Bloggen is niet voor iedereen weggelegd. Natuurlijk kan iedereen tegenwoordig binnen 5 seconden een blog opzetten, maar dat betekent niet dat het ook meteen een goed idee is.

Als je jezelf herkent in deze blogpost, dan is het waarschijnlijk een idee om je blogaspiraties helemaal achterin de vriezer te leggen. Je weet wel, daarachter waar die veel te grote portie chili con carne ligt waarvan je je ooit nog voornam om het nog eens op te eten. Hier zijn ze dan: 7 redenen waarom je echt niet moet bloggen.

1. Je doet het voor de aandacht

Je ziet het al helemaal voor je. Je schrijft binnen een paar minuten een blogpost over het verschonen van de kattenbak, je klikt op publiceren en voordat je het weet stromen de reacties binnen. Wakker worden kind, want wat je net gedroomd hebt is bedrog. Ten eerste omdat het schrijven van een goede blogpost voor de meeste mensen meer tijd in beslag neemt dan een paar minuten. Denk eerder aan 1 tot 2 uur. Ten tweede omdat het loskrijgen van reacties bij je bezoekers helemaal niet zo makkelijk is. Toen er 10 jaar geleden nog niet zoveel blogs waren reageerden mensen nog wel eens. Maar nu je per dag misschien wel 20 artikelen via RSS leest, is de klik naar het reactieformulier vaak al teveel moeite. Blog dus niet voor de aandacht, de kans is klein dat je er veel van krijgt.

2. Je hebt altijd gelijk

Niemand heeft altijd gelijk natuurlijk. Maar in een klein wereldje, waarin je je omringt met mensen die het altijd met je eens zijn, zou je er wel eens in kunnen gaan geloven dat jij die ene uitzondering bent. Het web daarentegen is immens groot en jij hebt geen controle over wie jouw blog bezoekt. De kans is groot dat je behalve ja-knikkers, ook veel nee-schudders tegen gaat komen. Zodra je jouw mening wereldkundig maakt, stel je die mening bloot aan de kritische blik van anderen.  Dat is overigens een grote plus: andere inzichten scherpen je gedachten en helpen je jouw punt eens van een andere kant te bekijken. Ben je meer van het dictatoriale type, dan is bloggen niks voor jou.

3. Je bent gierig

Je bent een ervaren specialist van het een of andere soort en je weet van dat ene onderwerp van alles af. Maar die kennis wil je niet delen met anderen. Stel je voor dat ze ermee aan de haal gaan. Dat ze nadat ze van jou hebben gehoord hoe het zit, jou ook meteen niet meer nodig hebben.  Dus hou je de kennis die je hebt opgedaan helemaal voor jezelf: prrrecioussss. Bloggen – net als twitteren – gaat over delen en over het toevoegen van iets goeds aan die grote hoeveelheid blogs. Als je niet bereid bent om je kennis te delen, dan wordt je blog zeer waarschijnlijk oninteressant en van weinig waarde. En natuurlijk word jij niet overbodig van een blog. De ervaring die je hebt, het in de praktijk brengen van alles wat je kunt en weet – wordt niet waardeloos doordat je het opschrijft (vraag dat maar aan succesvolle zelf-help-auteurs).

4. Je vindt niks

Kofi Annan en Zwitserland zijn er niks bij: jij bent zo neutraal dat zelfs het conflict tussen Israël en Palestina geen stand houdt met jou in de buurt. Op een echte mening ben je niet te betrappen. Sure, je praat wel eens anderen na, maar dan wel het liefst een ander waar zoveel mogelijk mensen het al mee eens zijn. Houden zo! Maar niet bloggen a.u.b. Een goede blog prikkelt zijn lezers. Een goede bloggen zet je aan het denken. Een goede blogpost zet aan tot discussie. Je hoeft niet steeds iets te verkondigen waar anderen het niet mee eens zijn. Iets verkondigen waar anderen het gepassioneerd wél mee eens zijn is ook prima. Maar zet iets in beweging. Er is al genoeg grijs.

5. Je wilt er rijk van worden

Iedereen kent de verhalen over – toch voornamelijk Amerikaanse – bloggers die  van het bloggen kunnen leven, soms zelfs goed kunnen leven. Maar dat zijn uitzonderingen. De meeste bloggers werken keihard om hun blog gevuld te krijgen en verdienen er helemaal niks mee, behalve zo af en toe een reactie van deze of gene op het blog. Als je gaat bloggen om rijk te worden zal je algauw teleurgesteld worden.

6. Je bent lui

Bloggen kost tijd. Niet alleen moet je een goed onderwerp weten te vinden, maar daar moet je ook een coherent verhaal over weten te schrijven. En hoe beter je blog bezocht wordt, hoe dwingender het gevoel is dat je moet presteren: bloggen dus. De kans is groot dat je leven uit meer bestaat dan blogs schrijven. Je zal dus tijd moeten vinden (denk avonden en zondagen) om je blog vol te kalken. Was je nog niet gedisciplineerd? Dan is het tijd om dat te worden. Ben je lui? Dan wordt bloggen lastig.

7. Je bent digibeet

Vroegâh moest je ook echt wat weten voordat je met een blog kon starten. Tegenwoordig kun je zonder enige kennis van zaken starten met bloggen. Wat is het probleem dan? Vraag je je nu af. Ben je digibeet, dan zal je zien dat je algauw tegen je eigen beperkingen oploopt. Wil je dat je blog goed bezocht wordt en dat het een plek vol activiteit wordt, dan wil je op een aantal zaken meer invloed hebben dan je bij allerlei gratis diensten hebt (al worden die steeds beter). Denk aan je layout, maar ook aan allerlei plugins en widgets. Die hoef je natuurlijk niet zelf te programmeren, maar om ze te laten doen wat jij wilt, moet je toch wat weten van HTML, css en bijv. PHP. Voor een digibeet is bloggen een frustrerende bezigheid.

Herken je jezelf in de lijst? Dan is bloggen niks voor jou. Gaat dit allemaal niet voor jou op? Mooi, dan is er een goede kans dat je er wat van bakt.

Tweeps over bloggen

Via Twitter vroeg ik aan mijn followers wat hun blogging do’s en dont’s waren.  En dat waren er een hoop. Ben je een (aanstaand) blogger? Doe er dan vooral je voordeel mee! (klik het full screen om het goed te kunnen lezen)

0 Shares:
8 comments
  1. "die veel te grote portie chili con carne" haha heel herkenbaar… :-)

    Leuk stuk verder, helemaal mee eens!

  2. Originele insteek van het artikel! Ben benieuwd of veel bloggers zich erin herkennen ik denk dat degenen die aan twee of meer van de kenmerken voldoet, al snel is afgehaakt. Zo krijg je misschien wel een natuurijke selectie.

  3. Ik denk dat als iemand gaat bloggen, diegene veelal blind is voor bovenstaande eigenschappen, maar dat wil niet zeggen dat hij/zij ze niet heeft. Niet iedereen beschikt helaas over de benodigde zelfkennis, helaas. Ik roep bijvoorbeeld voor mezelf heel hard dat ik niet in bovenstaand profiel ben in te passen, maar vinden anderen dat ook?

    De tips onderaan zijn erg nuttig, ook als je geen beginnend blogger bent is het goed om af en toe kritisch naar jezelf te kijken!

  4. Prima lijstje! Volgens mij hoort er ook bij: Je houdt niet van schrijven, schrappen en schaven.

Comments are closed.

Dit artikel is 5.247 keer gelezen