bruid-computerEr was eens een contentgirl, ik, die ging trouwen. Afgelopen 7 augustus was de grote dag. Een bijzonder moment op een geweldige dag, al zeg ik het zelf. Maar ook een moment waarop ik eindelijk al het geregel van het voorgaande jaar achter mij kon laten. Want als je zo’n type bent als ik en alles graag zelf wilt doen, waar moet je dan in hemelsnaam beginnen?

Bij twijfel of paniek: grijp naar het wereldwijde web
Ik zou ik niet zijn als ik niet vanaf dag één van onze verloving het internet zou hebben gebruikt bij de voorbereidingen. En zo ontdekte ik langzaam de intrigerende internetniche van bruiloftgerelateerde websites. De wereld van websites rond trouwen is een bijzonder eilandje. Vrijwel overal lees je dezelfde informatie en vrijwel elke site heeft wel een licht spammy karakter. Desondanks waren enkele websites onmisbaar voor het slagen van die ‘mooiste dag van mijn leven’. Tijd voor een bloemlezing.

Bruiloft organiseren – (online) planningstools
Fase nummer één in het hele verhaal is natuurlijk bepalen wat je überhaupt allemaal moet gaan regelen en wanneer. Vrijwel elke site die iets over trouwen te melden heeft, heeft wel een lijstje van wat je wanneer geacht wordt te gaan doen. Sommigen kun je zelfs online gebruiken door een account aan te maken en dan online hokjes af te vinken. Klinkt handig, maar dat is het niet. Zo zijn de lijsten eigenlijk nooit volledig en heb je vaak niet de mogelijkheid om eigen acties toe te voegen. En om nou je bruiloftsplanning aan de server van een ander toe te vertrouwen… Zelf heb ik de lijst die het meest paste bij onze plannen overgeplakt naar Excel en aangevuld met alles wat we er daarna nog bij bedachten.

Trouwlocatie kiezen – niet zo moeilijk als het lijkt
Al snel werd duidelijk dat fase twee het kiezen van de locatie bleek te zijn. In die fase heb ik mijn grote vriend trouwtarieven.nl ontdekt. Steeds dezelfde tekst onderaan iedere pagina is weliswaar een beetje spammy, maar een overzicht van alle officiële locaties per gemeente plus indicatie van de kosten is wel superhandig. Het heeft ons een heerlijk weekend rondtoeren in de auto opgeleverd én uiteindelijk onze perfecte trouwlocatie.

Wat je allemaal verder zou moeten weten – in ontelbare veelvoud
Tegen de tijd dat je een beetje zicht hebt op de globale planning, datum en locatie, heb je plek in je hoofd voor al die andere informatie. Welke bruidsjurk past bij jouw lichaam? Wat is de etiquette rond de tafelindeling? Fris op je bruiloft: 17 tips! Ja, in deze fase word je verwelkomd in de wereld van tips, tradities en truttigheden. Google op wat generieke woorden en kies zo’n site met een mooie generieke naam, zoals bruiloft.nl, trouwen-bruiloft.nl, theperfectwedding.nl of trouwenbruiloft.nl. Het maakt helemaal niet uit, want de informatie is toch overal hetzelfde. Met een overload aan goedbedoelde, maar oppervlakkige artikelen, lees je op tien verschillende manieren dezelfde open deuren. Mijn eigen tip: lees wat rond tot je een beeld hebt van de opties en ga vervolgens je eigen weg. Heb je dan toch nog vragen? Zoek dan gericht in Google. Zo vind je in al die wildgroei aan Google-pleasing-content toch nog de antwoorden die je zoekt.

Brochures aanvragen – een heerlijke stapel oud papier
In fase vier ga je beginnen aan de grote aankopen: jurk, pak en ringen. Tijd voor plaatjes kijken, samen of alleen. In deze fase de tip: oriënteer je online, maar maak gebruik van de aloude offline methode: papier. Vraag bijvoorbeeld van allerlei merken trouwringen brochures aan, zodat je thuis rustig op de bank kunt bladeren en een idee krijgt van wat je wilt en het prijskaartje dat daarbij hoort. Scheelt weer discussies en verrassingen bij de juwelier. Bovendien is het heerlijk Zen om in de week na je bruiloft die hele doos papier in een keer bij de weg te zetten.

Webshops – pure noodzaak, maar soooo last millennium ingericht
De dagen tikken weg en het is bijna zover! In fase vijf is het tijd om al die dingen te kopen die je was vergeten of die geen prioriteit hadden. Ook hier heb ik, als notoire webshopper, gekozen voor de online weg. Ten eerste is dat wel zo gemakkelijk, want al dat geregel is al druk genoeg. Ten tweede moet je eigenlijk wel, want waar moet je anders een ivoorkleurig fotoalbum met handgeschept papier en zijden omslag vandaan halen? Of een ivoorkleurige paraplu met kant? Mijn stad heeft dat soort winkels niet. Ik was zelf wel fan van onestopweddingshop.nl, maar ook hier geldt: dertien in een dozijn met allemaal dezelfde producten. Pas op: webwinkels met trouwspullen leven nog in het vorige millennium qua interface en usability. En altijd weer dat spammy bijsmaakje…

Forumbruiden – je enige strohalm bij echte dilemma’s
De laatste fase breekt aan. Nu wordt het echt spannend en blijk je ineens tegen elementaire problemen aan te lopen waar niemand een antwoord op lijkt te hebben. Geen paniek, vraag het aan andere echte bruiden op een van de talrijke trouwforums, bijvoorbeeld trouwforum.nl. Echte bruiden zijn veel beter in praktische vragen stellen en evenzo praktische antwoorden bedenken dan al die overvolle contentsites bij elkaar. Hoe ga je bijvoorbeeld naar de WC met een trouwjurk aan? Waarom reageren mijn gasten niet op het RSVP verzoek? Wat moet ik met die rare zus/oom/vriend van vriendin? Ja, echte tips krijg je van echte mensen.

