Sinds vorig jaar woon ik in in Zuid-Afrika. Het land waar de ‘maid’ (hulp in de huishouding) de normaalste zaak van de wereld is. Iedereen heeft wel iemand die één keer – en vaker vijf dagen – in de week het huishouden tackelt. Tijdens een etentje met een gezelschap van verschillende achtergronden, met name zwarte Zuid-Afrikanen, passeert het onderwerp ‘maid’ de revue.

“Laat je maid nooit koken voor je man!”
“Nee, zeker niet!” roept de rest in koor.
“Laat je maid nooit het bed van je man opdekken!”
“Nee zeker niet!” roept de rest in koor.

Woza Woza

OK. Dat van dat koken heb ik nog nooit laten doen, maar dat bed opdekken, dat doe ik slechts in het weekend zo’n beetje half.
“Hoezo dan niet?” vraag ik daarom.
“Eva! Voor je het weet stopt ze er ‘Woza Woza’ in!”
Dat betekent letterlijk zoveel als ‘kom hier, kom hier’ en blijkbaar is het ook een kruid dat de maid mogelijk in het bed of het eten van je man strooit, waarmee zij je man bij je weglokt. Ik vind het zeker een goeie grap en lach echt heel erg hard. Dan stop ik abrupt met lachen, omdat ik geen bijval krijg en ik zie dat de dames me zo’n beetje bozig aankijken. ‘Woza Woza’ blijkt een serieuze aangelegenheid. Ik zit hier tussen mensen die allemaal gestudeerd hebben, maar dit is geen grap. De cultuurkloof is duidelijk voelbaar en ik schaam me zo, dat ik er het liefst in zou verdwijnen.

Text To Change

De volgende dag lees ik het persbericht van de NGO Text to Change (TTC) van 20 mei 2012. De organisatie geeft aan dat ze inspringt op het snel stijgende aantal mobiele telefoons. Per sms brengt TTC belangrijke zaken, zoals veilige seks onder de aandacht van inwoners van verschillende landen in Afrika. Ontwikkelingshulp per sms, ik had er niet eerder van gehoord. Het lijkt me een mooi streven. Wel vraag ik me af hoe je ervoor zorgt dat de boodschap die je de wereld in slingert beklijft en beter nog, dat er iets mee wordt gedaan?

Acties met sms

Door het persbericht dacht ik na over sms-acties. Het wordt vooral ingezet om geld op te halen (zoals door UNICEF), om prijzen te winnen, of om stemmen te generen (TVOH, stem op je favoriete kandidaat!). Heel vaak gaat het dus om het steunen van iets of iemand en/of kun je iets winnen. TTC gaat een stap verder. Met een sms probeert ze mensen iets te leren. Iemand in Afrika krijgt een sms over veilige seks en dan is het de bedoeling dat diegene het ook veilig gaat doen en erover praat. Ofzo. Want wat er na de sms gebeurt, wordt me ook als ik de website lees niet duidelijk.
Ik dacht terug aan mijn eigen cultuurkloof.

Geplotte zienswijze

Zonder na te denken plotte ik mijn Nederlandse zienswijze zo hup op Zuid-Afrika. Wist ik veel dat ‘Woza Woza’ serieus genomen wordt. Stel dat de dames een sms zouden ontvangen met de tekst: “Hey, dat van dat Woza Woza, het is niet waar hoor! Allemaal onzin, gewoon lekker laten koken door je maid! Groetjes!”
Ik verwacht niet dat de dames dan denken: “Hey, wat een goed idee, nooit over nagedacht. Ja, wat een onzin eigenlijk.”
Nu is dit natuurlijk wel erg kort door de bocht, de uitleg van TTC is vast uitgebreider, maar is het niet zo dat welke actie dan ook vooral zin heeft als het ook (ter plekke) gemonitord wordt?

TTC in Zuid-Afrika?

TTC springt in op het toenemende gebruik van de mobiele telefoon. Een sms is gratis, anoniem en je bereikt veel mensen. In een land als Zuid-Afrika, zou TTC zeker een rol kunnen vervullen. De mobiele telefoon lijkt in de top 5 van levensbehoeften te staan. Bovendien woont 17% van alle mensen met HIV/Aids in de wereld in Zuid-Afrika, is het ook het land waar de president meerdere vrouwen heeft en tevens denkt dat je met het nemen van een douche na de daad het gevaar van HIV/Aids verdrijft. Een land waar momenteel de grootst mogelijke ophef wordt veroorzaakt over een portret van de president met een bloot geslachtsdeel.

Het land waar gedacht wordt dat je met kruiden mannen verleidt en aids geneest.
Er is altijd behoefte aan voorlichting, maar misschien eerst een kleinschalig project om te onderzoeken hoe er wordt gereageerd om vervolgens die lessen mee te nemen in een volgend kleinschalig project. Dus. Nu alleen nog een partner.

0 Shares:
Dit artikel is 4.143 keer gelezen