop voor de politie zou ik adviseren dat er alleen nog gewaarschuwd wordt voor problemen die zich daadwerkelijk voordoen. Verspreid de tip dat er tijdens een uitvaart altijd iemand thuis zou moeten zijn op het adres dat in de rouwadvertentie staat vermeld. Dat lost een echt bestaand probleem op.

Mijn feestje

Voor mijn eigen begrafenis geen rouwadvertentie in de krant alsjeblieft. Een evenement aanmaken op Facebook met een uitnodiging voor een feestje volstaat. Neem gerust ook al je eigen social media vrienden mee. Uiteraard is @inbreker ook van harte uitgenodigd.


2.220 keer gelezenGeschreven door
Martin Specken

Martin Specken

Martin Specken adviseert als zelfstandig ondernemer organisaties over het optimaliseren van de interactie tussen hun digitale producten en de doelgroep. Daarnaast is hij als docent mens-computerinteractie verbonden aan de opleiding Human Technology van de Hanzehogeschool Groningen.

facebook-like-or-dislike
Previous post

Facebook doodt geen mensen. Mensen doden mensen!

Curiosity-Rover-Safely-Lands-on-Mars
Next post

Curiosity op Mars. Nou en?

Gast
Roy Johannink
2 years 1 maand geleden

Jochem Koole @MartinSpecken Jullie worden op je wenken bediend! ;-) Vorige week is een onderzoek uitgekomen welke zorgt voor de nuance.

Uit onderzoek van Linda Nagelhout blijkt namelijk het volgende:

"Potentiële inbrekers bemachtigen eerder hun buit op een traditionele wijze dan met een beetje hulp van Facebook of Twitter. In de praktijk blijkt het toch lastig te zijn om via sociale media een geschikte woning te vinden waarin naar hartenlust kan worden ingebroken." Meer informatie, over dit onderzoek, lees: http://www.vdmmp.nl/nieuwsarchief/333-deuren-eers...

Gast
Jochem Koole
2 years 1 maand geleden

Fijn artikel, waarmee je één en ander relativeert.

Onlangs kreeg ik het rapport Woninginbraken van de Politie Academie doorgestuurd. Hierin wordt met geen woord gerept over het gebruik van sociale media door inbrekers.

Het zou fijn zijn als er een keer echte cijfers naar buiten worden gebracht over de relatie tussen het gebruik van sociale media en woninginbraken.

In de tussentijd je gezonde verstand gebruiken.

Gast
3 years 11 days geleden

Hebben zich naar aanleiding van je artikel, dat ik nog niet kende, nog mensen gemeld die iets is overkomen naar aanleiding van berichten op social media? Of agenten die meer voorbeelden kennen?

Gast
3 years 13 days geleden

Martin,
ken je ook dit artikel, waarin we ook dit fenomeen bespreken:
http://www.frankwatching.com/archive/2011/08/15/c...

Gast
Tessa Faber
3 years 13 days geleden

Ik post gewoon ook een foto van mijn woonkamer met mijn 12 jaar oude televisie, een stereo-torentje met cassettedeck (wie heeft dat tegenwoordig nou nog, zeg eens eerlijk?) die nog ouder is en een achenebbisj inrichting en @inbreker zal me zeker over slaan…. :-)