Het is een bijzonder wereldje
Nu alles achter de rug is, zie ik wat een maffe niche trouwsites vormen. Als consument bekijk je deze sites maar gedurende een korte periode en daarna hopelijk nooit meer. Alles lijkt daardoor te draaien om bezoekers vanuit Google en niet zozeer om herhaalbezoek. Vandaar misschien de drang om te keywordstuffen in plaats van aandacht aan de usability te besteden? Nee, echt denderend mooi is het allemaal niet in de online bruiloftsbranche. Maar ja, een noodzaak om te verbeteren is er eigenlijk niet, want als consument heb je amper offline opties en de online concurrenten pakken het allemaal net zo houtje-touwtje aan. Omdat niemand echt z’n nek durft uit te steken, blijft alles bij het oude. En zo leefden ze allemaal nog lang en gelukkig.


2.520 keer gelezenGeschreven door
Cecile Bol

Cecile Bol

Eigenaar van tekstbureau Studio Vuurvogel in Winsum, provincie Groningen. Door opleiding en werkervaring met veel plezier gespecialiseerd geraakt in online copywriting en contentmarketing, waarmee ik als zelfstandig ondernemer mijn brood verdien. Mijn vrije tijd is gevuld met koken, muziek, katten en observeren. Men noemt mij eigenzinnig, nieuwsgierig, perfectionistisch, creatief en een beetje nerdy.

Previous post

Adempauze?

blog
Next post

Tips voor het starten van een blog

Gast
4 years 3 months geleden

Een mooie site met echte ervaringen op meer dan honderd trouwlocaties: http://www.locatielogboek.nl.

Gast
4 years 9 months geleden

Onze webshop is alles behalve van vorig millennium:

http://www.uwfeestwinkel.nl/bruiloft-c-78.html

Uwfeestwinkel.nl is de webshop voor al uw feestartikelen.

Van slingers tot ballonnen en vlaggen, bij ons bent u aan het juiste adres.

Alle soorten decoraties en versieringen!

Gast
5 years 11 months geleden

Ik ben het compleet eens met dit artikel, als het gaat om Nederlandse websites. Ik ben zelf verslingerd aan Amerikaanse weddingblogs, en ik was compleet teleurgesteld toen ik erachter kwam dat er in Nederland amper iets vergelijkbaars is. Inderdaad, wat Cecile zegt, veel onzinnige trouw-weetjes, en als er al content is, dan is het vaak kritiekloos en commentaarloos (en vaak ook bronloos) gecopieerd van Amerikaanse sites. En, tsja, als je een bruiloft in Nederland organiseert, wat heb je dan aan een stapel getalenteerde Amerikaanse fotografen? En aan trouwjurken die hier misschien niet eens in de bruidshuizen hangen? Een enigszins positieve uitzondering is Arnhemsmeisje.nl, zij heeft tenminste nog een mening.

Maar ja, mede daarom ben ik mijn eigen blog begonnen, en ik hoop dat meer mensen dat doen. Dus, ik zou zeggen tegen iedereen hier die duidelijk goede ideeen heeft over hoe het wel zou moeten: natuurlijk kan je content gaan schrijven voor anderen, maar start vooral ook je eigen blog! Het is namelijk ook ontzettend leuk! En, zoals je zelf hebt gemerkt, er is nog genoeg om over te schrijven en er zijn genoeg mensen die op zoek zijn naar relevante info. Ik ben de eerste om je toe te voegen aan mijn beangstigend lege blogroll :-D

Gast
5 years 11 months geleden

Ha Cecile,

Helemaal mee eens dat trouwsites beter kunnen, maar gelukkig zijn er genoeg sites om inspiratie op te doen! Ik zal niet mijn hele Google Reader kopieren, maar zo heb je bijvoorbeeld <a href="http://www.inspiredbythis.com” target=”_blank”>www.inspiredbythis.com , de Nederlandstalige <a href="http://www.fromfraai.nl” target=”_blank”>www.fromfraai.nl , <a href="http://www.stylemepretty.com” target=”_blank”>www.stylemepretty.com , snippetandink.blogspot.com en natuurlijk voor de echte 'over-the-top-everything': Grace Ormonde's <a href="http://www.weddingstylemagazine.com” target=”_blank”>www.weddingstylemagazine.com

Niet voor de logistieke kant van de planning, maar helemaal goed voor moodboards en algemene trouwinspiratie!

veel groeten,

ellen

Gast
5 years 11 months geleden

Ben blij dat je bruiloft heel cool was!! Vind het jammer om te horen dat jij en Cecile negatief zijn over de trouwsites. Dagelijks proberen we op ThePerfectWedding.nl aanstaande bruidsparen te helpen met het plannen van hun bruiloft door nieuwe bedrijven toe te voegen in de bedrijvengids, foto's ter inspiratie te plaatsen, nieuwe artikelen te schrijven zodat alle informatie binnen hand bereik is en houden we dagelijks een blog bij met het laatste trouwnieuws en leuke trends en voorbeeld bruiloften weer te geven etc etc.

Wij proberen onze uiterste best te doen om het plannen van een bruidspaar zo leuk en makkelijk mogelijk te maken! Wat zijn dan juist de elementen die je op een Trouwsite nog mist? Kijk uit naar jullie reactie!